Man måste dö några gånger innan man kan leva

Det rullar!

På snabbt i sommarvärmen, passen avverkas i en rasande fart och svetten forsar ner. Blev ju ett löppass igår och det gick smärtfritt trots lite småsega ben på slutet men det var hursomhelst ett riktigt gött pass i perfekt löpväder med lite strilande duggregn från himlen, sprang en runda via hjulåsen och björktjärn och passade givetvis på att ta ett dopp i det goa vattnet.

Idag är dock en annan dag och idag har jag hittils avverkat ett distanspass på skejtlaggen, var väldigt varmt och man kände sig som en febrig isbjörn i en bastu mitt i öknen, men efter att ha hällt i mig vatten likt Bengt Fritiofsson häller i sig vin under tv4s nyhetsmorgon så gick det bra. Åkte en liten impulsiv runda som avslutades med the hill eller Ånnabodabacken och där var man ju inte direkt ensam, proppfullt med lite smått knäppa Örebrocyklister som trots 25 gradig värme ska åka i armvärmare och långärmad tröja bara för att de är cyklister, lite småbögigt tycker jag ;). Billister var det ju oxå en hel del av och man trodde att man hade hamnat på Ullareds parkering under en reahelg, men men sammanfattningsvis ett bra pass. Hade även med GOPRON så troligtvis kommer det ett litet resultat ikväll efter styrketräningen och snabbhetspasset . . . .

Imorrn så ska jag springa myrintervaller med klubbe och till veckan kommer det ner lite skidgympolare och förgyller dagarna fram till helgen då det är dags att dra upp till Lightvalley för att ha en reunion med alla gamla träplankshasare. Men nu ska jag käka! Arrivederchi!

Film från intervallpasset!Körde intervaller imorse 6x6 minuter stakning tröskel, slängde på Gopron på huvudet och käkade asfalt i värmen. Passet kändes fint och kroppen alert, nu ska jag ut och springa och köra styrka. Ha en fin dag, så syns vi framåt kvällen för lite mer träningssrapporter.

PS kika i HD =)

Nu har den anlänt!

Hallå där, sitter just nu och avnjuter en god lunch med åskan och regn som bihang utanför fönstret, känns rätt så skönt med lite regn nu efter de senaste minst sagt heta dagarna. Het kände även jag mig på gårdagspasset som var skejt distans, körde en fin runda runt Filipshyttan och Lannafors i 26 grader och sol vid klockan 20 på kvällen. Kände mig riktigt pigg efter morgonens intervallpass och hade en skön och fin feeling i åkningen, kändes lätt helt enkelt. Verkar som jag snabbt återhämtar mig efter passen och att det finns ett bra överskott på energi i kroppen, vilket är bra då det är 2 tuffa intervallpass kvar och ett snabbhetspass . . . .

I eftermiddag så blir det ett avslappnat distanspass på mtb hojen efter att åsken har lugnat ner sig, en hoj som nu haft några år på nacken. Hoppas investera i en ny så snabbt som möjligt då ekonomin tillåter och då är det hojen nedan som ligger bra till

Scott Scale 20


Nu ska jag dock ner och hämta min nya lilla leksak som troligtvis kommer följa med mig på en hel del träningspass framöver, mer träningsbilder åt folket!

Fy fan!


En gammal bild här ovan får illustrera hur äckligt jobbigt men ändå riktigt bra passet gick idag, stack ut vid klockan 07:00 innan den värsta värmen anlänt och kunde bomba på i den sköna morgondimman. Körde som ni redan vet intervaller i motbacke, 3x25 sekunder + 3x20 sekunder + 3x 15 sekunder löpning med stavar, låter väldigt fjolligt egentligen men riktigt grjönjävla jobbigt är det. Samtidigt är det ett riktigt bra pass då man går på absolut max och får pressa sig allt man har, men redan efter första intervallen är mjölksyran på en hög nivå och sen är det bara att grisa på.

Syftet är som sagt att gå på absolut max och pressa sig över gränsen samtidigt som man kämpar med att trycka bort mjölksyran. Upplever detta pass som ett av de jobbigaste jag vet , så har ni ingenting speciellt för er så stick ut och testa vettja =). Som ni ser ovan så är det ju inte särskilt mkt puls man kommer upp i på den korta tiden, utan det är mjölksyran som sätter stopp och det man kan utläsa från pulsfilen eller som man kan se är ju att det blir jobbigare och jobbigare att pressa upp pulsen samtidigt som det blir svårare och svårare att få ned den under den aktiva vilan. Det är helt enkelt mjölksyran som blir svårare och svårare att bli av med under passets gång och därför hinner man bli riktigt sur i musklerna innan man når upp i puls.

Nu blir det jobb och sedan 2 timmar skejt =)

Zlatanist

Ja visst var det väl en fin fotbollsmatch som Sverige genomförde nu på kvällen och då speciellt den där Zlatan, men 5-0 mot mummintrollen är väl inget som direkt kittlar. Men den åsikten delar visst inte Sveriges övriga experkommentatorer som skickar upp landslaget till skyarna efter segern mot koskenkorvaland och får det att låta som att de redan är världsmästare. Men men vänta bara tills zlatan och co bli överkörda mot Holland igen, då kommer det gnällas på samma vis som jag gör nu, kom ihåg var ni hörde det först;)

Idag gjorde jag första passet på denna vecka som är fokuserad till största del på de intervallpass som jag ska genomföra uppblandat med lite lättare träning, tillskillnad mot förra veckan så är målet att inte vara allt för sliten under veckan utan ha rejält med överskott och verkligen kunna ha extremt hög kvalité på de intervallpass jag ska genomföra. Denna vecka kommer även mängdträningen och styrketräningen som planerat få stå tillbaka lite för att ha extra mkt energi, träningen kommer bestå av 15 timmars träning, 3 intervallpass, 1 snabbhetspass, 2 styrkepass och resten mängd.

Veckans första pass blev följaktligen ett lite lättare styrkepass än vanligt med 45x30/30 som resultat, ett bra pass där jag verkligen kunde bomba max under 30 sekunder för att sedan få en lång vila i 30 sekunder, fint pass helt enkelt!

Imorrn kommer jag då köra veckans första intervallpass som är inriktat på absolut maxinsats, kommer köra löpning med stavar i brant backe , 3x25 sekunder + 3x20 sekunder + 3x15 sekunder. Ett fjolligt pass kan tyckas men som verkligen ger en möjlighet att spränga gränser och maxa loss totalt och trots lång vila mellan upprepningarna så brukar spyan inte vara långt borta efteråt, mjölksyra så det står härliga till. Passets syfte är helt enkelt att pressa upp maxfarten så gott som det går, på kvällen blir det sedan 2 timmar lugn skejt.

Time to sleep

/ JH

Time is running byJa sommaren rullar på, för nu kan man väl verkligen kalla det sommar när klockan passerat 22 snåret och det fortfarande är 21 grader varmt och ett svagt men ändå tydligt solsken som sakta sjunker sig ner i horisonten. Som sagt sommar, en sommar som kommer fyllas med träning och massa annat härligt , men en sommar som kanske befinner sig i en annan utgångspunkt än vad jag kanske hade tänkt mig men som kanske ändå är det rätta. Sätt er tillrätta nu, för nu kommer some poetic shit . . . ..

Efter 4 år på skidgym i ljusdal, ett fint år på skidhögskolan i Mora och sedan ett halvår i Falun så hamnade jag här, här hemma i Garphyttan, back to the roots helt enkelt. Efter många år studsandes som en gummiboll mellan hemmet och de andra studeringsorterna så har nu studsbollen slutat studsa, numera har jag bara ett ställe och en ort som jag kan kalla hem, och det är här vid de blå bergens fot, någon mil från Pennybridge som jag har mitt hem. Och det jag menar med annorlunda utgångspunkt är helt enkelt att jag inte ska sticka iväg någonstans i höst, ingen skola, inget skidgym eller dylikt, utan jag är hemma och det är härifrån jag kommer arbeta, det är Örebro och Kilsbergen som kommer vara basen, både för mitt idrottande men även det övriga livet den närmaste tiden, som det ser ut nu iaf. För framtiden kan man aldrig styra över.

Ovant och kanske oväntat både för er och för mig, men tryggt och lugnt på något sätt, efter många är jag back to the roots, som en nystart, kanske inte planerad men kanske nyttig och värdefull på sätt och vis, det ger en tid att tänka. Efter en hel del år med studerande kombinerat med stora idrottsliga drömmar så har man kanske nu fått sig ett nyttigt break, man har fått komma tillbaka till samma plats som man lämnade för 6 år sedan då man började skidgym, fått springa på samma stigar igen, kört intervaller i de gamla backarna och fått funderat en del. Man är inte den där unga talangen längre, utan numera är man en 21 år gammal vanlig svenne, en ambitiöst idrottande kille, men med samma drömmar som då fast kanske med en gnutta mer erfarenhet och syn på de där drömmarna mot vad man hade då. Men trots att åren gått så brinner samma låga som då, fast kanske ännu starkare nu, att återigen få visa vad man kan i skidspåret. Samtidigt kanske man har insett att det finns annat än skidåkning här i livet, men att livet utan skidåkningen och den livsstilen som det innebär att vara skidåkare skulle vara grymt mkt tråkigare.

Anledningen varför jag skriver lite tråkigt och fjollpoetiskt om detta, framtiden och mina tankar alltså som ni läst ovan, är helt enkelt för att en hel del personer i både min närhet, läsare ( fan nu låter jag som blondinbella) och i övrigt blev överraskade i vintras när jag flyttade hem och numera ofta fråga och undrar vad jag ska göra framöver. Skidåkning? plugg? jobb?

 Och vet ni , på den frågan har jag inget klockrent svar på för tillfället, men många planer finns det. Det enda jag vet är att jag har flyttat hem, gjort en nystart, tagit 1 steg tillbaka för att ta 2 steg framåt, skaffat mig ett jobb som en normal svenne och som är helt okej och  gör det möjligt för mig att satsa på skidåkningen, en skidåkning som jag kommer hålla på med många år till pågrund av att jag tycker det är grönjävligt kul, både i tävlingsspår och på annat vis.

Jag gör det jag tycker är roligt här i livet, man har ju bara ett, och där är skidåkningen en stor del i det roliga. Utan att lägga in något större känslomässigt tjafs i det hela så har jag märkt eller noterat att det sticker i en hel del ögon, att man trots några större resultat eller landslagsdräkt håller på och lägger ner så mkt tid på skidåkningen, att man tränar, man bloggar, man skriver krönikor, man säger vad man tycker, och allt detta utan att be om ursäkt, att man tror att man är någon eller något. Att en del stör sig på lilla mig pågrund av min skidåkning. Lite komiskt faktisk, men så är det, kämpa på! . Jag tror inte att jag är någon, jag har bara roligt, protect your dream.

 Men för att gå tillbaka till ämnet så ser det nu ut som så att det ursköna Närke kommer vara mitt basecamp framöver, idrottsligt som socialt, här trivs jag, här kan jag utvecklas både som skidåkare och som person. Så då vet ni nyfikna läsare, oa oare jag är för tillfället för fan en Örebroare.
Idag ska jag jobba och träna, oväntat va? Ciao!

/JH

Tar vila

Yez nu är veckan finito, en bra träningsvecka men kanske med någon timme för lite i träningstid, men men den kommer jag säkerligen ta igen. Idag är det vila som gäller och uppladdning inför de 2 kvalitetsveckor som står för dörren, då ska det bara smälla i asfalten. Beställde även en liten rolig grej igår som nog kommer göra bloggandet och läsandet för er därute i stugorna lite roligare, Gopro eller något liknande kallades den visst ;)Man kan använda den så här eller till något liknande . . . .

It aint over until the fat lady sings

 Storöra var på G

 Sele å allt

Det blir lite jobbigt att träna när jycken ser mattan som en viloplats


Puuh, 1 pass kvar nu. Tjena föressten, 2 fina träningspass har hunnit flyta förbi sen sist vi hördes av, 2,5 timme stakning igår och 1 timme löpning x statisk styrka 45x40/20 idag och jag skulle ljuga om det inte börjar kännas i kroppen nu. Men benen var faktiskt oväntat fräscha på dagens uppvärmning till styrkan som blev lite längre än tänkt dvs 1 timme istället för en kvart, men men bättre det än för lite.

Som sagt 1 pass kvar nu och då är det ett spänstpass som gäller, ska försöka kicka igång kroppen lite och få en fin avslutning inför morgondagens vilodag. Överlag så har veckan och planeringen rullat på rätt okey förutom den oplanerade omplaneringen i onsdags, men det löste sig som tanten med förstoppning sade.

En annan smårolig grej tyckte jag fotbollslandskampen häromdan mellan Sverige och Moldavien var, ja visst var det roligt att det vann men nu var det någonting annat jag syftade på, nämligen Tobias Hysén som klagade på hög puls " när jag tog en löpning så ökade pulsen upp emot 180 och stannade där ett par minuter" varav på han blev utbytt. Snacka om att ha det skönt, ja menar den där pulsen är ju vardagsmat för en skidåkare om jag skulle tänka så så skulle jag behöva bryta varenda intervallpass, släpp sargen och kom in i matchen. Nu får man ju självklart hoppas att det inte är något hjärtproblem han dragit på sig men uttalandet kändes lite komiskt i sig och får en att fundera över hur vältränade dagens fotbollsspelare egentligen är . . . .