Slowstarter!

Hallå!

Dagens tävling är nu körd och resultatet för egen del var uselt, lika uselt som det varit de 3 senaste säsongernas premiärtävlingar här i Idre, lite komiskt faktiskt men så är det .

Åter till dagens lopp som var i det kallaste laget, prognoserna på förhand har varit väldigt osäkra men imorse när det var dags att ta sig upp till stadion så stod termometern på -18, riktigt kyligt men det var ingen tvekan om att jag skulle starta, men med facit i hand så kanske valet skulle ha blivit ett annat.

1 timme senare efter diverse skidtester och uppvärmning stod jag så på mina egenvallade skidor på startlinjen, ja varken familj eller klubb har någon större trupp till den här tävlingen så nu får man vara både aktiv, vallare och drickalangare själv, intressant och nyttigt.

Själva loppet var väl ingen höjdare, jävligt kallt och trögfört som för alla andra, försökte åka stort och kraftfullt och lyckades bitvis med det under de 3 varven på 3,3 km men hade samtidigt rejäla svackor där jag inte lyckades jobba på som jag vill, något som är rätt vanligt för mig under de första tävlingarna på säsongen, det fattas fart helt enkelt, fart som jag får av att tävla mkt. Jag får varken till tekniken eller det drivet jag vill uppför och orkar inte heller pumpa på, på växel 3 som normalt är en av mina starkare sidor inom skejtåkningen.

 Slet mig vidare och pumpade på så gott jag kunde de 3 varven, fick under stigningen på varv 2 problem med luftrören som drog ihop sig i den bistra kylan vilket resulterade i ett 10 sekunders stopp för att chippa efter luft, fick då funderingar på att bryta men eftersom det är tävlingsfart jag behöver så var det bara att kämpa på.

 Piggnade sedan till på sista varvet vilket var positivt och kunde korsa mållinjen, väl imål kom beskedet att det var - 20,5 grader vilket kändes ordentligt i luftvägarna. Resultatmässigt hamnade jag långt ner i listan men är ändå nöjd över att ha premiärloppet bakom mig, nu blir det bara bättre det är jag säker på . . . ., redan imorgon förhoppningsvis. Formen är okej men nu gäller det bara för en slowstarter som mig att plocka fram den under tävling oxå. Man är aldrig bättre än sin senaste tävling, så det är bara att inse att man inte direkt håller hög klass just nu, kämpa på och börja klättra uppåt till en acceptabel nivå, en nivå som finns där.

Skönt att klubbkompis Patrik Karlsson försvarade klubbfärgerna genom att vinna, där har man lite och lära.


Over and Out

/ JH

Fredagsvideo!Sitter och laddar lite inför morgondagen, sämre inspirationsvideo kan man ju hitta, vilka åkare!

Off to Idre!

Tjena tjena!
Sitter just nu i klubbkamrat Putte Ks bil påväg upp till Idre där helgens tävlingar ska gå av stapeln och där jag kommer stanna till nästa söndag. Mkt tävling och träning alltså vilket kommer sitta fint och förhoppningvis slipa formen ordentligt.

Hoppas kunna åka bra och stabilt i helgen, är alltid lite speciellt de första tävlingarna då man inte sotat ur motorn på ett tag, så placeringsmässigt har jag inga förväntningar alls men självklart siktar jag högt och går in med inställningen att vinna, som varje gång jag står på startlinjen. Men helgens huvudsakliga mål är att få ett bra besked från kroppen och att allt funkar som det ska.

Veckan som kommer efter helgen kommer vara inriktad på fart och att komma i form, det är nu vintern är här och det är dags att prestera. 10 dagar fjälluft kommer göra mig gott, nu öser vi!

Bland pingviner och isbjörnar
Tjena tillbaka i min varma goa lägenhet, varmt var det dock inte ute under träningspasset utan snarare kallt och mörkt som ett isbjörnsarsle. Började med att springa upp till ett för dagen fint och soldränkt Lugnet, väl där så satte jag på mig mina skejtskidor och den för dagen ovärderliga Airtrimmen. Värmde upp i ca 30 minuter innan jag avverkade mina intervaller i rasande fart, de första i maxtempo och de andra i tröskelfart med spurt på slutet.

Det kändes hyfsat idag men det var oerhört tungfört i den kalla snön, formen är just nu som en nyöppnad bok, outforskad och ointressant, i Brux var jag i bra form men där tävlade jag ju inte så just nu är det lite spännande faktiskt. Efter att ha varvat ner och sprungit hem igen så dunkade jag av ett lättare styrkepass 20x30/30, riktigt skönt och bra för musklerna att få röra lite på sig. Allt som allt så tog dagens träning ca 3 timmar . . . .

Nu ska det packas, tvättas, vallas och slängas ihop matlådor innan det imorgon bär av upp till glassfrysen Idrefjäll. Hörs sen , ciao!

Idretävlingarna!

Chapp! Har just börjat packa så smått inför tävlingarna och lägret i Idre som jag åker upp till imorrn, ska bli riktigt kul att sätta på sig nummerlappen och göra jobbet, för på senaste tiden har det varit mkt snack men lite verkstad. Mkt träninng och lite tävling!

Klockan 11:40 kickar jag till startpinnen på lördag och ger mig iväg, 10 fina kilometer är det som ska avverkas på en fin 3,3 km slinga x3, banan passar mig rätt så bra då vi åker ner nedanför stadion direkt och börjar klättra uppför en lång klättring, blir mkt växel 3 vilket passar som handen i handsken, hoppas på ett fint lopp.

Enligt yr.no ska det dock vara -22 vid 12 tiden på Lördag, så man får hoppas att inte den prognosen slår in http://www.yr.no/sted/Sverige/Dalarna/Idrefjäll/helg.html och det ska vara kallt även på Söndag. Men självklart räknar jag med att starta och det brukar ju inte vara något problem då de på flesta tävlingarna där det är kallt antingen läser av tävlingstermometern i bastun eller värmer upp den med en blåslampa.

Nu efter lunch ska jag dra mig upp till Lugnet och avverka ett förhoppningsvis bra intervallpass som sista avstamp inför helgen, hoppas på en alert kropp. Slänger in en rapport senare, så länge kan ni ju kika in den här!


Klassisk skidåkning!


Hej! Har nu under kvällen suttit och kollat igenom lite videoklipp på mig själv när jag åker klassiskt, det gäller som sagt att hela tiden vilja förbättra saker för att inte stanna upp i utvecklingen. Det är särskilt diagonalåkningen jag vill slipa på, allmänt så ser det helt okej ut men jag har hittat ett par punkter jag vill förbättra avsevärt.

  • Bli rörligare i höftarbetet, jag som är en rätt så "satt" person och har lite muskler här och där blir lätt rätt orörlig och hamnar i en sittande position, det jag vill är att jag ska bli rörligare och skjuta fram höften mer i varje glidfas för att komma längre fram och få bättre tryck över skidan vilket förhoppningsvis förbättrar mitt fäste.
  • Benarbetet, har ett bra och aktivt benarbete på rullskidor där jag alltid har bra fäste, på riktig snö blir jag dock lite för defensiv i glidfasen och står bara och sträcker på benet istället för att rörligt jobba djupt och skapa kraft.
  • Glida längre på varje tag, jag är en explosiv åkare med rätt så kort steg i diagonalen, det jag vill göra är att få ut mer kraft ur varje stavtag och utnyttja den explosiviteten jag har bättre , i varje steg och glida längre.
  • Hitta rätt kroppsvinkel inom diagonalen och hitta drivet framåt samtidigt som jag måste vara mer rörlig i fotledsarbetet för att hitta bättre bett
En åkare som jag kollar rätt mkt på, då han har ungefär samma kroppsmått och form är den norske landslagslöparen Martin Johnsrud Sundby, som trots sin tyngd och "satthet" får ut ett väldigt bra driv i varje steg samtidigt som det ser harmoniskt ut. Man kan inte förändra hela sin åkning över en natt, men man kan hela tiden ta små steg. Detta kommer jag jobba mkt med under mitt långa Idreläger och förhoppningsvis hittar jag lite nycklar . . . .

"If you cant beat them, join them"

Killerhill

Hallå!

Dagens träning är nu done, drog ihop 2 stycken planerade pass till ett enda i kylan, började med att jogga upp till lugnet, väl där så körde jag och mina klassiska skidor 45 minuter a2. Ett rätt så dåligt pass tycker jag, hade svårt att få till den där rytmiska och fina åkningen som gör att bettet på skidorna blir bra, visserligen var spåren lite sladdriga och jag är en åkare som är i behov av bra och hårda spår för att åka bra i den klassiska stilen, men ändå jag åkte inte tillräckligt bra helt enkelt. Känner att jag har mkt att jobba med inom det klassiska och i nuläget är jag klart mkt bättre på skejt, känner att jag inte har tillräckligt bra teknik eller åkekonomi inom det klassiska ibland, vilket gör att jag blir trött, tappar positioner som är viktigt och allt blir bara kaos. Som tur är det inte så ofta det händer men mer träning krävs, punkt.

Idag hade dom till min glädje även dragit upp en lite längre runda upp mot foten av Mördarbacken, var väl inte lika stort drag i kurvan som under världscupen men den satt fint ändå.

Efter mitt a2 pass så tog jag en liten vätskepaus innan jag joinade Sunpockets sasse på ett lugnt A1 pass, la in lite impulser för att se om jag kunde få någon fart på fläsket och som vanligt så kändes åkningen och dagsformen bättre efter det, det är konstigt det där men oftast åkar jag bättre efter att ha spurtat ur mig litegrann. A1 passet varade i 1,5 timme innan jag snörade på mig löparskorna och sprang en fin runda hem, tog ca 30 minuter. En lite sämre dag vad gäller känslan på träningen, men jag är inte orolig, körde rätt så hårt igår och särskilt styrkan som sitter i rejält idag, och då brukar det ta någon dag för att studsa tillbaka . . .

Imorrn blir det intervaller och ett pass lättare styrka, nu har jag levererat och jag hoppas att skidskyttarna gör likadant om någon timme.

Ciao!

/ JH

Vad är det som driver en?

Blåst, kyla och mörker, jag satte på mig löparskorna, låste dörren och stack iväg. Kylan slog emot direkt, pulsen skenade iväg som vanligt i början, jag sprang vidare, några minuter senare slog en tanke ner som en bomb, varför gör du det här? vad är det som driver dig? varför är du ute och springer och svettas i mörkret när du likagärna kunde legat inne vid tvn, i soffan och förätit dig på pepparkakor. Jag ökade steget, studsade uppför backen upp till vägen mot stångtjärn, funderade vidare samtidigt som mp3n bytte låt och drog igång springsteens ljuva stämma. Jag sprang vidare i mörkret, kände skorna träffa snön, inte ett ljud inte en människa, bara jag, min puls och skogen. Minutrarna flöt vidare, jag nådde stångtjärnsstugan, ställde mig och bevittnade solnedgången innan jag likt en överladdad duracellkanin sprang hem igen. Väl hemma så bombade jag av min planerade styrka och ännu ett fint pass kunde läggas till handlingarna.

Men varför, varför håller jag på?

Det är en viktig fråga anser jag, en fråga man bör ha ett svar på. Varför ska man hålla på med något man inte vet varför man håller på med, vad är meningen med det?

Vad driver mig? Är det pengarna? troligtvis inte, då hade jag nog valt en annan sport. Medaljer? Ära? kanske det, givetvis har jag ett stort mål långt där borta någonstans och även mindre mål som ligger mig närmare, men jag har varken ära eller medaljer att försvara, inte heller någon press utifrån som tvingar mig att hålla på. Att få en vältränad och snygg kropp? Givetvis är det kul att vara vältränad och se bra ut, men det har jag varit i flera år och det är inte det som drivit mig de senaste säsongerna. Håller jag på bara för att jag inte vet vad jag skulle göra annars, som något slags skydd för verkligheten? Näe, jag har många och stora planer för mitt liv samtidigt som jag har ett socialt liv och en familj och släkt att umgås med. Meriter, talang? Nog för att jag var duktig som liten, men man är aldrig bättre än sitt senaste lopp, och min 5e plats i valbersgännet i våras hade jag ju inte fått bragdguldet för direkt.

Näe, orsaken är nog helt enkelt att det är kul, det är något jag älskar att göra och mår bra av samtidigt som det ger mig så mkt tillbaka, det är en drog. För vissa är knark, rökning, alkohol eller vad det nu må vara en drog, men för mig är det att tävla och träna inom längdåkningen. det är min drog det. Det fascinerande att tänka på det egentligen, utan skidåkningen hade jag aldrig suttit här och babblat på, jag hade med stor sannolikhet inte bott på platser såsom Funäsdalen, Bruksvallarna, Ljusdal, Mora, Falun, Garphyttan osv, hade inte sprungit på en myr i flera timmar eller ens tänkt tanken på att ge sig ut att köra intervaller klockan 7 på morgonen. Det kan låta larvigt och patetiskt, men fan, det är coolt som fasen egentligen. Att en sport kan förändra och berika ens liv så mkt . . . , det är inte längre bara en sport eller hobby, det är en livsstil

Jag tränar på, planerar och tränar lite till, tävlar, bryter ihop eller vinner. Och har nu gjort det i över 15 år av mitt fucking life för att det är kul, ger mig mkt och för att känslan av att korsa linjen efter ett bra lopp är så jävla fin. Jag har inga större vetenskapliga bevis bakom det jag håller på med, jag har inte testat det här livet förut eller har chans att göra om det jag gör, egentigen famlar jag bara i intent, har ingen aning om vad jag gör.

Men det gör inget, det jag vet är att jag kommer famla i intet många år till, fortsätta träna, tävla och köra skiten ur mig. För att jag tycker att det är så grymt fun och mår så jävla gött utav det, fan rent utsagt tänk vad en liten tanke under ett träningspass kan göra.

Vad driver dig? varför håller du på? Sug på den du! Fundera på den frågan du så kan du nog upptäcka en del . ..

Nu ska jag ta en dusch, en lång jävel, adios!

Inte badshortsväder direkt.


 Hej!

Har nu på morgonkvisten varit uppe på lugnet och kört lite mysiga intervaller, uppe på lugnet var det -16 grader, blåsigt och helt nypistade konstsnöspår som gled lika bra som ett par knän på en rullskidåkare i maj som just träffar asfalten, det tar liksom stopp.

Så det var alltså perfekta förhållande för både fysisk och mental träning, avverkade återigen ett av mina specialpass 20x10/20+20x15/15+5x40/20, sammanlagt 30 minuter intervall. Körde denna typ av intervaller dels för att inte belasta lungorna för mkt i det kalla vädret och dels för att väcka igång kroppen ordentligt, det som är bra med det här passet är att det belastar väldigt mkt muskulärt samtidigt som pulsen får sig en rejäl omgång, 198 slag blev dagens maxnotering. Kroppen kändes helt okey idag i det tröga föret, blev mkt hoppskejt på växel 2 och just den delen har jag jobbat mkt med, att få ännu mer driv framåt istället för uppåt. Tyckte det funkade bra idag vilket var roligt, efter passet så varvade jag ner några varv nere i grytan och kände då att det småbrände lite i luftrören , så idag var det verkligen på gränsen om man skulle köra eller ej.

Är det lika kallt eller kallare på lördag så är tyvärr sannolikheten stor att jag inte kör, men det får vi se då och jag fortsätter hålla tummarna för varmare väder även om det är grymt kul med en riktigt karg vinter som det är nu.

http://langd.custompublish.com/hur-farlig-aumlr-kylan.4855275.html

http://www.yr.no/sted/Sverige/Dalarna/Idrefjäll/helg.html

Nu i eftermiddag blir det en löprunda och 45 minuter effektiv styrka, det är jag och schwarzenneger!

roger över roger ut

PS ( många som är inne i gästboken men få som skriver, till salu fliken uppdaterad!)

Picturez!

Stångtjärn

Stångtjärn

Idre förra året, snart är man där igen!Träningen under dagen har gått fint och nu är jag riktigt sugen på att komma igång med tävlandet i helgen , om inte nu kylan sätter stopp, för det ser ju inte bra ut om man kollar prognoserna tyvärr.

En skön dag går nu mot slutspurten, nu blire lite glögg med grabbarna grus i den nya lyan, nice!

Varför tar man löparskor istället för skidor?

Ja det kan man allt fråga sig, men för mig personligen så känns det som ett snäpp bättre sätt än skidor att springa det första passet efter en period med lite låg träningsmängd, det liksom kickar igång motorn på ett hårdare och bättre sätt tycker jag.

Så tidigt i morgondimman i den -12 gradiga bistra kylan så tog jag mina Asics Triathlon Gel Noosa ( grymma skor förövrigt, även vid is) och stack iväg likt Usain Bolt jagat av ett lejon. Sprang iväg bort mot Stångtjärn och väl där avverkade jag en fin liten runda, kunde glatt konstatera att de även packat den lilla snön som finns där rätt så väl,så i eftermiddag blir det till att rasta skejtskidorna där. A2 passet varade i 53 minuter och det kändes bra i den friska luften, benen svarade bra och jag hade inga problem att få in pulsen på rätt nivå.

Lyckades även ta ett par fina bilder vid den enda vätskepausen men dessa får ni se ikväll, som sagt så blir det ett till A2 pass i eftermiddag med lite sköyting. Falun verkar vara den plats i landet som har minst snö, tråkigt men det är bara att ösa på.

Nu blir det lunch på stan och lite trevligt umgänge!

Det börjar likna något!

Chapp allesammans.

Har nu äntligen tränat igen och körde efter planen vilket betydde ett fint styrkepass, körde den för mig såkallade "nilssonstyrkan" vilket betyder 3 set med 5 minuter mage nonstop där man byter övning var 30e sekund och sen 3 set armar och rygg a la 5 minuter där man jobbar i 30 och vilar i 15.

Ett bra och nyttigt pass och det var väldigt skönt att röra på fläsket igen när man låg där på golvet som en strandad valross och jobbade på. Imorrn börjar som sagt en rätt så hård vecka för att komma i shape till helgens tävlingar uppe i Idre, 10 km Fristil på Lördagen som jag ser som det lopp jag har största chans att prestera bra i och sen 10 km Klassiskt på Söndagen . Så imorrn startar vi upp med 2 fina A2 pass som en go rivstart på veckan . . . .

Angående rubriken så är det inte min form den anspelar på utan min lägenhet som nu börjar få lite ordning . .  .

Heja växthuseffekten! Sverige VS Norge

Den finaste vinterdagen hittils i mitt liv? Ånnaboda 2010

Godmorgon! Som en förfrusen lite pingvin som  just tagit ett dopp i ishavet för att leta mat så vaknar man upp i sin nya lägenhet, och man kan åter konstatera att växthuseffekten gör succé! Sen snacket av denna effekt började så har det varit några riktigt bra vintrar på rad, så snacka på för sjutton det är ju underbart att vara skidåkare i dessa  tider.

Äntligen verkar dom fått tummen ur röven även här i Falun och sprutar snö så det står härliga till, skidslingan är utökad med några hundra meter och högarna växer högre och högre upp mot Kung Bore. Ska under eftermiddagen under mitt löppass ta en närmare titt på de där högarna i kylan, och kyla verkar dom även ha i Kuusamo där fighten om det är rätt att åka eller ej i kylan är i full gång mellan Sverige och Norge om man nu kollar in på aftonblaskan.se.

En fight som jag personligen inte tror finns men som det ändå är kul att läsa om, jag menar den där rosa skittidningen gör ju nyheter av ingenting, en katt som lyckats käka upp en liten mus brukar ju få en helsida så så svårt verkar det inte vara att få ihop till en hel tidning.

Men den där diskussionen om att tävla i kyla eller ej är ändå rätt så intressant, jag personligen har inga problem med kyla, har aldrig fått problem med andningen eller haft astma eller dylikt. Jag har till och med varit ute och kört ett 2 timmars distanspass i -32 för något år sen, det var lite småkallt i utförsbackarna men annars var det tyst, fint och ensamt. Men att däremot tävla i sträng kyla är jag jävligt försiktig med, jag har inga problem med kyla nu som sagt men kan lätt genom hög ansträngning under lång tid i kyla dra på mig problem, sjukdom, framtid astma osv, det gäller att vara försiktig men ändå inte vara fööööör rädd för det. Men som sagt, att tävla i sträng kyla är inte min melodi.

Norge valde att ställa in tävlingen för de flesta av deras åkare igår medans Sverige lät de flesta köra, men summan av kardemumman verkar vara att de båda lagen är nöjda med sitt val ändå. Visst kan jag förstå norges läkares uttal om det nu stämmer, om att man kan försämra sina chanser att hålla sig frisk och oxå vara mer mottaglig för sjukdomar längre fram, men samtidigt kan jag hålla med de svenska åkarnas val att köra. Ja menar vi bor ju ändå uppe i Norden och så länge växthuseffekten gör succé i mina ögon så får man nog vänja sig.

Nu ska jag fortsätta inreda litegranna här i min lya, Simon&Thomas och resten av er inredningsfjollor kan slänga er iväggen, nog för att jag är en av er nu, men sååååå mkt bättre. Hörs sen gott folk!