Lurigt före!

 Ja medans de andra konkurrenterna idag gör sin tävlingspremiär uppe i Bruks så kämpar jag på här i söder för att komma tillbaka i form efter min segdragna förkylning och idag var det dags för ett riktigt hårt pass för att väcka igång kroppen och börja klättringen mot formen. Tanken var att köra ett testrace i den klassiska stilen, men det satte kung bore effektivt stopp för med -3 grader och en fet rimfrost på asfalten. Det fick bli omplanering och istället körde jag ett par minst lika jobbiga "maxelghufsintervaller" i motbakke, 8 stycken 2 minuters med en snittpuls på 196 och en spya i busken som resultat. Så ett fint pass ändå!


Tanken är nu att framöver fokusera mkt på fart då jag fått ett par lugnare veckor i samband med förkylningen, men för att komma i form krävs inte enbart vila utan även hårda pass i kombination med detta. Så under nästa vecka kommer jag köra en fartvecka deluxe med mkt och många hårda intervallpass uppblandat med vila för att få bra effekt på det hela. Det blir som fartveckorna under sommaren fast med mer vila emellan passen för att inte bryta ner kroppen, för det är jag inte ute efter nu utan nu är det form som gäller. Räknar kallt med en 6 intervallpass  . . . .


 Kyla och vinter på g, vilket är skönt som fan, både jag och jycken var i extas imorse. Är riktigt less och avundsjuk på de som just nu är uppe och tävlar i bruks, hade så gärna själv velat köra skiten ur mig däruppe, men men det är bara att acceptera läget, ill be back! Lycka till och kör hårt ni som kör däruppe =)

En speciell känsla
Den där känslan när man tagit ut sig ordentligt, en skräckblandad känsla som på något vis är riktigt charmig, man vet att det kommer göra ont och kräva en hel del för att ta sig dit tills man når det stadiet då man tagit ut sig, men när man väl nått det stadiet och tagit sig över gränsen och utpumpad kan ta igen sig, den känslan är ju ändå rätt nice.

Lite av den känslan fick jag uppleva igår efter 2,5 timmes åkning in på mitt 3 timmar långa skejtpass, jag började nämligen bli hungrig och detta i kombination med en kropp som började bli trött så blir det en rätt så farlig mix. Man vet nämligen att när som helst tar näringen i musklerna slut och man når en rätt så intressant zon, nämligen den zonen när det smäller till av näringsbrist, man går in i den såkallade  matväggen och det är inte pågrund av att man åkt för snabbt eller legat på för hårt utan helt enkelt för att kolhydraterna tar slut och kroppen måste gå över och börja åka på fett vilket i sig inte är lika effektivt. Denna zonen tycker jag personligen är jävligt intressant och gillar att försätta kroppen i, som tur är gör jag eller händer det inte så ofta vilket i sig är tur eftersom man tömmer kroppen rejält, men då och då kan det vara intressant att uppleva.

Det blir som att trycka off på micron, klippa av skägget på tomten på julafton, ta bort en stav i en spurt, allting funkar som förut men inte lika bra eller effektivt. Ungefär det kände jag igår efter att ha åkt i 3,8 mil ( lite rundbanor Gustavsvik/Adolfsberg + Örebro - Garphyttan), efter att ha varit extremt pigg under hela passet så började jag långsamt bli lite tröttare samtidigt som hungern ökade. Jag visste vad som väntade, snart smäller det till lite extra och då har jag nått zonen, den där zonen då man likt en robot maler på och där det enda som tar en framåt är pannbenet. Just det stadiet tycker jag som sagt är intressant då det från en minut till en annan kan vara en enorm skillnad på känsla i åkningen, under 1 minut kan du vara pigg, minuten senare helt slut, och efter ett tag i väggningszonen så blir du pigg igen. Kroppen är ett mysterium som bara fortsätter fascinerac. . . .

På ett krön small det så till, och under den sista halvtimmen gick kroppen upp och ner likt en studsboll i åkkänsla, men det är inga problem att ta sig framåt utan man måste bara fokusera ytterligare lite mer och verkligen ge pannbenet en match. Så jag valde att fokusera på åktekniken då det är när man är som tröttast man verkligen kan ge tekniken en match, att ha god skidteknik är inte att åka lugnt och fint och förberett framför en kamera, det är att ha det när man är helt slut. Sista backen piggnade jag till och drog på en spurt som kändes bra, återigen fascinerar kroppen . . .

Väl hemma kunde jag nöjt sätta mig ner och återigen fylla på det tömda energidepåerna, och mitt tips till er är att våga testa gränser, man får uppleva så mkt mer då. Även fast vägen dit kan vara både hård och lång =) Gör det dock inte för ofta, då bryter ni bara ner er själva och både träningskvalité och effekt blir lidande . . .  Men bättre att göra det på tävling än träning ;) eller vad säger du Jörgen?

Satan så vackert!!!http://www.yr.no/sted/Sverige/%c3%96rebro/%c3%85nnaboda/langtidsvarsel.html

Och satan så skönt det är att äntligen se rejält med minusgrader dyka upp på långtidsprognoserna , vintern närmar sig såsom den bör och förhoppningsvis kan man se framemot en liknande vinter som på bilden ovan.

Igår körde jag intervaller återigen, 9 st maxlöp i brant motbakke med stavar och det kändes bra, inga sviter eller skador efter sjukdomen utan bara bra, skönt! Lite tråkigt och irriterande är det att sjukdomen kom såpass olägligt så att den skulle förstöra uppladdningen inför tävlingspremiären, men beslutet är taget som sagt och det är bara att gå vidare och sikta emot nya mål.

Men grundtanken och planen är densamma som innan förkylningen, att lägga ner ett bra träningsarbete, träna smart och börja hitta form och eftersom jag varit frisk i ca 1 vecka snart så kan man även börja köra på lite hårdare. Denna vecka kommer fortsatt inte vara jätteintensiv utan jag kommer köra några intervallpass till denna vecka blandat med lite lugnare träning, men sedan kommer vi efterhand köra mer och mer fart, det är dom hårda och formtoppande passen som behövs nu för att hitta det där flowet. Grundtränad är jag och nu gäller det att utnyttja detta, i år kommer jag köra mer på känsla och träna smart istället för att som under förra säsongen testa gränser och träna stenhårt även under säsong.

Som det ser ut nu så blir jag kvar här hemma ett tag framöver och kommer lägga ner ett bra träningsarbete och träna på bra för att komma väl förberedd in i säsong, sedan får vi se hur det blir med snöläger och liknande men jag har iaf några uppbokade och klara bara snön kommer. Den där snön som vi faktiskt får börja spruta här hemma den 15e bara minusgraderna finns där, hoppas hoppas.

Och såfort längdslingorna är klara uppe i Kilsbergen så kommer det köras skidlektioner, skidweekends och kurser för fullt, är ni sugna eller intresserade av det så kolla gärna in på http://www.alpin-fritid.se/ där mer info kommer dyka upp inom kort men där ni redan kan boka in er.

Lägesrapport!

Helgens läger med Juniortruppen i Borås levererade.

Dags att sammanfatta läget, först och främst så har jag nu varit i träning i 6 dagar vilket känns förbannat gött. Nu får det vara slut med sjukdomar och andra klenhetskännetecken och förhoppningen är att vara frisk lång tid framöver, och för att vara detta så får man givetvis flytta upp kvalitén på kost, vila, träning och sömn ett snäpp till, har jag varit sjuk så har det ju brustit någonstans så nu gäller det att take it up a notch. I helgen var jag som ni säkert redan förstått på ett fint träningsläger i Borås med juniortruppen spetsat med ett par yngre, ett härligt gäng helt enkelt.

Och eftersom JSM till vintern kommer gå i just Borås så fick junisarna ett perfekt tillfälle att testa på omgivningen och även jag som aldrig tränat runt borås fick möjligheten att testa på ny terräng vilket var välkommet. Under helgen avverkade jag 4 pass, 4 relativt lugna pass för att inte återigen dra på mig något nytt eller få bakslag, ett löpdistanspass och ett a2 pass löpning under första dagen och sedan ett a1 rullskidspass med a2 inslag uppför och sedan ett spänst/stavgångpass i lugn takt den andra dagen. 4 pass som kändes hyfsat bra och den förkylning som härjat i kroppen verkar inte ha tagit allt för stor skada på form och känsla, dessutom var det skönt att slippa trängas med massa andra såsom i Östersund eller i Torsby i dessa tider och istället kunna hålla en god kvalité på passen.

 För att ytterligare safea upp lite så blev det lättare träning under söndagen med ett lätt löppass och stretch och under gårdagen var det vila, men nu idag ska vi börja köra lite hårdare igen och jag kommer bränna av mitt första intervallpass på ca 2 veckor ( maxlöp med stavar + styrka).

Framöver så har läget varit lite oklart men nu har det börjat klarna, planen var att åka upp till Bruks imorgon och sedan köra 3 tävlingar för att sedan stanna kvar 1 vecka på läger däruppe, men eftersom kung bore har strejkat och eftersom jag haft en segdragen infektion i kroppen så har läget förändrats. Det blir ingen tävling för mig då det känns förhastat att åka upp och tävla då jag inte ens hunnit köra ett intervallpass samt att det är en lång och påfrestande resväg för endast 1 tävling, dessutom i samband med att juniortruppen fick ställa in försvann även boendet och eftersom det knappt finns någon snö kommer även mitt planerade läger att ställas in. Den största anledningen är dock den segdragna förkylningen som blev långvarig och seg och som förstört uppladdningen.

 Mesigt kan tyckas men efter mkt tänkande känns det helt rätt att i lugn och ro bygga upp kroppen igen här på hemmaplan för att sedan när vintern och snön dykt upp tävla på som vanligt, säsongen är lång och att missa ett halvdant arrangemang känns inte så tungt.

Tråkigt men så är det, glädjande nog så ser det ju dock ut som att snön och kylan är påväg och förhoppningsvis blir det en riktigt hård och karg vinter =)

Till slut till något ännu mer glädjande, nu har äntligen möjligheten att anmäla er till skidkurser/läger/weekends med mig som ledare börjat komma ut så smått. Så kika gärna in på http://www.alpin-fritid.se/, just nu lite fattigt på info och annat men till slutet av veckan finns desto mer.

Ha en fin dag gott folk, vi hörs!


Back from BoråsHemma igen efter ett fint 2 dagars läger i JSM staden Borås med Juniortruppen , gött gäng , fina pass och trevligt umgänge. Fått en bra start på träningen igen, ytterligare rapport kommer =)