Ramsau VS Torsby

Tunneln är nästan lika fin som resan till Ramsau Österrike 2007, skämt åsido men skidkänslan finns där iaf och eftersom jag inte lyckats ta några pictures idag så bjuder jag på några från Ramsau . . .


Seg som sirap!

Tjena alla läsare!

Nu har jag avverkat ett andra pass för dagen, 2 timmar skate i tunneln blev det och jag var inte i någon vidare åkform, är riktigt sliten för tillfället men tyckte ändå att det fanns några små ljusglimtar under passet. Tekniken satt fint och det kändes bra att kunna pumpa långt upp i backarna på treans växel . . .

Imorrn blir det ytterligare två pass i tunneln och på eftermiddagen ska jag försöka få in lite fart i den fria tekniken, hoppas på ett bättre svar från kroppen då.

Ha en skön kväll så hörs vi!

Over and out från en trött hytting!

Tunnelseende

Hej! Har nu avverkat det första skidpasset för säsongen och det i den fina skidtunneln! 2 timmar klassisk fin skidåkning blev det i ett lugnt och skönt tempo, avslutade passet med lite impulser. Nu väntar 2,30 timmar skate, ska även försöka få lite bilder tagna. Allt för nu!

Stakintervaller å styrka!

Tjena!

Puuh ja nu är jag nästan klar med dagens alla planerade saker att genomföra, skönt så att man snart kan ta lite "fredagsmys". Har varit nere i vallaboden och umgåtts med lite paraffin och lite olika vallaburkar, var faktiskt riktigt kul att valla igen efter ett sommaruppehåll, man vet liksom att vintern är på G då.

Har nyss avklarat dagens 2 träningpass ochså, var som sagt ute och körde stakintervaller idag, blåste av 15 minuter 10/20+10 minuter 15/15 och avslutade det hela med 5 minuter 40/20 , skippade helt vilan emellan och dunkade på så gott jag kunde vilket gör ett sådant här pass väldigt effektivt och det blir avklarat snabbt. 30 minuter AIII förövrigt för er som inte orkar räkna;)

Fördelen med ett sånt här pass är att det bli som en ända lååååång intervall och blir väldigt tävlingslikt, man kan hålla ett högt tempo och tryck i varje intervall och det känns både muskulärt och pulsmässigt. Körde enbart stakning och försökte söka så blandad terräng som möjligt så nu känns det fint i magen kan jag lova! Väl hemma avverkade jag ett lättare styrkepass, 30x40/20 så nu har överkroppen fått en rejäl duvning inför helgen.

Planen för helgen är att avverka 3 stycken distanspass i tunneln på mellan 2,30-3 timmar och sen på söndagen känna lite på kroppen och lägga in lite intervaller om möjligt. Ska bli riktigt roligt att känna på lite skidåkning på snö igen och hoppas på ett riktigt fint helgläger med klubben i Torsby.

Nu är det annat som kallar, publicerar förhoppningsvis ett par inlägg med lite bilder imorrn.

Over and Out!

JHJHJHJHJHJHJHJHJH

Där satt den! Barneskirenn!

Wohooo, 4 timmars helvetiskt högskoleplugg är nu över och min inlämningsuppgift
om tränarens kunskaper, färdigheter och tränarfilosofi är nu inlämnad.

Detta ska jag fira med att köra ett intervallpass stakning och allmänstyrka samt att jag ska valla, för imorrn drar jag iväg till Torsby i 2 dagar, räknar med en 9-10 timmar skidåkning vilket ska bli otroligt gött.

Näe nu hinner jag inte sitta här längre, det är fullt ös medvetslös som gäller i några timmar, hörs ikväll!

En mix av Bolt och SprintguttaTjena alla bloglovers!

Har nu på eftermiddagen varit ute och luftat kroppen lite i ett riktig sagolikt höstväder, kall,frisk luft å vackra färger å jag fattar inte vad folk menar när dom avskyr hösten.

Som planerat körde jag ett kort och intensivt spänst och snabbhetspass nere på Kilsbergsvallen och dess löparbanor, ett pass vars syfte är att "reta" fram lite snabbhet i muskler och kropp och givetvis få bättre spänst och kordination. Ett pass som man när man kör det ifrågasätter sig själv och undrar om man verkligen kan kalla det träning, men som brukar ge bra effekt och en alert kropp dagarna efteråt. Tyvärr var ju inte Bolt där så jag var ensam på de fina löparbanorna och kunde yvigt kötta på, avslutade passet med att köra lite "trappespenst" som norrmännen brukar kalla det, för att bygga upp lite styrka i benen inför vintern innan jag nöjd kunde springa hem igen.

Väl hemma så har jag nu börjat tafsa lite på en del av skidorna som finns hemma inför helgen, tyvärr så har inte de nya laggen kommit än , men men man kan inte få allt här i livet!

Ha en skön kväll!

/ JH

Toooorsby och snö!Tjena tjena godmorgon världen!

Väljer att slänga in ett inlägg såhär i allt pluggande, ja idag står bara 1 pass på schemat, men han skrev ju 2 igår kanske ni tänkte och det har ni helt rätt i, men dessa två pass kommer jag köra som ett enda "crosspass", dels för att jag måste hinna plugga och dels för att jag inte ska rusa iväg i träningstid vilket lätt är hänt för mig personligen. Jag älskar att träna!

Den här perioden ska ju som sagt vara lite lugnare mängdmässigt så jag får dra mig själv i tyglarna lite, då jag vet att det blir och har planerats mkt träning framåt helgen. Det gäller inte bara att planera träningen utan att följa den oxå även fast man har lugn period och vill träna mer. En liten rolig sak som hände idag när man satt vid frukostbordet var att det första man såg när man kollade ut var några åkare från grannklubben KIF som körde intervaller i backen utanför fönstret, det är skönt att kunna ha koll på halva Närkes skidåkartrupp bara genom att bo vid en fin intervallbacke, man vet liksom vilka som tränar eller inte tränar.

I helgen blir det Torsby med klubben, ska bli skönt att åka lite riktiga skidor och känna på teknik och fart lite efter en bra träningssommar, förhoppningsvis kan jag få känna på lite nya lagg oxå. Videon högst upp är när vi var där från förra året och nedan kan ni se en krönika jag skrev när jag gick på Skidgym Ljusdal för ett par år sen . ..


Å roligt hade vi verkligen nere i raggarhålan Torsby, vi hade ett grymt bra boende, fin skidåkning, bra och effektiv träning å maten stod serverad på bordet när man hade tränat klart. ( för dom som valde att lägga ut lite pengar)

Men så hade vi även ett stort problem importerat från vårt västra lusekoftanova grannland Norge. Dessa Norska skidåkare som likt myror tar sig över gränsen å vallfärdar till tunneln, ja menar skaffa en egen för i helvete! Visst kan det va trevligt och exotiskt att träna med skidåkare från andra länder men när dom gör som dom gör är det inte lika exotisk längre.

Här nedan kommer en checklista du bör följa ifall du ska bli en norsk skidåkare.

* Stå ivägen, gärna på krön eller i utförsbackar där du kan skapa så mycket kaos å olyckor som möjligt.

* Åk fyra i bredd, ja även fast tunneln bara är 6-7 meter bred så måste du/ni kunna åka och samtala och ha det trevligt bredvid varandra, strunta i att halva spårbädden är gjord för åkare som kommer från andra hållet, ja menar det gör ju det hela bara mer spännande för dig.

* Kör gärna impulser med blicken ner i snön, strunta i att kolla upp och framför dig, det är ju liksom bara du själv som kan utveckla dig genom träning å då måste man ju köra lite ryck ibland. Så då får man ju acceptera att man smäller in i 10-15 personer per varv , det gör ju dig bara hårdare å dessutom får du ju alltid köpa ny utrustning när du kraschat den gamla och att få nya saker är alltid kul.

* Åk långsamt som fasen så att andra blir irriterande, hur kul är det inte att reta gallfeber på någon.

* Var gärna uppemot 30 åkare som åker och samlas på ett och samma ställe, gärna på det smalaste stället i tunneln så att ni får visa upp er för dom andra.

* Det allra viktigaste tipset, sluta tänk, go crazy, gör vad du vill. Du kan ju inte åka runt å respektera å ta hänsyn till andra för det är ju du själv som är viktigast. Och om du råkar smälla in en gammal oskyldig tant i bettongvägen i en av utförsbackarna, tänk inte mer på det, jag menar SHIT HAPPENDS!

Nu ska jag plugga vidare och träna, see you later!

/ JH

Jobbigt så inih---te!

Gokväll gott folk!

Puuuh, det är har varit en riktigt tuff dag, sen sist vi hördes av så har jag varit inne i stan en sväng och hämtat ut en ny pulsklocka, pluggat litegrann och kört 2 träningspass till.

Dagens intervallpass körde jag på de klassiska rullskidorna, har varit lite öm i ett knä ett tag så fick tyvärr avstå att köra löpintervaller med min grymma klubb Garphyttans IF, men men man får ju lite gött umgänge och träning med dom i helgen så jag hoppas att de inte blev allt för ledsna.

Intervallerna körde jag i en backe som går upp mot slalombacken Storstenshöjden här i "hyttan". En riktigt tuff åkbacke med rejäl lutning som tar ca 5 minuter i tröskelfart, fördelen med denna backe är att den ligger nära, ca 75 meter från huset vilket är perfekt. Vill man leva som träningsgalen skidåkare här i Kilsbergen så kan man nog inte bo så mkt mer perfekt än vad jag gör, 2 fina intervallbackar för rullskidor 75 respektive 25 meter bort, Ånnabodabacken ca 950 meter bort och slalombacken ca 1,2 kilometer bort, jag kan inte klaga direkt!

Körde uppför backen 9 gånger idag, 8 gånger på mellan 4,50- 5,00 och en lite längre intervall på ca 8 minuter, avslutade sedan passet med 2 x 2,5 minuts stakning, så sammanlagt fick jag ihop 50 fina intervallminuter. Men idag var det ingen dans på rosor utan jag fick slita rejält de första intervallerna, riktigt seg och stum men det blev bättre mot slutet och då tyckte jag att jag kunde bomba på rätt friskt, det var den känslan jag ville ha på dagens pass och det betyder att jag ligger bra till vad gäller träningsplaneringen.

Fortsatt sliten som jag ska vara men med en helt ok känsla ändå, förhoppningen och planen är att jag fortsatt ska vara lite tung och seg i kroppen då jag ligger på hårt med träning för att sedan framåt viloveckan släppa upp lite och piggna till.

Avslutade sedan kvällen med att köra allmänstyrka, 40/20 x 45. Så nu sitter man go och glad här i soffan och kan vara nöjd med dagen, bra genomförda pass och de 5 timmarna samlades ihop. Skönt! Ha en fin kväll så hörs vi imorrn då Spänst/snabbhet och distans står på schemat och ja just det . . .. plugget;)

over and out!

/ JH

Fint distanpass med inslag av "Lambi"


Tjena Sverige!
Efter en skön natts sömn och ett oslagbart uppvaknande i sin egen säng i pojkrummet hemmavid så drog jag imorse iväg på ett fint distanspass här på hemmaplan i g-hyttan.
Var riktigt skönt att ge sig ut i den kalla höstluften med "kung bore" smilandes imot en i dag då det var sol, Planen var 2 timmar i lugn och fin distansfart med inslag av impulser, gav mig iväg bort mot Ånnabodabacken och avverkade den långa och fina backen upp till Kilsbergens eget lilla Bruksvallarna.
Kändes till en början lite segt och stelt vilket var förväntat då kroppen brukar kunna "såsa" till sig med 2 vilodagar, men 2 dagar som kroppen verkligen behövde efter förra veckan. Piggnade dock till rätt så snabbt och kunde avverka ett fint pass uppe på rullskidbanan runt Ånnabodasjön innan jag rullade hemåt igen efter 2 fräscha timmar. Rullskidbanan var lika fin som vanligt, var i stort sett ensam förutom några spösvingande fiskare.
Men tyvärr har ju kommunen eller vilka som nu sköter det där valt att ha får gåendes däruppe för att beta av gräset runt sjön, vilket medförde att 200 meter av banan nu var en fårhage perfekt placerat i utförsbacken, men men det var bara att bomba på som Herrman Maier mellan "ullklumparna".
Givetvis hade dessa "ullklumpar" gjort NR 2 längs hela vägbanan vilket säkerligen smörjde upp lagren på rullskidorna rejält då det vart tyst som en flock nunnor, väl hemma så plockade jag isär lagren och som tur var fanns det inga rester av NR 2 kvar utan det var bara att skölja av. Annars hade jag nog åkt upp och skaffat mig några lammstekar alternativt några rullar Lambi . .
Kroppen kändes fin och ikväll får jag se hur det känns på riktigt då det väntar intervaller och styrka. Allt för nu, hörs senare!
/JH

På resande fot . . .

Chapp!

Ännu en dag i Högskolan Dalarnas magiska värld är till ända och just nu sitter jag i en bil åkandes mot Örebro, passerade nyss Borlänge och Kung Bore bjuder idag på ett riktigt surväder, mulet å regn.

Dagen har varit minst lika tuff som igår för hjärnan och efter att ha lyssnat på 6 olika tränare i 12 timmar så är hjärnkontoret lite på "stand by" i nuläget, 2 av dagens föreläsningar var dock kanon och riktigt intressanta. Kalle Dahlin och Daniel Hammarström båda jobbandes på Dala Sports Academy ( högskolan dalarna) och landslagen inom orientering och skidor berättade om sina egna erfarenheter och bakgrund, 2 grymt bra föreläsningar där man märkte att man har en hel del kunskap att samla på sig innan man kommer upp i deras standard.

Men nu är skolan över för den här veckan förutom en inlämningsuppgift som ska lämnas in på Fredag, dessa uppgifter som lämnas in via nätet och gör det väldigt smidigt för oss studerande som kan studera vart vi vill i svea rike. Imorrn blir det en dag med semester från plugget och full fokus på träningen, på förmiddagen ska jag avverka ett längre distanspass i den klassiska stilen, 2 timmar med fokus på teknik och impulser för att väcka igång kroppen.

På eftermiddagen/kvällen blir det ett styrkepass med 45 minuters effektivt jobb och ett intervallpass, antingen med min klubb GIF som ska köra löpintervaller eller rullskidsintervaller med grannklubben KIF, hur som helt så räknar jag med att få ihop 45 effektiva minuter i tröskelfart. Vilken av träningarna det blir får magkänslan avgöra imorrn och lite beroende på hur mitt knä känns som varit lite ömt på sistone.

5 timmar träning på hemmaplan i urläcker terräng står alltså på schemat imorrn, det är bra gott att leva ibland!

/ JH

Känslan blir starkare i Örebro!

Godmorgon alla glada!

Idag är en ny dag, en ny dag med plugg och föreläsningar igen och förhoppningsvis blir den här dagen intressantare än gårdagen. Idag ska nämligen Daniel Hammarström och Kalle Dahlin föreläsa om skidåkning och orientering, 2 sporter som ligger mig varmt om hjärtat, mkt ny info att ta in återigen men det är bara att slita på.

Efter skolans slut idag så tar jag och min vapendragare A2 bilen söderöver, jag hoppar av i gamla fina Garphyttan , 2 mil väster om Örebro och A2 drar hem till Finspång. Ska bli riktigt skönt att åka hem ett tag och utnyttja den fina terrängen ( Sveriges bästa????) för ett par dagar med härlig träning innan jag drar till Torsby i helgen med klubben. Suget efter träningen har kommit smygande de senaste timmarna och förhoppningsvis är kroppen fräsch och återhämtad efter de 2 vilodagarna, men sliten det får jag nog räkna med att vara å det ska jag vara!

Näe skolan kallar, dags att göra dagens uppgifter, sitta på en för mjuk stol i för lång tid och skriva ner allt man hör fast hjärnan ändå inte hänger med, skämt och sido det ska bli intressant.

Vi hörs, over and out

/ JH

Det värsta träningspasset någonsin!!!

Casco SX30

Näe jag skämtar ju såklart och det bör ju ni rutinerade bloggläsare veta eftersom ni läste gårdagens inlägg och vet att jag har 2 vilodagar nu.

Men livet består ju inte bara av träning och tävling tyvärr, eller det kanske är tur det eller hur man nu ska se på saken. Men för att återkomma till mitt egentliga huvudämne i det här blogginlägget så har jag idag haft skola . . .. och det rejält, för från klockan 10 till klockan 17 så har jag suttit på samma stol i samma föreläsningssal och haft föreläsning, förutom lunchrasten då. Vi har nämligen två intensiva dagar i skolan där vi ska avverka 6-7 föreläsningar på 2 dagar inom flerdimensionellt ledarskap, det är flera olika idrottstränare som föreläser inom sitt ämne och som vi sedan ska sammanfatt i en inlämningusppgift på slutet av veckan.

Som tur är så handlar det om idrott vilket gör det riktigt intressant men samtidigt lite drygt efter ett par timmar, man skriver hela tiden så pennan glöder och försöker få in all information i stubben där håret fäster och efter ett tag blir det som att åka rullskidor offroad i 2 meter snö, det går lite trögt. Men men, 16 a4 papper med info, 6 timmar och en hel del träsmak i röven senare är vi klara för idag och jag måste erkänna att vilodagarna är rätt så perfekt planerade då jag känner mig lika alert som en fluga som just träffats av flugsmällan.

Träningsmässigt händer det som sagt inte så mkt, utan jag låter kroppen återhämta sig i lugn och ro innan jag på Onsdag bombar igång igen. För att glida över på något roligare så fick jag en leverans från BJsport.se när jag kom hem idag, det gjorde min dag, tack grabbar! Brillorna sitter extremt skönt och jag ser framemot att testa dom i träning/tävling, återkommer med en rapport om det senare.

Allt för nu, ha en kanonkväll, chapp!

/ JH

Summering av veckan+ ny sammarbetspartner
Tjena tjena!

Ja sen sist jag satt här och skrev så har en fin och lugn dag flytit på, har tränat och gjort lite småsaker som man lätt samlar på sig och låter vara, tvätta t.ex.

Träningspasset blev som jag redan avslöjat ett lugnt och fint a1 pass med de klassiska rullskidorna upp mot Lugnet och de fina åkbackarna uppemot Högbo, Kårestugan och Skuggarvet. Kul med lite nya träningsmarker att utforska, åkningen varade i ca 1,30 innan jag rullade hemåt och avslutade veckan med ett lätt styrkepass 30/30 i 20 minuter. Kroppen kändes ändå helt okey idag, även om jag är sliten muskulärt och särskilt i benen. Här nedan följer lite snabbfakta från träningsveckan som gått.

Tid 18 timmar, pass 13 st, AIII pass 8, Effektiv AIII tid 180 min, 3 styrkepass.
Som jag redan sagt i tidigare inlägg är jag inne i en lite lugnare 4 veckorsperiod just nu vad gäller mängdträningen, planen är att få ihop ca 65 timmar innan vi i nästa period kommer stegra träningen igen ( ca 80-85) , de två kommande veckorna kommer även de vara hårda men antal intervallpass något mindre, efter de två hårda veckorna kommer jag sedan ha en lugn vecka återigen.
Nästa vecka kommer ligga runt 17-19 timmar i träningstid, 3 AIII pass med fokus på långa intervaller, 3 styrkepass och ett spänst/snabbhet. Ska även med till klubben nästa helg för att glida runt på lite riktig snö och förhoppningsvis känna lite på de nya laggen, schemat inför nästa vecka kommer i stora drag se ut såhär . . .
Måndag Vila/Vila
Tisdag Vila/Vila
Onsdag AIII / AI + AS
Torsdag Snabbhet/spänst / AI
Fredag AIII/ AI+AS
Lördag AI/AI
Söndag AIII/AI+AS
Tanken är att jag fortsatt ska ligga på hårt i träningen, men intervallpassen kommer ligga på tröskelfart, dels för att variera lite och få längd i dom, en blandning som jag tror på och förespråkar. Har även nu under eftermiddagen fått klart med ännu en sammarbetspartner i min satsning mot toppen, kul, riktigt kul! Mer om det i nästa inlägg :)
Idag har även mitt älskade ÖSK match mot de förra järnkaminerna DIF, de förra säger jag eftersom dom nu är ett loserlag, vid vinst ser det mkt ljust ut vad gäller europaspel nästa säsong för de svartvita , så jag som är ett inbitet ösk fan sen barnsben får ingen lugn eftermiddag.
Vi hörs gott folk, over and out
/ JH

Sweet Sunday.

Idag har jag unnat mig en sovmorgon, riktigt skönt att få vila ut kropp och knopp ibland och fylla på med ny energi, för att just sova måste väl vara den bästa återhämtningen som finns.

Har vaknat upp till en lite gråmulen morgon här i Falun men det är inte kallt i luften tyvärr, utan eftervärmen efter den kanonsommar vi haft ligger kvar och den där riktiga höstkänslan har inte infunnit sig än tyvärr. Träningsmässigt så har jag ett lugnt schema idag och kommer så ha i några dagar för att återhämta mig och hämta hem all kanonträning jag genomfört, det ska bli skönt att kunna ge sig ut och fokusera på lugn och fin åkning , för även om träning är det bästa jag vet så har de senaste dagarna varit tuff för både hjärta och hjärna.

Det är både mentalt som fysiskt jobbigt att pressa sig så hårt ,så många gånger på så få dagar, att varje gång ställa in sig själv på att pressa dig så hårt du kan trots att kroppen skriker om vila. Men idag blir det ingen maxpressning på kroppen utan idag blir det 1 lugnt och fint AI pass med dom klassiska rullskidorna upp mot Lugnet området och vidare mot Skuggarvet och Högbo, en sträcka med riktigt fina åkbackar som jag ska försöka utnyttja och slipa lite teknik. På eftermiddagen avslutar vi denna vecka med ett Allmänstyrkepass och lite skön jogg och stretch.

Det var väl allt för nu, ha en kanondag så hörs vi senare!

Chapp!