Sveriges Idrottsstad - Örebro!

Inte helt oväntat eller oförtjänt i mina ögon men säkert väldigt överraskande för folk ute i stugorna i övriga landet. För det är många som skrattar eller blir fövånade de få gånger man själv sagt att Örebro är en väldigt bra stad vad gäller idrott, allt från skidor och orientering i individuella sporter till lagsporter såsom fotboll och hockey där staden har lag i högsta serien i nästa varje sport. Men ett kul kvitto att staden är på gång, watch out! Och särskilt skidåkningen känns som att den är på gång i länet och inte minst i klubben, Garphyttans IF en av Sveriges mest talangfyllda klubbar brukar jag säga, kan låta kaxigt men så är det faktiskt . . . .

För egen del så blir det tyvärr ännu en vilodag då jag trots allt är lite förkyld ändå, även fast jag själv försöker ignorera det så är det bara att bita i det sura äpplet och vila. Men det gäller att vara smart, även fast jag missar värdefull träningstid de här dagarna så är det iaf bättre än att dra på sig något värre och tappa fler veckor. Träningen har ju börjat fint under sommaren och det har känts bra, men nu kommer det ett litet hack i maskineriet tyvärr, men samtidigt kanske det är bra att få ett litet break . . .

Ill be back.

Nya fina runningshoes


Saucony Hattori

Nu har en hel del timmar av den oplanerade vilodagen flutit förbi och efter jobb och lite annat smått och gott så sitter jag just nu på tåget upp mot Hälsingland och Hudiksvall. Ett sommarvackert Sverige glider förbi och det är rätt skönt och avslappnande att peta in hörlurarna i öronen och bara låta landskapet passera.

Ett par nya löparskor dök även upp i min samling idag och förhoppningsvis får jag testa dom redan imorrn under intervallpasset om hälsan tillåter. Det är jag och Bekele . .  .

Örebro Sveriges Idrottstad Nr1 ???Det ser nämligen ut att kunna bli så vad gäller tävlingen och omröstningen av Sveriges idrottstad nr 1, det är nämligen bara Örebro och Göteborg kvar. Och tittar man på breddidrott kontra invånarantal så slår Örebro götet på knockout . . . .

Gårdagens eftermiddagspass kändes helt okey, stakade en fin runda i sommarvärmen och bättrade på pulsbandsbrännan en hel del, man blir dock snabbt lite matt i värmen och det gäller att hela tiden fylla på med vätska.  Idag skulle jag som planerat köra stavgångsintervaller men då jag vaknade upp med lite snorighet så avvaktar jag utgången och ser vad som händer, känns inte så hett att dra på sig något större nu när all viktigt träning ska läggas, så om allt går enligt plan så är det ingenting utan jag får bara göra en mindre justering av schemat och köra intervallerna imorrn. Peppar peppar ta i trä!

Förövrigt så reser jag norrut idag upp emot Lightvalley för att göra en snabbvisit där och förhoppningsvis även träna med stjärnan Tom Ankerstål från Hybo Aik, visiten blir dock kort och redan på Söndag lunch är jag tillbaka i Örebro för att återse lite sköna Bruksvallsbor som rest ner för att se det allsvenska mötet Örebro - Elfsborg. En fullspäckad helg i sommarvärmen alltså. Ha de fint!

/ JH

Sommaren är underbar!

Halloj i värmen, hoppas att allt är fint med er läsare och att ni njuter tillfullo av solen och det fina vädret som infunnit sig över svedala för tillfället, för egen del så tycker jag inte att man kan få bättre träningsväder så här års och det är inga problem att tömma vätskebältet och lite därtill under passen.

Under gårdagskvällen var det riktigt varmt här i Pennybridge med omnejd då jag inledde mitt 2 timmars skejtpass med 4x4 intervaller inlagt var 20e minut, uppemot 32 grader visade tempmätaren när jag lämnade Behrn Arena. Men hade vätskeladdat rätt rejält som tur var och passet gick fin fint att genomföra, själva sträckan mellan Örebro och Garphyttan är relativt platt, förutom den sista biten, så merparten av de 4 intervallerna körde jag på platten. Något som kanske inte händer så ofta men som jag tror var bra att jag fick göra igår då det ofta är på platten jag kan tappa ett par sekunder då jag får svårt att hålla farten uppe. Men igår fick jag träna på detta och bomba på friskt på 4ans växel och jag tyckter det kändes bra, framförallt sitter tekniken relativt bra . . . .

Då jag körde 2 tuffa intervallpass igår och fick lite ändrat jobbschema nu sista biten under veckan så gav jag mi själv möjlighet att planera om lite för att få ut ännu mer av de intervallpass som är kvar. Planen var att nu på morgonen köra stavgångsintervaller uppe i höjden, men detta pass bytta jag plats med mot fredagens distanspass, vilket betydde att jag idag körde distans och imorgon intervaller med en ännu fräschare kropp.

Att ha en egen badsjö på tomten sitter inte helt fel efter passen =)

Förmiddagens pass blev därför MTB i 1,10 för att pumpa ur den sista lilla seghet som legat kvar sen spänstpasset i söndags, rullade en fin runda i värmen och bara njöt mest. Efter det gick jag in och körde ett fint maxstyrkepass. Ikväll väntar 3 timmar stakning.

Motbakkeintervaller

Blir lite dåligt med fantasi och variation vad gäller skrivandet på denna sida nu under sommaren, för så mkt mer spännande än sommarträning händer inte och dessutom  är det lite svårt att skriva särskilt varierat då träningen är mångt och mycke densamma hela tiden. Nämligen hårt och mkt . . .

Nu tidigt imorse innan frukost när vägarna och skogarna fortfarande var orörda var jag uppe och körde ett varmt men fint intervallpass, löpning med stavar, absolut max, 9 drag i motbakke. Att sedan komma tillbaka och klockan inte ens slagit 8:30 är riktigt livskvalité för en skidåkare, man få mkt tid över och det är lång tid kvar till nästa pass. Passet i sig kändes rätt bra och jag tror jag börjar samla på mig lite energi efter förra veckans mängdvecka, men denna vecka är det fullt fokus på intervallpassen som gäller för att genomföra dom på ett så bra sätt som möjligt. Om jag vill ta ett steg som skidåkare så måste jag utföra dessa pass så optimalt som möjligt . . . .

Ikväll åker jag rullskidor hem från jobbet och det blir ett klassikerpass, nämligen 2 timmar skejt med 4st 4 minutersintervaller, 1 var 20e minut. Ett bra pass som efterliknar långlopp litegrann. Nu ska jag avnjuta en god frukost!

Han som aldrig sviker


Har nu på kvällen kört igenom ett rätt så lätt styrkepass, dvs 45x30/30. Helt okey och fick lite extra sparring av hunden som förutom att döda alla flugor även tryckte på lite, imorrn bitti blir det intervaller.

Tillbaks till verkligheten

Vilket betyder att jag ska beta av en dag på jobbet under en sån här sjukt fin och solig sommardag, känns väl sådär sexigt. Men samtidigt ska jag inte klaga, är man ingen skidåkare av högre rang så att man kan leva på det man gör, så är det här verkligheten, finns alltid dom som har det värre . . .

Men visst är det tufft att kombinera jobb och träning, inget snack om saken, men jag är bara en av flera tusentals som gör det. Som sagt, verkligheten! Vilodagen igår satt verkligen bra, fick ladda upp batterierna med ny energi och koppla bort träningen vilket är skönt men ändå svårt för en fåne som mig. Men idag är det dags att starta upp en ny träningsvecka inriktad på kvalité och fart och som kommer se ut som så . .

Tis:AS 30/30x45+jogg.
Ons: la3 med stavar/ra3f 4x4
Tor: raik 3,00 +ms/ sga3
Fre: La1 2,00
Lör:vila
Sön: a3 + jogg/stretch

Som sagt, kvalité, fart och överskott genomsyrar veckan och träningstiden ska hamna på ca 15 timmar, tillskillnad mot föregående mängdvecka då jag körde 25. Avslutade ju nyss en 75 timmars period som jag överlag är nöjd med och som kändes fin. Nu inleder jag en ny där ca 85 timmar ska avverkas på 4 veckor. . . Men men, nu jobb!

Slutet av träningsveckan i film.Ciao allesammans, träningsvärken efter gårdagens spänstpass är inte nådig och det känns klockrent med den planerade vilodagen idag. Men imorrn drar vi igång en fartvecka igen . . .

Ovan så ser ni avslutningen på träningsveckan genom min GoPro kamera, mkt nöje och kolla såklart i högsta möjliga kvalite ( justeras nere till höger). Återkommer inom kort med en summering av den första träningsperioden under sommaren, en period som varit halvhård och där jag tränat ca 75 timmar . . .

Vad gör man egenligen!?

Vad fan håller man på med??? kom jag på mig själv att tänka då jag stod i duschen efter veckans sista pass som förövrigt var 1 timme cykel + 60x40/20 statiskt styrka, fick nämligen en skön impulstanke då jag stod och sammanfattade en fin träningsvecka för mig själv. Jag har tränat 25 timmar, 25 timmar,  är kanske inte så mkt i sig, för även jag och tusentals andra har tränat så mkt mer, men om man tänker i ett större perspektiv så är det lite fascinerande. Jag har alltså tränat mer än ett helt dygn, en vecka består av 7 dagar och jag har alltså varit i rörelse/tränat non stop i en av dessa dagar, det är ju helt sjukt egentligen .

Ett helt dygn, jag och min pulsklocka. När vanliga svenssons eller "normala" människor kanske tillbringar ett dygn med att sova, umgås med familj, äta, kolla på tv och hinner med massa andra saker under ett dygn, vad har då lilla jag gjort. Jo jag har gjort 1 sak, jag har tränat, TRÄNAT, fattar ni hur sinnessjukt knäppt det låter. När någon utomstående person som kanske räddat en barnfamilj i norra afrika under en vecka, kommer fram imorrn och frågar vad jag gjort den gångna veckan så kan jag ju
bara svara, "jo jag gjorde ju en hel del, jag tränade ju en ett dygn där i början av veckan, vilade en dag, åt litegrann, tränade lite till". Nog fan är det lite imponerande att träna ett helt dygn, men det är ju inte direkt som att rädda en barnfamilj i afrika . . .

Dessutom tränar man ju inte direkt för att rädda världsfreden eller någon annans skull, näe man är ju egoist. Det räcker ju inte ens med att man dissar massa personer och inbjudningar och annat för att man istället ska träna, utan man går ju ännu ett steg längre och tränar enbart för en egens skull, inte någon annans skull utan enbart för sitt eget välbefinnande, snacka egoistiskt! Ja det är fan tur att man inte är tillräckligt funtad i huvudet eller har kommit på vad man håller på med, för då jäklar skulle man bli deprimerad . . .

Men men kul är det iaf och ger väldigt mkt, och tur är väl det! Men imorrn ska jag ha vilodag och då ska jag göra allt möjligt förutom att TRÄNA.

Ha en fin kväll.

/ MVH En något smått störd JH

Ser ljuset i tunneln
Hej på er sköna typer där ute i stugorna, dags att lämna ett avtryck här igen!

Träningstimmarna avverkas på ett löpande band här vid de blå bergens fot och på de senaste passen har jag även fått lite sparring iform av diverse klubbkamrater vilket alltid är mysigt. Gårdagens eftermiddagspass blev ett 3,5 timme långt stakpass som kändes helt okey trots morgonens stakintervallpass, så när jag kom till sista backen och skulle staka mig uppför den kunde jag konstatera att jag avverkat en träningsdag bestående av 6 timmar stakning i lite olika farter, bättre magträning kan man knappast få.

Idag har jag hittils avverkat 2 pass och har 2 kortare kvar, på förmiddagen var jag nämligen uppe i Ånnaboda då jag hade kallat till klubbträning, däruppe så körde jag och ett gött gäng igenom mitt spänst och snabbhetspass. Ett riktigt fint pass med bra sparring som nog kommer kännas de närmaste dagarna, särskilt toalettstolen brukar vara svåråtkommen dagen efter, baksida lår aj aj aj. Efter det passet på 2 timmar så plussade jag på med 1 timme löpning i distansfart för att varva ur musklerna lite och hänga lite i solskenet, något slitsamt men ändå bra.

Nu ikväll skall jag avverka ett kortare cykelpass, peppar peppar ta i trä att jag överlever och sedan ett styrkepass inriktat mot statiska övningar, sen så somnar jag nog gott ikväll efter en tuff vecka på 25 timmar.