Som en tom kylbox

Det är redigt varmt i Torsby idag, som tur var så körde vi som sagt vårat planerade utepass rätt så tidigt imorse vilket gjorde att vi under eftermiddagen slapp den värsta hettan då vi var inne i glassfrysen och varvade. Pga en lite småöm fot så hoppade jag över den klassiska åkningen och körde enbart skejt i 2,5 timme, använde tiden väl och körde mkt teknik, benskate och diverse balansövningar. Men eftersom man har tur och är småfet och tung så var det inga problem med balansen, man står stabilt på marken helt enkelt.

Själva åkningen kändes även den rätt så bra idag, särskilt utförsåkningen och vätskepauserna som jag kommer bli livsfarlig på till vintern. Har man bra lagg och tyngd så får man fördelar utför och har man oxå en stor käft så är man oslagbar på vätskepauserna. Näe men skämt och sido så känns åkningen förvånansvärt fin och det känns som att jag är lite starkare och lättare, jag får ett bra flyt i åkningen och kan driva på med mina mått mätt bra uppför.

Imorgon står det 2 pass i tunneln på planen och passet under förmiddagen kommer bli lite längre medans det under eftermiddagen blir lite kortare. Det är rätt så folktomt i Torsby för tillfället och i tunneln är det gott om plats, även spåren verkar hålla ihop bättre i år och det blir inte lika sockrigt som det annars brukar bli.

Troligtvis kommer jag åka hem imorgon och vara hemma tills på Onsdag då jag återigen drar upp hit igen för att under mängdveckan passa på att nöta teknik och få lite byte av träningsmiljö, men men nu är det fokus på en fin träningsdag imorgon och förhoppningsvis kommer även kameran hänga med.

Kjempeflott


Lunchkoman dominerar just nu en rätt tom lägenhet i Torsby, under morgonen har det körts fina myrintervaller i de djupa värmländska skogarna. 4 x 10 minuter med 2 minuters vila, toppat med lite 70/20 vilket gjorde det till ett överjävvligt men fint pass, dock lite varmt då solen verkar ha förflyttat sig från Karlstad och skiner som aldrig förr.

I eftermiddag ska vi återigen in i isbjörnsarslet och snurra ett par varv, lugn lugn åkning med fokus på teknik och snövana.

Torsby levererar

Första passet på minilägret i Torsby är avklarat, 2 timmar skejt i en rätt så öde tunnel blev det. Körde en hel del teknik och på slutet lite fartökningar, men överlag kändes åkningen relativt bra. Så nu kanske man vågar sig i tävlingsdräkten till vintern igen . . .

Imorrn kommer det köras myrintervaller på förmiddagen och ett längre crosspass i tunneln på eftermiddagen, hoppas på fin åkning och lika bra spår imorrn.


Tunnelseende

Imorrn så får man äntligen känna snö under laggen igen, även fast det kanske inte är lika sexigt som bilderna nedan. Men man får vara glad för det lilla!

Förövrigt gick dagens träning finfint.


En dag med 74 minuter A3.

Max på morgonen och tröskel på kvällen, däremellan lite jobb, ja så kan man väl sammanfatta gårdagen som blev riktigt bra träningsmässigt och 2 fina kvalitetspass kunde räknas in framåt kvällen.

På morgonen körde jag maxintervaller löpning 4x4, i en härlig soluppgång och längs öde stigar och skogar uppe i Kilsbergen. Det är alltid lite speciellt att gå upp tidigt och köra intervaller innan frukost, men jag gillar det och särskilt efteråt får man en härlig kick och fin start på dagen. Intervallerna kändes helt okey, lite besvärad av ett småömmande knä efter mkt hård och tung löpning på slutet men inget som besvärade mig allt för mkt utan jag kunde pressa på rätt rejält uppför backarna och trött blev jag. Så så mkt mer kan man ju inte kräva, utan det gäller ju att får hjärtat att slå hårt och länge och det lyckades jag fint med . . .

På kvällen körde jag ett av mina favoritpass eller något som blivit något av ett specialpass nu på slutet 6x 10 minuter stakning, tröskel med maxinsats sista intervallen. Körde de första intervallerna i lite lättare terräng och med högt tryck i varje tag för att framåt de sista söka upp tung terräng och köra sluta på överkroppen. De 2 sista intervallerna åkte jag i Ånnabodabacken så då fick både triceps och mage bekänna färg, efteråt var jag sådär riktigt härligt seg och trött i armarna som man ibland kan bli, så trött att vätskebältet känns lika tungt som ett elefantarsle. Tycker att detta är ett riktigt kanonpass och det känns som att det ger bra med träning, tanken är att det ska ge lite styrka till långloppen och i min skidåkning överlag. Om det funkar eller ej vet jag inte, men den som lever får se!

Idag blir det lite lättare träning med 2 stycken distanspass och diverse utrustningscheck då jag imorrn drar till tunneln. Annars såhär års så brukar man springa runt i skog med karta och kompass, ja det är såklart Oringen och 5-dagars jag snackar om. I år är jag dock inte med och springer utan befinner mig på hemmaplan och tränar, men det är riktigt kul med orientering och förhoppningen är att springa mer sådant de kommande åren.

Snökänsla

Efter en hård helg med mkt träning och relativt hård belastning så rullar det nu på igen, igår körde jag ett kortare pass löpning med styrketräning direkt etterpå och det kändes faktiskt rätt fräscht. Idag har det dock blivit en planerad vilodag för att vara hundra fräsch till de intervallbetonade dagar som nu kommer följa innan jag på fredag styr skidspetsarna mot Värmland och Torsby. Där kommer det bli mkt mängdträning på snö men även ett intervallpass, ska bli fint att åter känna på lite snö och nöta lite teknik. Tyvärr har inte leveranserna från varken Salomon eller Madhus dykit upp än, så det blir att glida på de äldre laggen, men förhoppningen är att till nästa gång få köra in de nya grejerna. Kommer säkerligen bli en hel del åkande upp till tunneln i höst . . . .

Imorrn kommer morgonen bestå av 4x4 minuters intervall löpning och ett styrkepass, å på kvällen kommer det stå långa stakintervaller på planen, dvs 5-6x10 minuter. Annars händer inte så mkt annat utan det rullar på och jag betar just nu av mina 2 arbetsdagar för veckan, nedan kan ni se en halvsjaskigt videoklipp från förra året, må väl!

En liten resumé

Vilodag idag? nej, men lite lättare träning iform av statisk styrka och jogg+ stretch, något som behövs efter en fin men rätt så hård avslutning på den förra träningsveckan som avslutades igår med ett långpass stakning a la 3 timmar och med 2 stycken 10 minutersintervaller på slutet, en form av stegringsdistans helt enkelt. Såhär såg veckan ut i sin helhet . . . .

Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: RAIIIK Tröskel (0,40) (2,00)
Torsdag: La1 (2,15)/ RAIK+ AS (2,00)
Fredag: LaIII ( 3000) (1,30) / Crosspass (4,15)
Lördag RAIIIK (0,30) (2,00)/ LA1 2,15 + LAIII 0,10
Söndag Stakning 3,05 ( + AIII, 0,20)

Tid: 19,20

En i mina ögon sett helt okej kvalitetsvecka med mkt fart, visserligen inte så långa effektiva intervalltider men den farten jag har kört har legat på hög nivå. Och som synes så har det blivit mkt ben i form av löpning/cykel men även en hel del överkropp då jag kört mkt klassiskt. Kroppen har svarat bra och det känns som att jag har nått en stabil nivå i träningen där jag får nytta av och utvecklas av träningen.

 Tanken inför denna träningsvecka som ligger inför mig är att fortsätta med mkt fart då det är en kvalitetsvecka men framåt helgen gå över mot mer mängdträning då tunneln troligtvis väntar. Träningsmängden kommer landa på mellan 15-20 timmar och prioriteringen ligger på fartpassen.

Återkommer med en rapport senare idag.