Positivt överraskadAtt börja spela fotboll igen har hitills varit klockrent, dels för att få lite variation i träningen och dels för att det fortfarande är förbannat kul, att vara en del av ett lag kontra skidåkningen när man är en ensamvarg har både sina för och nackdelar, men det är kul att variera. När jag kom ner på första träningen så hade jag inga höga förväntningar, sist jag spelade i a-laget så var vi 16 stycken och jag var som 14 åring ordinarie på mittfältet. Nu är det dock något helt annat, nu har vi både a och b lag, 41 spelare samt 3 tränare, det är konkurrens och det är så det ska vara och dessutom finns det möjligheter att skapa ett riktigt bra lag av det hela.

Senast i tisdags så slog vi ut Rynninge IK från Örebro ur cupen, notera att de spelar i division 1 och våra segersiffror skrevs till 5-2, snacka skräll! Dessutom är det ett riktigt skönt gäng att umgås med och hur många lag i de lägre divisionerna kan egentligen stoltsera med en egen inmarschlåt??? Imorse körde jag ett kortare cykelpass för att varva ur benen och ikväll blir det ett hårt styrkepass.

För att undvika att få bada i vassen

Regnigt och grått idag, typ som Meråker 2011 på bilden.

Nu är vi inne i träningen rejält känns det som och det börjar flyta på bättre och bättre vilket är skönt mentalt. Variationen på träningen har fortsatt och jag delar upp träningen rätt rejält vad gäller överkropp kontra benarbete för att på så vi få en effektivare träning på båda delarna och sen få ihop det till en bättre helhet.

Efter helgen där jag körde rätt mkt ben med långpass cykel, löpning, och fotbollsmatch så har jag de 2 senaste dagarna lagt mer krutt på överkropp istället. Igår körde jag en tuff variant på styrkepass dock med inte så mkt effektiv tid. Först löpuppvärmning 15 minuter för att sedan köra 20 minuter styrka non stop helt utan vila, där de första 10 minutrarna består av arm/rygg styrka och de sista 10 minuter bål. Jag slår på timern på klockan och kör sedan 20 minuter dvs 40 övningar non stop utan någon som helst vila, där det enda speciella är att jag byter övning var 30e sekund. Ett riktigt jobbigt pass men ack så effektivt. Efter det 10 minuter nedvarvning.

Nu imorse har jag kört ett tufft stakpass upp till Ånnaboda där jag kör stakning i brant backe 35( + uppvärmning/nedvarvning) minuter med en puls som pendlar mellan 170-185 hela tiden + lite extra vikt iform av en ryggsäck på 10 kg, även detta ett kort men bra och effektivt pass. Så nu är jag rätt mör i överkroppen.

I eftermiddag blir det fotbollsträning och sedan fokus på ben ett par dagar.Det här med elitidrott

 

 
Fotboll, skidor. 2 tuffa sporter men med enorm skillnad på alla sätt och vis.Elitidrott, vad är egentligen elitidrott och när kan man egentligen kalla sig elitidrottare, det är en tydlig men ack så tunn linje och något riktigt bra svar har jag egentligen inte på den frågan, men min egen personliga åsikt är att man kan kalla sig elitidrottare när man lägger ner största delen av sin lediga tid eller ja kanske till och med hela sin tid på det man håller på med samt får ut goda resultat utav det, och på en såpass hög nivå att det är i närheten av det nationella toppskiktet inom den idrott man håller på med.

Jag vill gärna kalla mig elitidrottare, men gör det inte, jag anser att jag inte har de resultaten som gör att jag kan kalla mig det, däremot så kanske jag lägger ner tiden som motsvarar vad en elitidrottare gör, på så vis är det en tunn linje. Jag lever i mångt och mycket som en elitidrottare, men är inte en, men däremot så siktar jag på att bli en.

Anledningen varför jag tar upp detta ämne är att jag som närkepatriot på senaste tiden har sett ett lag förfalla, ett lag som ska bestå av 22 professionella elitidrottare som tillhör toppskiktet inom sin sport. Det skulle kunna vara vilket lag som helst, men nu väljer jag att ta upp fotbollslaget Örebro SK som exempel, ett lag som består av välbetalda fotbollspelare som har idrotten som sitt jobb och som av den stora massa i allra högsta grad ses som elitidrottare, men inte i mina ögon. Varför kanske ni undrar, jo nu kommer vi tillbaka till den här tunna linjen igen. Vad är egentligen en elitidrottare?

Lägger dessa fotbollsspelare ner mkt tid på det de gör? check
Når de bra resultat emellanåt? check

Ja men då så vad är då problemet mr hultin, enligt din tes så ska de här grabbarna vara kvalificerade nog för att kallas elitidrottare men de gör det ändå inte, motivera. Ja det kanske låter konstigt men min motivering varför de inte kan kallas elit grundar sig i något helt annat. Givetvis skiljer det enormt mkt mellan sporterna skidåkning och fotboll, både vad gäller fysik och hur man fysiologiskt behöver vara byggd för att klara av dom.

Men de senaste 3-5 matcherna så har en specifik spelare i detta lag blivit utbytt runt 60e minut, inte pga skada, inte pga benbrott, utan tillsynes pga trötthet och kramp. Nu ska jag inte dra alla fotbollspelare över en och samma kam här och kalla dom klena och bortskämda jävla divor även fast de i mina ögon i mångt och mkt är det ( notera att jag själv spelar fast i lägre division ;) ), men bör man inte vara nog fysiologiskt stark för att klara av den idrott man håller på med, ska man kunna kalla sig elitidrottare så ska man väl kunna klara av att utföra sin sport och utföra det under den tid som krävs????

Givetvis så kan du vara enormt stark fysiologisk, förbered mentalt som fysiskt osv men ändå misslyckas med sin idrott, tex träna 850 timmar och bryta ett vasalopp som jag . . . . .  men i detta fallet är killen så dåligt förberedd och otränad inför att utföra sitt jobb på plan och är inte i närheten av att klara 90 minuter på plan som hans idrott kräver, och ändå så kan han kalla sig elitidrottare. Sen att han ränner på krogen varannan dag gör ju inte det hela bättre, visst det är väl inget fel med att ta en bira på krogen, ja menar vi är bara människor, och jag vet att det sker inom många idrotter och även rätt ofta inom skidåkningen och det är väl inget fel med det, alla går sin egen väg mot toppen.

Men i mina ögon, att ha en sån enorm talang som denna spelare har och dessutom har möjlighet att leva ett välbetalt liv på det , men ändå slösa bort det genom att inte kunna förbereda sig ordentligt fysiologiskt som mentalt utan bara skita i det. Usch, anledningen varför jag uttrycker mig så är helt enkelt för att jag vet att det är så många därute inom idrotten som skulle vilja vara i hans sits men inte får det. Att ha chansen att leva på sin sport. Sen är det givetvis upp till var och en vad man vill göra med sitt liv och idrottskarriär, det ska jag ge blanka fan i, men jag tycker bara att det är så synd att se.

Alltså det här kanske bara är en konstig och fucked upp frågeställning från min sida, men vad är egentligen elitidrott och vad innebär det, och hur stora skillnader är det mellan "elitidrottarna" i de olika sporterna vad gäller ambitiöst jobb och träning??

I mina ögon kan man inte kalla fotboll för elitidrott, medans man kan kalla skidorna det. Varför vet jag inte, och notera att jag utövar båda sporterna. Lite intressant är det allt. Och det är ingen tanke att röra upp en aggressiv debatt om detta utan bara min syn på det hela.

Nu ska jag staka mig uppför Ånnabodabacken ett par gånger på morgonen, undra vad andra idrottare i andra sporter gör just nu . . .  . .


Till salu!
CASCO SPIRIT VAUTRON

PRIS: 950 SEK

Säljer nu ytterligare ett par av mina Cascobrillor då de inte används särskilt mkt pga av att jag har ytterligare en upplaga av samma modell. Brillorna är från hösten 2011 och har endast använts under tävling, ca 5 race. I mkt fint skick. Skickar med 3 olika linser ( 2 st klara samt 1 vautronlins) + 2 stycken band samt 1 hårt förvaringsfodral. Originalpris 1650 SEK  För mer info eller beskrivning surfa in på www.bjsport.se 
 
För mer prylar checka in till salu fliken.

Mörbultad


Sen jag sist lämnade ett avtryck här så har det varit 2 relativt hårda dagar och idag känns det lite smått sletet, en skön känsla. Under Lördagen så stack jag ut på ett riktigt långpass på mtb, efter att ha justerat lite inställningar på både växlar och dämpare så går nu scale 20an som en dröm i skogen och för varje pass som går så ökar farten och våghalsheten i skogen och på de tekniska partierna. Turen som jag körde varade i ca 3,5 timme där jag bombade på rätt friskt de första 2 timmarna innan jag tog det lite lugnare mot slutet av passet för att inte bli allt för sliten inför söndagen. Under passets gång höll jag mestadels mig på stig och mindre grusvägar och kunde hålla en hög fart, jag körde turen Garphyttan - Södra Storstenshöjden - Ånnaboda - Filipshyttan - Grusgropen - Trolldalen - Tomasboda - Lisselängen - Hyttebacken - Klockhammar - Närkes kil - Frösvidal - Grusgropen - Lövåsen - Ånnaboda - Garphyttan. Plockade alltså en hel del höjdmeter och lyckades få upp maxpulsen i 194.

Igår morse körde jag sedan ett lättare styrkepass 30x30/30 samt jogg för att få lite cirkulation i benen inför eftermiddagen. På eftermiddagen var det fotbollsmatch som gällde och jag fick 85 fina minuter på innermittfältet i 7-4 segern. Till en början kände jag mig som en vilsen Stevie Wonder på planen men kom mer och mer in i det hela och lyckades med en i mina ögon acceptabel insats med 2 assist och lite andra målgivande aktioner. Att man sen är som en adhd och turboladdad Pontus Wernblom x 10 på plan är väl positivt i sig men gör att det känns desto mer idag, men det är det värt för satan vad roligt det är att smälla på.

Idag tar jag en lite lugnare dag med endast ett återhämtningspass på 45 minuter + rejäl stretch. Imorrn ska överkroppen få sig en rejäl duvning. Förra veckan landade på 16 timmar och ett bra träningsutbyte.