22 år idag

Den 8e oktober för 22 år sen föddes man, fan nu börjar det gå utför . . .


Ja vissa firar sin födelsedag med tårta, lite presenter och annat fjoll. Jag däremot som inte bara är enormt snygg utan ochså smått dum i huvudet ska efter lite omplanering fira denna dag med  2 intervallpass, vi börjar på förmiddagen med ett sjuihelsikes mjölksyreparty då det står löptest uppför matsabacken med klubben på schemat. 10-12 minuters helvete i motbakke, men ack så nyttigt. Körde ju detta test lite tidigare i höstas och det är en riktigt "kongeökt".

I eftermiddag kommer jag sedan försöka knäcka överkroppen med lite stakning, ser ut att bli en riktigt fin dag med andra ord =) Framemot kvällen kanske vi försöker oss på det där med tårta och presenter  . . . .

Ha en fin dag allesammans!

Mkt snack och turbokaninJadå, det var en dag idag ochså när man vaknat upp och lyft upp ögonlocken, en fredag för att vara exakt. Och inte vilken fredag som helst utan en rätt så speciell fredag efter som det är den 7/10 och det är dagen innan jag fyller 22, fan nu går det utför . . .

Dessutom är det ochså en speciell dag på det viset eftersom jag dagen innan jag skulle fylla 2 fick en rätt skaplig present, nämligen min lillasyster Lina (Teamfullkareta.blogg.se) som fyller 20 idag, så jag får önska grattis och skicka tårtan via sms bort till Meråker där hon och de andra i svenskgänget skidar på för fulla muggar.

Nog pratat om fjanteri och krims krams, det har tränats de senaste dagarna, tränats rätt rejält ochså. Jag är ju mitt inne i fartveckan deluxe vilket betyder att man som en turboladdad kanin avverkat intervallpass på löpande band de senaste dagarna, 5 stycken på 3 dagar för att vara exakt. 5 hårda och läckra pass som har gått fint att genomföra och som bestått av pyramidintervaller stakning, löpning 30/30, motbakkestakning + smirnovintervall, spänst/snabbhetspass. Och än så länge har det känts bitvis rätt så bra och nu är det bara 3 hårda pass kvar vad gäller intervall för denna veckan innan nästa veckas lite lugnare mängdträningsvecka dundrar in. Tanken är att idag köra ett kortare löprace i naturlig intervallform, imorgon elghufs och på söndag skejtintervaller, så det blir mumma det.

Annars rullar det mesta på som vanligt med jobb, träning och det övriga livet, MEN jag har big news på gång som kommer förändra en hel del på sikt, och positiva sådana . . .  .

I övrigt så fascineras jag lite om snacket och reaktionerna man ibland får för att man tränar en del, en del "mycket" som vissa uttrycker det. Och visst, 800-850 timmar är en del och nej, jag vet såklart inte om det är det optimala eller det perfekta för mig, men det vet man ju aldrig förrän man testat. Dessutom ska man ju leva ochså, och jag diggar livsstilen med att träna mkt och gå över gränser, om man sedan även kan få resultat av det i skidspåret så är ju det en fin bonus. Misstolka mig inte nu, tro inte att jag bara tränar för tränandets skull och för att gå över gränsen och sedan skiter fullständigt i resultaten i spåret, utan jag har ett syfte och mål med de där timmarna, de är en del i en plan som jag tror stenhårt på och ska göra mig till en bättre åkare. Men som sagt, jag gillar att träna mkt, och varför sluta med något man gillar? Att träna 200 timmar, käka burgare på mcdonalds och sedan ro hem ett smguld på ren talang kanske funkar för vissa, men det är inte min stil och jag tror inte det funkar för mig heller, det finns många vägar att gå.

Jaha, det blev en onödigt lång babbelroman idag ochså, mkt nöje!

"Fullt upp"


Det tränas, det jobbas, det fixas och det ordnas, arslet är rätt så fullt så att säga som Gardell hade uttryck det hela. Men allt rullar på riktigt bra, återkommer med en rapport ikväll!

Inte en kenyan

Ingen jaimacan, ingen marockan eller eritrean, utan en vanlig halvtung svenne med sittande löparsteg och ett arsle så baktungt så det touchar marken, jag är ingen löpare av rang helt enkelt, men det struntar jag fullständigt i. Det var väl lite med den inställningen jag dök upp på gårdagskvällens löpintervallpass, och med inställning kommer man rätt så långt, eller man blir trött iaf, extremt trött.
20 stycken 30/30 intervaller körde vi under kvällen, och med god sparring och vinnarinstinkt är det rätt så lätt att ta ut sig. Fördelen med 30/30 intervaller är att man kan ge allt varje gång, samtidigt som det känns som man återhämtar sig nada, vilket i sin tur betyder hög puls och mjölksyrehalt hela j*vla tiden. Mest mjölksyra, men det är mysigt de.

Ett riktigt fint pass blev det hur som helst och jag kunde glatt varva ner genom att cykla hemåt, cyklade även dit så man kan väl kalla passet för ett crosspass. Pulsfilen ser ni nedan . . .

Träningsresultat 04.10.2011 18:18

Så 2 fina intervallpass igår och idag väntar ytterligare 2, ett inriktat på överkropp nu på förmiddagen och ben ikväll. Det gäller att variera för att undvika skador och få effektivitet.
Going for the speed. Syns och hörs.

När det ofattbara händer


Hej på er! Nu har jag slagit mig ner för en fin lunch efter en riktigt effektiv förmiddag där jag hunnit med lite av varje, bla mitt första intervallpass av 8 den här veckan. Dessutom har jag testat ett nytt sätt för att få jycken eller storöra att bli trött, svaret var en cykel och en "springer", likt en järvsöfaks pumpad med redbull galopperade han upp till falkasjön och hem , var inte många gånger jag behövde trampa, elcyklarna kan man här med skrota direkt.Mitt första intervallpass för veckan var ett hårt och kort stakintervallpass i pyramid form, 16 minuter effektiv med riktigt högt tempo, så som passen ska vara nu under veckan. Körde pyramiden 1-2-3-4-3-2-1 med 1 minuts vila mellan varje intervall, känslan var bra och pumpen fick gå på högvarv i stormvindarna.

Till sist kan jag inte låta bli att nämna en tragisk händelse för några dagar sen som jag inte trodde skulle beröra men har gjort det eftersom det skedde alldelse runt knuten. Under helgen omkom en ung 17årig kille i en bilolycka endast 150 meter ifrån mitt eget hem, en plats och ett ställe jag passerar många gånger dagligen och som är en av mina favoritbackar att köra intervaller i. De senaste dagarna har jag inte tränat särskilt mkt i backen, men de få gångerna jag har passerat olycksplatsen har det varit svårt att ta in vad som hänt. I den lilla skogsdungen står ett 100tal ljus tända och massvis med blommor ligger utspridda, men ändå är det svårt att förstå att en person avslutade sitt liv där bara för några dagar sen. Normalt är det en plats där man har hög puls och försöker trycka på det lilla extra, numera är det en plats som får en att tappa fokus och stanna till, jag känner personligen själv inte de drabbade men ägnar dom en tanke. Vila i Frid. Tids nog kommer man nog inse vad som hänt och kanske börja träna i backen igen, men just nu känns det fel.

Ikväll står löpintervaller på schemat med klubben, det är bara att ösa!

Min egen väg

Måndag och ännu en härlig start på en ny skön träninsgvecka denna höst 2011, och det känns stabilt, stabilt eftersom jag nu lagt 1,5 vecka med fin träning bakom mig och inte fått några bakslag. Jag kan nu glömma de problem jag haft senaste tiden bakom mig och köra på enligt plan, vilket denna 4 veckors period betyder lättare träning och mindre mängd men med mer fart. För imorrn ska jag inleda en fartvecka, en fartvecka som kommer bestå av många hårda och korta pass, dessa veckor som är jävligt nyttiga rent ut sagt och som ger mkt, det svåra i det hela är bara att planera träningen på rätt sätt efteråt.

För efter dessa hårda fartveckor med mkt jobb så gäller det att få ut något av slitet ochså, det gäller att planera rätt och få ut maximal utdelning av dom. Det fick jag inte förra året, men i år är jag ett år äldre och förhoppningsvis smartare och jag kan bara hoppas att även träningen är det. Även fast jag tränar mer i år än någonsin, så känns det ändå som jag tränar lättare på något vis, i år har kroppen vant sig och är med på noterna tillskillnad mot förra året då jag gick över gränsen, jag tränar smartare, jag tränar bättre, det är känslan iaf. Prioriteringen denna höst är inte att träna mkt, det är att träna effektivt, att få ut överskott och hitta form, jag hoppas jag lyckas göra det, annars får jag vänta till nästa höst igen och försöka igen =)

Dagen idag kommer gå i återhämtningen och förberedelsernas tecken, jag ska vila upp mig och förbereda mig för det hårda arbete som väntar. Under gårdagen avverkade jag 2 timmar på mtb:en, det var fint.

Till sist kan jag inte låta bli att tacka för de värmande orden som jag hittade på nätet igår http://erikwickstrom.se/2011/10/02/joel-hultin-ska-ha-all-respekt/ . Det är sånt som värmer och det är sånt som inspirerar, så tack. Min kommentar till det hela som står är väl som så, ja jag går min egen väg, jag tränar hårt och tror på det jag gör, i ett långt perspektiv. Samtidigt delar även jag uppfattningen om att man kanske inte behöver träna så mkt för att få ut mer i skidspåret, men jag går min egen väg, testar upplägg och tror på kontinuitet. Visst kan det vara tråkigt att inte få ut det man vill i skidspåret ibland, men det är inte enbart för resultaten jag håller på, jag håller på för att jag tycker det är roligt och mitt eget välbefinnande, jag trivs med att träna hårt. Men min dag kommer, var så säkra, och vem vet kanske tillföljd av mindre träning =)

Till sist Bagarn, även jag tycker att tävling är bästa träning, men att köra en utmaningsdag med 4-5 maxrace och en a3 tid på över 1 timme inte ens en vecka efter att man blivit frisk, det är ju bara dumdristigt. Ingen kritik i det hela från min sida =) Hoppas få sparra med er fortsatt i många år framåt.

Älgar, mörker, och en skidåkare

Silva Alpha 6an funkade riktigt fint och det fanns många olika ljusinställningar


Under gårdagskvällen avverkade jag den andra delen på en fin träningsdag, ett styrkepass med mkt olika och jobbiga övningar för bål och rygg. Kändes ändå rätt så bra efter morgonens hårda pass där även då bålen fick jobba rejält, men det känns som att jag tagit ett steg styrkemässigt och jag känner mig starkare än förut. Nu gäller det bara att hitta en bra nivå på styrkebiten för att inte bygga på allt för mkt vikt men inte tappa i styrka heller, allt som man har att bära på måste ju kunna syresättas uppför, så det gäller att hitta en bra balans och nivå.

Efter styrkepasset stack jag ut i mörka natten, det är en speciell känsla att ljudlöst forsa fram genom skogen helt ensam och med endast en pulsklocka och lampa som sällskap. Jag sprang en kortare runda i området runt Storstenshöjden och hade massa små stigar att testa den nya pannlampan på, och den levererade helt klart.

Just nu sitter jag och planerar och även utvärderar träningen som dels skall göra och dels den jag har avverkat och förutom lite trubbel nu på slutet så har jag följt planen rätt så väl. Nu gäller det som sagt att knyta ihop säcken och få med sig träningen in i säsong och få ut någonting av den. I övrigt händer det en del grejer på det privata planet och det kan komma att bli lite för förändringar inom kort, men mer om det under veckan.