Satan så roligt

Guuu så fint den gick
Jr var även han med och förgyllde slutet av passet genom att punktera och dra en promenad hem

Var längesen sist som jag var ute i skog och mark och körde lite härlig och hederlig mtbträning, men idag kunde jag inte hålla mig längre utan drog ut på en lite uppvärmningsrunda i 1,5 timme för att försiktigt och riktigt fegt testa den nya hojen och få in lite känsla igen. Och kul var det, jävligt kul rent utsagt trots att jag var som en nyfödd pingvinunge framför en isbjörns käftar, osäker och feg. Men passet flöt väl på ganska fint och det var skönt att rulla fram genom skogen.

Något som dock inte flyter på lika väl är min fartvecka, tanken var att igår avverka mitt 4e intervallpass, men lite känningar i hals och näsa gjorde att jag helt enkelt strök det passet och tog en säkerhetsvila. Därför har jag även idag inte kört något intervallpass hitills utan bara ett lungt mtb pass för att känna efter hur det står till, men eftersom det passet gick bra och det inte verkar vara någon fara så blir det som planerat intervaller nu på kvällen. Så troligtvis får jag ihop 4 intervallpass denna veckan mot de planerade sex, okey men inte alls bra i mina ögon.

Imorrn är det som sagt ett långpass med klubben planerat och troligtvis blir det uppemot 7 timmar träning, vilket det blev förra året, riktigt skoj ska det bli.

Lett!
Kort rapport, skaffade mig en ny träningskompis igår, denna ser ni här ovan. Jag körde ochså ett riktigt hårt men fint intervallpass klassiskt, 30x/10/20+20x15/15+6x/40/20 och allt detta nonstop vilket medför att det blir som en ända lång intervall på ca 25 minuter med hög muskulär påfrestning. Hade även fin sparring och kunde pressa mig riktigt fint, lite intressant fakta från passet får ni om ni trycker på länken, idag fortsätter vi med det 4e intervallpasset på 3 dagar.

På Lördag blir det sedan återigen intervaller och då dubbla pass innan jag avslutar veckan med ett långpass löpning på bergslagsleden med klubben under söndagen, förra året var vi ute och sprang effektivt i ca 6 timmar så det blir säkerligen en fin tur

Gasen i botten

Fartveckan deluxe är igång, 2 intervallpass + ett distanspass igår och nu är det bara att ösa på igen. Denna första dag fokuserade jag mkt på att just jobba mkt med fart och hög belastning under lite kortare tid, senare i veckan kommer det dock komma ett par pass med längre effektiv tid

Pass 1: Korta backintervaller skejt 10x2 minuter

Passet i sig gick kändes faktiskt relativt dåligt, efter att ha vilat i 2 dagar på raken så brukar aldrig turbon vara ikopplad när man sätter igång och likadant var det denna gång. Men efter ett par intervaller började det kännas bättre och jag nådde en acceptabel nivå, passet körde jag i brant kupering och fick således jobba mkt på växel 3 och växel 2. Maxpulsen hamnade på 192 slag och det kändes piggare i kroppen efteråt.

Pass 2 : Supraintervaller 4x4 klassisk åkning.

Kontraster! Ett riktigt bra pass och där det var alert och explosivt från första stavtag, körde som ni ser ovan "supraintervaller" som för mig betyder absolut max i början av intervallen och senare hög tröskel för att arbeta mkt med att klara av att hålla en bra åkning med mkt mjölksyra i kroppen. Under dessa 4 minutersintervaller så körde jag stenhårt i 1 minut och höll hög tröskelfart de resterande 3 minuterna. Passet var väldigt lyckat och maxpulsen landade på 204 slag.

Pass 3 : Som 3e pass eller som en lång "nedvarvning" så körde jag ett fint 3 timmarspass med Joel Lager som bjudit med mig, vi körde en skön runda med låg puls och fint väder. Ett gött pass som kändes bra , dock fick jag lite energibrist på slutet.

Idag fortsätter vi på ämnet speed . . . .

3 månaders träningSitter på verandan med laptopen i knät och med en skinande sol som sällskap, njuter tillfullo av min andra av 2 vilodagar efter 13 dygn på raken med relativt hård träning. Har just summerat ihop de sista månadernas träning återigen och har dissekerat såväl träningsdagbok som pulsfiler för att verkligen få en bra utvärdering och sammanfattning på den träningsgrund jag lagt inför kommande perioder. Vad kan jag göra bättre? vad har jag gjort bra? vad ska jag träna mer på? mindre på ? osv. Men överlag så har träningen hittils sen träningstarten 2a maj gått stabilt, jag har följt min grundplan och fått in de bitar jag ville träna på , på ett fint sätt i träningen. Jag har genomfört träningen på ett bra sätt och även lagt en bra och stabil grund att stå på med mkt mängd och styrka, inför den tuffa höstträningen som kommer och som kommer innehålla desto mer fart.

I antatl timmar så ligger jag riktigt bra med i planen och jag har fått en fin periodisering på träningen, planen inför sommaren ser ni nedan i siffror och det jag kommit upp i står med fet stil.

Period 1: 60 tim (60)
Period 2: 70 tim (76)
Period 3: 80 tim (80)

(Period = 4 veckor)

 De 4 sista veckorna ( 2 stycken i period 3/ 2 stycken period 4 , då jag nyss byt period) så har jag tränat 90 timmar. Just nu är jag halvvägs in i period 4 och även där ligger jag med fint, planen är att ligga på ca 85 timmar denna period 4 och sedan ca 90 på period 5 innan vi går ner lite i träningen och kör en lugnare period för att hämta hem träningen och sedan köra på igen fram till någon vecka innan säsongstart. Hösten kommer innehålla mkt mer fart än vad sommarträningen gör och jag kommer verkligen lägga fokus på att genomföra de intervallpassen på ett bra sätt för att få så bra förberedelser som möjligt inför säsongen. Slarvar jag i förberedelserna så är det lätt att man hamnar i en dålig spiral om resultaten går emot i början och sen är hela säsongen körd, så blev det under förra säsongen och det vill jag inte uppleva igen. Visst, jag är ingen toppåkare, men jag vill gärna ha med mig med mina mått mätt några acceptabla resultat redan i starten av årets säsong.Men träningsmässigt så ser det alltså bra ut, och tillskillnad mot förra säsongen där jag chansade och höjde upp min träning med ca 100 timmar trots vetskapen om att det kunde gå åt helvete under säsongen (vilket det ochså gjorde i mångt och mycket) så känns det stabilare i år. Jag har vant mig och min kropp med den här träningsnivån ( nästan samma som förra året dvs 815 timmar) och även om förra året tävlingsmässigt var ett fiasko så var det ett riktigt bra träningsår som jag har kunnat ta med mig in i den här tränings och tävlingssäsongen, och jag hoppas att förra årets träning tillsammans med en minst lika bra träning i år i kombination med mer erfarenhet och smartare upplägg ska generera i något bra. I år chansar jag inte och sätter tränandet i första hand, utan den här vintern kommer tävlandet sättas i första hand och fokus kommer läggas fullt på det, jag vet att jag har flera års bra träning med mig i bagaget och nu gäller det bara att utnyttja dom ochså.

Från och med idag är det ca 3-4 träningsperioder kvar till man står där på startlinjen i Bruksvallarna, så man kan väl säga att vi kommit halvvägs i förberedelserna inför säsong 2011/2012, del 1 är nu avklarad och den har gått fint, nu gäller det att få del 2 att gå minst lika bra och den börjar imorrn då jag sticker ut på den här veckans första pass.

Denna vecka kommer som sagt vara en rejäl fartvecka med 6 intervallpass, dessa intervallpass kommer kanske ligga lite mindre i effektiv tid, men farten ska vara och kommer vara absolut max. Men mer om det och upplägget i övrigt imorrn, för nu ska jag fortsätta ladda inför det som komma skall, ha en fin dag!

/ JH

Vila x 228 timmar lyckades jag till slut plocka ihop, nu är jag sliten och trött. Sitter just nu och summerar lite av sommarens träning, återkommer ikväll . . . .