Ciao Bella!

Gokväll gott folk !

Ännu en dag på denna sköna vinter har nu förflutit och nu sitter man här i sitt nya "crib" i de djupa Faluförorterna, ca 150 meter från bäddsoffan som varit mitt hem de senaste veckorna. Men nu har jag en egen lya att härska i vilket ska bli skönt och kanske till och med bjuda in lite fint folk till, så ni snygga tjejer som läser, det är bara att kolla förbi. Skämt och sido(?) men nu känns det som man flyttat hit ordentligt och det kommer bli kanon det här, har under dagen transporterat mig upp till falukorven med mor och far som sedan hjälp mig att förfina den nyrenoverade lägenheten med lite möbler å annat.

Träningen har fått stå åt sidan nu i två dagar, det är nog faktiskt bland de första gångerna det händer om jag tänker efter, träning och tävlande har annars en hög prioritetsposition på min dagliga lista men nu passade det in bra att ta det lugnt i några dagar och fokusera på flytten.

MEN imorrn ska det äntligen tränas igen, löpning och allmänstyrka står på programmet och sen på måndag sätter ett hårt program för att väcka kroppen lagom till helgens tävlingar igång, mkt A2 och A3 kommer köras, räknar med att dra upp till Idre under fredagen för att sedan stanna kvar där på läger i ca 11 dagar, ska bli riktigt gött.

Nu väntar kvällsfika, adios!

Seger!

-8 och lätt snöfall var dagens förhållanden när jag ställde mig på startlinjen, var rätt så självsäker då jag gav mig iväg, kroppen var fräsch och utvilad och de första meterna kunde jag åka stort och avslappnat trots många konkurrenter omkring mig. Jobbade mig vidare in i loppet och hittade en fin takt å en bra rygg och de sista kilometrarna kunde jag forcera på bra in mot mål och passera en 83, årig tant med rullator ,väl imål stannade klockan på 45:01 och det skulle visa sig räcka långt. Jag vann i stor stil och de andra kunderna på IKEA hade inte en chans,utan jag kunde åka därifrån med stor glädje och allt som behövs till min nya lya i Falun som det imorrn ska flyttas in i.

Tjena folket, som ni förstått av min töntiga historia här ovan så har den största delen av dagen gått åt diverse handlande och packande, ingen större fysisk aktivitet som jag kan rapportera om har genomförts heller. Men eftersom det är lågvecka på schemat så passar det in rätt så bra och mina timmar som jag ska genomföra är redan gjorda, det är det som är rätt skönt med de lågveckor jag har, man kan slappna av lite, låta kroppen vila och kan fokusera på lite annat. På måndag kör dock hårdkörningen igång och det ser jag framemot mycket. Motivation och inspiration finns det massor av efter att ha sett de norska åkarna idag, imponerande!

Vi hörs imorrn gott folk!

Kräksnö upp till taknocken!

Hej!

Dagens träningspass är nu avverkat, 1,20 skejt uppe runt konstsnöspåret med klubben, inga svårigheter helt enkelt. Körde en del utan stavar och fokuserade mkt på teknik under den korta tiden jag var ute, hade snöat ca 15 cm sen igår och ingen pistamaskin eller dylikt hade varit ute sen dess så det var ett perfekt före att öva upp balansen i. Snökanonerna gick även dom för fullt vilket var gött att se, jullovsträningen är säkrad så att säga.

Som sagt ingen större och tuffare träningsmängd den här veckan då jag har lågvecka, är lite tråkigt att träna så lite som man gör ( landar på ca 13 timmar) men kroppen behöver det så det är bara att följa planen. Snart blir det som sagt en lång lägerperiod med tävlingar uppe i Idre och då vill jag ha en utvilad och fräsch kropp. Men det känns som att fantasin vad gäller inläggen här på sidan blir lite bristande då det inte finns särskilt mkt träning att rapportera om, men men jag gör mitt bästa!

Imorrn blir det styrketräning och ett marathonpass på Ikea, sluthandling inför lördagens inflytt i Falun är det som gäller, ha en fin kväll gott folk så hörs vi!


Träna! Tävla! Leva!Goooodmorning Sweden! Hoppas det är fint där ute i stugorna nu när kung bore anlänt och lämnat en rejäl dump med fluffigt bomull, puder!!!!

Lovade igår ett inlägg med lite tävlings och träningstankar, och det man lovar får man oxå genomföra så spänn ögonen och sätt er skönt i stolen för nu kör vi.

Det är många som senaste tiden har kommit fram med många tankar och funderingar kring mig och mitt tränande och tävlande, varför tränar du så, varför tränar du så eller si mkt osv, så nu tänkte jag ha en liten redogörelse och ta med er in i herr hultins tränings och tävlings hjärna. Jag tänker helt enkelt öppna dörren lite på glänt, öppna gottepåsen lite, bända upp vallaboxen, exklusivt som fasen för er läsare.

Jag började med skidåkningen vid ca 7 års ålder då jag och familjen flyttade upp till Bruksvallarna way up north in Sverige, där åkte alla skidor så det var ju bara att hänga på. Där uppe lärde den äldre och yngre versionen av Rawald och andra tränare i Funäsdalens IF upp mig inom skidåkningens ädla konst, men det var då det och nu har det gått ca 14 år och mkt snö har hunnit falla sen dess.

Idag står jag på helt egna ben och planerar både tränande och tävlande helt själv, något som jag trivs väldigt bra med samtidigt som det är en rejäl utmaning. Jag har under de här 14 åren lärt mig extremt mkt, både vid med och motgångar, i tävlingsspåret och i träningsspåret, har samlat på mig en hel del erfarenhet och har i dagsläget hittat ett upplägg som jag både trivs med och som ger mig utveckling och framsteg.

Träningsmängd 765 Timmar är årets planerade träningsmängd, en rätt så tuff siffra tycker många utomstående men inte jag. Jag har alltid trivts bra med att träna mkt och hårt, det ger mig utveckling samtidigt som det får mig att må bra de senaste årens siffror är 550, 600, 675 timmar . Grundpelarna i mitt träningstänk är att träningen jag bedriver ska vara hård, målmedveten, mkt varierad, nyskapande och att det alltid ska finnas en tanke och syfte bakom varje pass där jag har en uppsatt grundplan som jag håller mig till och har ett mål dels prestationsmässigt men även träningsmässigt under olika perioder. Det kan vara att jag vill vara i bra form en viss tävling eller att jag ska bli bättre på växel 3 under den veckan, samtidigt så är jag inte rädd för att testa nya grejer om det passar in, det gäller hela tiden att utveckla träningen , testa och utvärdera å inte bara köra på med samma saker hela tiden. För då blir det lätt att man bara snurrar runt på samma saker hela tiden , då blir träningen ointressant och det hela slutar lätt att man stannar i utvecklingen. Allt det här genomsyrar mig i mitt träningstänk . . .

AIII Intervallträningen är mkt viktigt anser jag, det är den som är mest utvecklande och ger mest feedback på om hur formen är, hur tekniken funkar osv. Här försöker jag variera mkt, blanda upp både långa tröskelintervaller med kortare intervaller där jag ligger på max. Under sommaren blir det mkt tröskelintervaller och långa mjölksyreintervaller för att sedan framot vintern bli kortare och hårdare intervaller, använder mig även av intervallveckor ibland. A3 träningen är för mig kvalitetspass som är enormt viktiga och det mesta vitala inom min träning och på den sammanlagda träningstiden på ett år så blir A3 delen ca 15-20 %.

AII passen är även dem viktiga, det är fortfarande den delen av träningen där jag kör minst antal pass, men de senaste åren har har jag ökat upp a2 träningen en del då jag har märkt att jag får positiv effekt av mkt fart. A2 träningen är en bra fart att testa teknik i och är bra pass att genomföra för att komma i form , den här delen av träningen kör jag både i lite naturlig intervall, men oxå som stegringsdistans där jag till en början kör distans men sista halvtimmen går över till a2 eller så kör jag det som ett rent a2 pass på ca 40 minuter till 1 timme.

AI  Träningen är den sortens träning som fortfarande dominerar i träningsdagboken och som jag använder till att både sänka och höja träningsvolymen med under olika perioder. Under sommarhalvåret så försöker jag genomföra mina a1 pass med så stor variation som möjligt, allt från cykel till kajak, men jag använder även a1 passen till att köra mkt teknik och olika sorters övningar när jag åker rullskidor och skidor, det är sällan jag bara åker 1 pass utan att ha lagt in något under a1 passet.

Styrka/Spänst/ Explosivitet är en av mina favoriter inom min träning, för vid rätt genomförande så kan det ge en rejäl effekt på träningen. Under sommaren ligger jag på 3 styrkepass i veckan för att framåt vintern köra 2 stycken pass, styrkedelen domineras av "vanlig" allmänstyrka men där jag 1 gång i veckan kör ett pass med explosivitet dvs medicinboll. Maxstyrka med vikter är dock något jag är jävligt försiktigt med då jag har lätt att lägga på mig muskler, vilket gör mig tyngre och som jag ser som en större nackdel än fördel i skidspåret, efter att ha lagt på mig 10 kg på 3 månader på skidgymnasiet så insåg jag att lite större försiktighet med den träningen krävdes.

Spänst och explosivitet är viktigt inom träningen anser jag, dels för att man bygger upp muskelstyrka men dels för att det gör mig snabbare och alertare. Under sommaren kör jag minst 1 spänstpass varje vecka och 1 snabbhetspass. Under vintern blir det mindre av den här träningsformen men oftast så lägger jag in ett rent impulspass per vecka när jag åker skidor för att träna på att "explodera" något som gynnar mig i starter och spurter.

Målet med mitt tränande och tävlande är att se hur långt jag kan gå, jag vill en dag kunna lägga av och känna mig nöjd med det jag gjort och förhoppningen är att en dag kunna stå högst upp på en pall och kunna säga " fan, jag gjorde det". Vart den pallen står behåller jag dock för mig själv. Jag brinner för skidåkningen och tycker att det är en extremt rolig sport att utöva

"It's not the will to win, but the will to prepare to win that makes the difference" är ett bra citat som passar in i mitt tänk vad gäller tränande och tävlande.


Det var en del av min lilla gottepåse, ställ gärna frågor . . .

/ JH
Kilsbergen, stället som alltid levererar!
Tjoflöjt alla monsterdiggare!

Va glad man kan bli av lite snö, Ånnaboda och Kilsbergen leverar som vanligt top notch om man är ute efter spår och skidåkning. Har nu på kvällen varit upp och fräst av ett fint intervallpass, körde det klassiska och fina passet 20x10/20+20x15/15+5x40/20 i den fria stilen och fick då ihop ett pass i a3 fart på den effektiva och fina tiden av 30 minuter. Det gick att skejta hela 5an och 1,2an och 600an var fina och bra ställen att köra intervaller på, blir ju en liten extra utmaning när det är lite knölar här och var men det kändes riktigt rappt och fint idag så det var skönt som sjutton.

Imorgon så blir det ytterligare ett skidpass med klubben och lite styrka på det, tänkte även slänga in ett inlägg imorgon bitti med lite heta redogörelser och tankar om varför jag tränar som jag gör och hur jag tänker om min träning och upplägg. Kan väl vara intressant i sådana här "northugpasserargränsen" tider för er läsare tänkte jag. Kolla in då vettja för nu ska jag woka loss i köket . . .

Ciao bella!

Intervallpass på konstsnö i Ånnaboda!

Gooodmorgon!

Idag är det onsdag, -2.2 grader och ett härligt snöande man vaknar upp till, det vita guldet faller och vintern har nu kommit för att stanna även här i södern förhoppningsvis.

Tänkte börja med att förtälja er om gårdagskvällens styrkepass på 40 minuter, kämpade mig först igenom 20x40/20 hållningsstyrka, den sortens styrka kan ju rätt så lätt kännas lite mesig då man inte gör någonting, man står ju bara där i en och samma position och darrar och kämpar. Men det är en riktigt bra form av styrka som stabiliserar en hel del och den tar bra, så har ni inte kört det förut gott folk, gör det! Efter de första 20 minutrarna plussade jag på med 20 minuter till vanlig allmänstyrka 40/20, 10 övningar för armar/rygg och 10 minuter för fläsksvålen i midjehöjd. Summan av kardemumman 40 minuter fin allmänstyrka och ett bra pass för kroppen då jag inte kört styrka på ett tag, blir lätt en bristvara då man är iväg på snöläger . . . .

Idag står intervaller på schemat, ska upp till Ånnaboda och utforska spåret där uppe, ryktas om att de har 600 meter fin skejtbädd att åka på och en fin 2,5a runt sjön bestående av natursnö, det är skönt att känna att man har fina förhållanden eller kanske till och med bättre när man åker hem. På Lugnet verkar man ju jobba lika snabbt som det tar för blondinbella att sminka sig på morgonen, lååååångsamt!

Gästboken eller "jh talar ut" verkar oxå den har rullat igång så smått, kul! Skriv gärna lite där, för ni läsare har ju en hel del bokstäver ni är skyldiga mig sen starten, man har ju skrivit en hel del  . . .

Näe nu ska jag kolla in Ikeas utbud på nätet och välja och vraka vad man ska ha i sitt nya crib, sen blir det träning, se you later!

/ JH

Snöstorm påväg!

Verkar det som iaf, för när man klev av tåget i sköna Pennybridge så möttes man av en jäkla blåst och minusgrader , så kung bore verkar vara på fint humör idag iaf. Hoppas de där utlovade 2 decimetrarna av det vita guldet kommer oxå, vore nayzeeee!

Min krönika publicerades som sagt idag på skidsport, men eftersom xcstorm.se verkar  ha krånglat så jag ju informera er läsare om det igen http://skidsport.runnersworld.se/artiklar/sverige-mot-toppen.htm kolla in där vettja.

Det är kul och ärofyllt att få skriva krönikor och lufta sina tankar i ett sånt stort forum inom längdåkningen som skidsport.com ändå är, men det som slår mig är att det finns jävligt mkt bakåtsträvare, gubbe som tant, flicka som pojk där ute i landet som ser mer nackdelar än fördelar och som ser omöjligheter i det mesta man skriver, kolla bara på dagens kommentarer på krönikan. Fan släpp sargen och kom in i matchen säger jag!

 Men men det är sånt man får ta som skribent antar, det är ju någon som läser "skiten" iaf, så då är jag nöjd :)

Nu ska det bombas av ett efterlängtat styrkepass och troligtvis en klubbträning, hörs senare!

Skidåkning i Ånnaboda och Krönikan publicerad!

Godmorgon gott folk.

Nu är min krönika publicerad på http://skidsport.runnersworld.se/artiklar/sverige-mot-toppen.htm
så kika gärna in där och läs!

Dagens planering består först av skola, sedan transport till Örebro och sedan ett styrkepass och sist men inte minst förhoppningsvis ett skidpass uppe på snön i Ånnaboda.

/ JH

Lugnet, varför går vm och världscup där egentligen?

Kabanoss!

Sitter nu nyduschad och fin vid köksbordet och konstaterar att det inte är mkt att göra i skolan i veckan, alltså så blir det hemgång redan imorgon eftermiddag. Ikea och konstsnöspåret hemma ska besökas ett antal gånger, blir nice!

1,30 skejt blev det idag uppe på det man kallar för riksskidstadion lugnet, ett 50 tal varv avverkades på deras ca 600 meter långa snösträng. Kroppen kändes bra och det var ändå helt okey att snurra runt runt runt där, men det som slog mig under åkningen nere i "grytan" var frågan, varför går alla stortävlingar här och varför är det här riksskidstadion???

Ja menar, stadion är ju inte särskilt fin, gamla byggnader och fallfärdiga hoppbackar. Konstsnön verkar de vara allmänt sega med och själva spårsystemet är väl inte direkt någon höjdare om man bortser från mördarbacken och dess slingor. Stadion är väl så gott som perfekt utformad för publiken, men ja det är väl den ända anledningen jag ser till varför Falun får VM och andra stora arrangemang. Hoppas det blir en rejäl upprustning iaf, för annars kan minst räkna upp 3 stycken finare arenor i Sverige. Skönt att få spy ur sig lite galla emellanåt, nu var det gjort.

Imorgon blir det ett fint styrkepass och eventuellt klubbträning, hörs då!

Ny krönika och träning!

Halloj gott folk! Whaaaaruup?

Back in falun as you know, har nu på förmiddagen suttit och skrivit klart en ny krönika som jag tror kommer röra upp lite känslor och förhoppningsvis vara intressant, jag håller tummarna.

Ska snart upp till Lugnet och avverka veckans första träningspass, det blir ett fint sköyting pass med Team Sunpockets stjärna Mikael "sasse" Sandgren. Lugnet bjuder dock fortfarande bara på 500 meter konstsnörsträng så det bli lite skillnad emot vad man hade i bruksvallarna, men men det ska väl gå det här å.

Lets go, ciao!

Bilder från Bruks!
Lite opublicerade plojbilder från de sista dagarna i Bruksvallarna.

Ursäkta röran!

Vi bygger om!

Hallå, sitter nu på bussen söderut och har just surfat in och sett Hellner spurta in Sverige till seger i stafetten uppe i Gällivaren, en skön söndag helt enkelt. Som sagt lämnar nu fjällen för lite sydligare breddgrader och även om bruks var top notch som alltid så ska det bli skönt att komma hem och landa å hämta ny energi. Veckan som kommer är en vecka av lugnare typ och kroppen ska få sin vila. Passar bra in i schemat med lite mindre träning nu när jag ska flytta in i en ny lägenhet och allt, slipper liksom stressa med allt. När vi ändå är inne på ämnet inflyttning så har även en gästbok gjort så här på hemsidan, så det är bara att klicka på fliken "jH talar ut" och sedan skriva så att fingrarna glöder. Bygger även om sidan lite så det kan komma att se lite rörigt ut i någon dag, but dont worry, be happy!