Meeraukewr

Färden har börjat och just nu denna soliga och schteekiga lördag så är jag påväg mot Norge och Meråker, känns rätt så skönt att sitta och ta det relativt lugnt då de senaste dagarna på jobbet varit knökade och stressiga. Men träningen har ändå flytit på bra och jag har kunnat köra och genomföra de pass jag planerat på ett bra sätt . . .

Igår kväll så brände jag så av mitt race för den här veckan, tanken är som sagt att under hösten försöka ha ett tävlingsliknande pass i veckan för att få känna på lite tävlingsnerv men även maxa ur kroppen för att checka av hur formen är. Racet igår var ett klassiskt race på ca 5 kilometer där jag började med rätt så lätt kupering med mkt stakning för att sedan på slutet söka tuffare mark och jobba mkt med mjölksyra. Själva " tävlingen" kändes helt okey och jag hade en snittpuls som landade på 188 slag och en maxpuls på 202, så pressade mig rejält gjorde jag iaf.

Men nu ska jag fortsätta mitt resande och framåt kvällen är jag förhoppningsvis framme i Norge, ha en skön dag allesammans!


Flyr landet!

Ja imorgon så lämnar jag Sverige ett tag och tar sikte på Norge och en liten känd dalgång där många legendariska skidåkare har huserat, såsom Lars Ljung, Petter Northug , Frode Estil osv, nämligen Meråker. Där kommer jag och min gamle vapendragare Secund husera i ett par dagar och träna i de fina backarna och uppe på fjället, ska bli skönt att få ett litet träningsombyte vad gäller terräng och område.Tanken är att försöka följa det uppsatta schemat för resten av veckan men då det bjuds på fin löpning där uppe så kommer säkerligen någon långtur extra smygas in i planeringen, detta är ett av de första små läger som jag kommer ha under hösten och det ska bli fint att få träna på i ett par dagar.

Annars så fortsätter träningen flyta på och igår var det en lite lungnare dag med stak och styrkepass, idag så är det dock full gas som gäller och jag kommer bomba av ett race på rullskidorna efter jobbet.

Nio j--la gånger!

Gårdagen var bra, riktigt bra träningsmässigt sett, även fast jag fick planera om litegrann, vi tar det från början.

Tanken igår var att avverka 2 stycken fina träningspass, ett distanspass klassiskt på 2 timmar med mkt teknikinslag, men redan där sket sig planeringen. De klassiska stavarna krånglade litegrann och efter att ha bytt lite trugor , handtag och annat så började tiden dra iväg och då tröttnade jag helt enkelt på skiten, så jag planerade om och körde återigen ett skejtpass istället, ett pass som gick riktigt bra men där jag var väldigt uppmärksam på att hålla ner tempot då benen var lite möra efter veckans tidigare pass. Kroppen kändes dock fräsch och tekniken stämde väldigt fint, 2,20 fina timmar blev det.

Pass nr 2 gick dock helt enligt plan, en plan som betydde stavgångsintervaller med KIF. Sagt och gjort så drog jag upp med cykeln till Storstenshöjden, väl där så hann jag avverka ett par intervaller uppför backen innan övriga gänget kom och gav mig fin sparring. Tanken var långa tröskelintervaller och en effektiv tid på ca 45 minuter och det lyckades jag bra med då jag gick uppför backen ett par gånger, eller nio jävla gånger som jag bokstavligen skrek efter att ha avslutat den sista intervallen. Kroppen kändes rätt så fräsch och jag kunde hålla ett rätt så bra tröskeltempo, varierade även litegrann genom att 5 gånger gå ren stavgång upp och de andra 4 sprang jag hela vägen upp för att få lite extra träning för benen. Snittpulsen landade på 187 och maxpulsen på 202 när jag drog på lite på sista intervallen. Ett fint pass!

Därefter hängde jag med kiffarna upp till Ånnaboda med mtben för att få fin återhämtning och filmade även lite teknik på stjärnorna Malm och Fritz, resultatet ser ni nedan. Starka grabbar!Idag så ska jag springa och köra styrka nu på morgonen , och på eftermiddagen stakar jag hem från jobbet. I helgen drar jag till Norge!

Dimma och kyliga vindar

Gobrunch eller vad man nu ska säga när klockan precis slagit 09:30, idag ligger dimman tät och det är småkyligt i luften, hösten är alltså på g och de varma dagarna när man varit lika varm och fuktig som en wettextrasa under träningspassen är alltså över. För nu verkar hösten vara i antågande och lyxsemestern med mjuk och skön asfalt under rullskidpassen och badstopp under löppassen kan nu fetglömmas, nu gäller det att vässa spetsarna och leka magnus samuelsson för att få fast stavhelvetet i marken samtidigt som man får klä sig lika tjockt som blondinbella klär på sin chihuahua när de ska ut och promenera i snöstorm. Det är hårda tider på G . . .

Men jag är inte bitter, hösten är en härlig tid och en skön uppvärmningsperiod innan kung bore kommer och dumpar lite puder och bjuder på lite sköna frysgrader. Påtal om frys så var det just en sådan jag öppnade igår då jag tog mig en piggelin efter förmiddagens tretimmars pass på skejtskidorna, ett stabilt pass där jag blandannat avverkade 13 varv runt ånnabodasjön, 2 x ånnabodabacken , för att mot slutet dra ut på slätterna och bränna av en runda runt Vintrosa och Lanna. Just i Lanna fick jag ett litet skönt moment under det annars ganska långa passet, för i Lanna så ligger ju en golfbana och där vägen passerar mitt igenom pikéfjollsbollssvingarnas huvudkvarter, dvs driving rangen och ett antal greener. Och har man tråkigt på ett rullskidpass så kan jag tipsa er om att bland det roligaste man kan göra är att dra på en impuls innan drivingrangen för att sedan i hög hastighet rulla förbi med stavspetsarna släpande i asfalten, men sånt larv ska man ju inte hålla på med och det gjorde jag inte heller, eller jo .. . 

På eftermiddagen kändes benen rätt så slitna så jag bytte ut det planerade 1 timmes löppasset mot 1 timme lugn mtb för att trampa ur benen lite, efter det följde sedan ett styrkepass 45x40/20. Just styrkan som jag drar ner lite nu när jag kör med rätt så hård intensititet, dels för att det sliter rätt så mkt och dels för att jag ska vara fräschare under intervallpassen.

Idag ska jag så ut på ett 2 timmars klassiskt rullskidpass där jag kommer ägna en hel del åt teknik och där kameran kommer få följa med för att få slipa på lite småsaker, ikväll blir det sedan 1 hårt och fint stavgångspass med kiftrojkan. Just kiffarna som under vasastafetten sprang riktigt bra och hade tre lag med varav deras herrlag slutade 9a, dock så kan man väl ifrågasätta hur mkt KIF det egentligen var i laget då verkade ha öppnat plånboken rejält och värvat fint i år ;)

På´t igen!


Kung bore, dags att leverera

Intervaller igår, stakning, 5x10 + 1x12 med en minuts vila, effektiv a3 tid 62 minuter, snittpuls 186. Roligt? litegrann iaf, mer ett helvete, men ack så nyttigt. Nu, idag, 3 timmar skejt, solsken, rätt okey, snarare helt underbart.

Over and out

Nu växlar vi upp

Sådärja, idag är det måndag och första dagen på en ny vecka men även på en ny fin och skönt hård träningsperiod, nu är det dags att step it up a notch, ta det ett steg längre, nu är det dags att börja träna.

Tanken är nu att gå över till mitt höstupplägg och få in mer fart i träningen, istället för att fortsätta köra upplägget 1-2-1 där jag kört en mängdvecka, två fartveckor , en mängdvecka som jag kört under sommaren och som lämpar sig bra då man får in mkt mängd i träningen samtidigt som man bibehåller fartträningen rätt väl så kommer jag nu enligt plan byta lite taktik. Kan låta krångligt, impulsartat, oplanerat och mest förvirrande men det är egentligen rätt så logiskt och planerat . . .

För visst är det viktigt med grundträning, med mkt mängd, styrka och långa lugna pass för att bygga upp kondition och få en stabil grund att utgå ifrån. Men för egen del så anser jag att det är fartträning och intervallpass som är mest utvecklande, det är dom som är mest tävlingslika och under dessa pass som man rätt så enkelt upptäcker sina styrkor kontra brister. Man får ett rakt svar direkt, är du dålig så är du, en käftsmäll, klart slut liksom.

Givetvis kommer jag inte enbart fokusera på fartträningen utan det är fortfarande en hel del mängdträning som fortsatt skall vara med, men ju närmare säsong vi kommer desto mer viktiga blir intervallpassen känns det som och det är dom som bör vara prio 1. Det är min taktik iaf.

Upplägget framöver kommer att istället för 1-2-1 gå över till 3-1, ett upplägg som jag med goda erfarenheter kört de senaste säsongerna under hösten och som jag tillsammans med min förre tränare Christian Minatti i Mora komponerade ihop. Det går alltså ut på att jag kör 3 fartveckor och sedan 1 lugn vecka, under dessa fartinspirerade veckor kommer jag köra 3 intervallpass i veckan med hög och lång intensititet och tanken är att den effektiva intervalltiden skall ligga på 40 minuter och uppåt. Dessutom kommer jag köra ett 4e fartpass som skall vara så tävlingslikt som möjligt, det är full fart och race helt enkelt. Detta pass skall vara riktigt tufft men lite kortare i effektiv tid, för att få variation i intervallträningen och täcka upp hela spektrat.

Perioden som börjar idag kommer som sagt vara tuff, tanken är att jag ska fortsätta ligga på en hög nivå med mängd ( 90-100 timmar) samtidigt som jag ska få in mer och mer fart, en övergångsperiod helt enkelt. Sen ju närmare säsong vi kommer så kommer jag lägga mer fokus på intervallpassen och samtidigt vara extremt nogrann med distanspassen som absolut inte får gå i ett för högt tempo, för då falerar allt och jag bryter ned mig själv istället för bygger upp. Men det är lång väg kvar till säsongen och det gäller att ligga på hårt hela hösten igenom för att få nytta av det träningsarbetet man lagt ner i sommar.

Veckan kommer se ut som så

Mån: RAIIIK ÖK 6x10 (2,00)
Tis:   RAIF 3,00 / LAI + AS 2,00 ( 3+2)
Ons   RAIK ÖK 2,00 / SGAIII 0,45 ( 2+2)
Tor:  AS+LAI / RAIK 2,00 (1,5+2)
Fre:   Vila / Race ( 2)
Lör: LA1 2,00 / RAIF 2,00 (2+2)
Sön : RAIIIF / AS + LAI ( 2+2)

(  Tid 24,30)

En fin vecka står för dörren alltså =) Ha de gött!

/JH

Sliten


Svart 8 var en riktigt fin led


Trots att träningen legat på en lite lägre nivå den här veckan, helt i plan med min planering och den hårdkörningen som kommer framöver så har jag ändå känt mig rätt så sliten på slutet av den här veckan trots att jag var riktigt pigg i början av den. Men det är faktiskt skönt att känna detta då och då eftersom det betyder att träningen tar som den ska och att formen går upp och ner som den bör, för att utvecklas så måste man våga känna sig sliten under vissa perioder samtidigt som man måste våga vila under vissa.

Under den här veckan som helt enligt plan har varit lite friare så har jag plockat ihop 16,40 i effektiv träningstid, 2 styrkepass, 2 intervallpass, 2 a2pass och förutom det mkt lugna a1 pass. Tanken har varit att få slappna av lite mentalt men även fysiskt fast inte på något sätt gå ner allt för mkt i träning då det fortfarande är en viktig pusselbit i träningen som har sin tid nu. Igår så var det som sagt ett löprace på morgonen som gällde och sedan ett skejtpass där jag fokuserad mkt på växel 2 och 3 och framförallt mkt uppförskörning, detta resulterade i att jag åkte uppför sanatoriebacken 16 gånger för att få den terräng jag sökte. Idag har jag varit ute på en lång mtb tur för att varva ur rejält slitna ben, ca 6-7 mil blev det och en effektiv runda på ca 4 timmar, passade även på att testa de nya mtb lederna mellan Kilsbergen och Pershyttan och de levererade riktigt fin åkning.

Imorgon börjar hårdkörningen och då är det 6x10 minuter stakning som gäller, men mer om det och höstens träningsupplägg imorgon =)