En sjunkande tjockis i bollhavet

Mmm tjena. Igår morse satte man så riktning mot Värmland och Torsby, ca klockan 10 var vi framme och kunde entra tunneln till värmlänningarnas förtjusning. Efter lite autografskrivning, presskonferens och officiell mottagningsmiddag , nja så var det ju inte riktigt. Tunneln var hyfsat öde och den enda som var glad över att man anlänt var väl damen som stod i kassan som flinade stort när man stoppade ner bankortet i läsaren. Men men, in direkt och avverka första passet, detta pass som för min del var ett skejtpass på ca 1,5 timme med mkt teknik , ytterligare teknik , för att sedan köra lite till teknik och sen toppa det hela med lite impulser. Ett bra pass där jag fick ut det jag ville ur passet och kunde följa min plan med dagen, nämligen att vara effektiv och genomföra de saker jag planerat på ett bra sätt på den lilla tiden jag är på snö.

Efter lunch och lite vila så var det så dags för pass 2, ett intervallpass i den klassiska stilen. Brände av 10x1minuter + 5 x1,5 minuter explosiva intervaller uppför backarna och fick ut ett bra pass, efter detta så körde jag återigen lite teknik.

2 bra pass på snö och dessutom skönt med lite snökänsla när premiären bara är några veckor bort.

Tunneln är dock överlag inte bra nu om man får gnälla lite, och närking som jag är så passar jag på. Väldigt löst och trögt där inne, synd för egentligen är det en kanon anläggning. Samtidigt ska man inte klaga för mkt, man får ju ändå bra träning och det kan ju vara såhär miserabla förhållanden även på tävling. Men men, tunneln, shape it up!

Sen att man är en tungviktare som mig i lössnön gör att det känns lite som rubriken ovan säger, men det är väl mer mig det är fel på och inte snön =) Imorrn drar jag på läger igen, kul va!

Påväg till förorten/betongen

Eller snarare pärlan Torsby för 2 schteekiga skidpass . . .


Hoppas på inte allt för mkt folk och trängsel, då jag som är rätt rund behöver mkt plats, det brukar ju tyvvärr vara rätt så knökat nu under hösten, särskilt många från väst. Utjatad klassiker nedan . . . .
Här nedan kommer en checklista du bör följa ifall du ska bli en norsk skidåkare.

* Stå ivägen, gärna på krön eller i utförsbackar där du kan skapa så mycket kaos å olyckor som möjligt.

* Åk fyra i bredd, ja även fast tunneln bara är 6-7 meter bred så måste du/ni kunna åka och samtala och ha det trevligt bredvid varandra, strunta i att halva spårbädden är gjord för åkare som kommer från andra hållet, ja menar det gör ju det hela bara mer spännande för dig.

* Kör gärna impulser med blicken ner i snön, strunta i att kolla upp och framför dig, det är ju liksom bara du själv som kan utveckla dig genom träning å då måste man ju köra lite ryck ibland. Så då får man ju acceptera att man smäller in i 10-15 personer per varv , det gör ju dig bara hårdare å dessutom får du ju alltid köpa ny utrustning när du kraschat den gamla och att få nya saker är alltid kul.

* Åk långsamt som fasen så att andra blir irriterande, hur kul är det inte att reta gallfeber på någon.

* Var gärna uppemot 30 åkare som åker och samlas på ett och samma ställe, gärna på det smalaste stället i tunneln så att ni får visa upp er för dom andra.

* Det allra viktigaste tipset, sluta tänk, go crazy, gör vad du vill. Du kan ju inte åka runt å respektera å ta hänsyn till andra för det är ju du själv som är viktigast. Och om du råkar smälla in en gammal oskyldig tant i bettongvägen i en av utförsbackarna, tänk inte mer på det, jag menar SHIT HAPPENDS!

Satans Älgjävel

Förövrigt så vill jag ha 2 meter puder, nu!

Chapp! Blir en snabb update mitt upp i allt, igår var det en annan dag, en tisdag för att vara exakt och då skulle jag köra ett testrace på kvällen. De gjorde jag å, direkt efter jobbet, klockan 20 gick starten vid Ånnabodabackens fot med pannlampa och reflexväst på, 11 minuter senare var jag i imål, trött , svettig och kall. Fördelen med att köra mitt i mörkret är att man inte vet var i backen man befinner sig eller hur långt man har kvar till toppen, detta resulterar i maxspurt all the way för det går ju inte att slappna av, för plötligt är man imål och då kan man ju inte spurta längre, så jag tog det säkra före det osäkra och spurtade från start. Detta resulterade i bra åkning och hög puls, 202 när jag passerade linjen, ett bra pass!

Nackdelen med att köra när det är mörkt är att man måste spurta hela tiden, vilket blir jobbigt i längden, dessutom flyger man som en studsboll mellan bilarna som kommer farandes, och till sist , att svischa nerför backen i 50 km/h i mörkret med hala löv och rullgrus är inte särskilt läckert, men fyfan vad adrenalin det ger.

Idag så, så skulle jag ut på morgonen och svepa mig igenom ett a2 pass löpning på 45 minutan, det gick ochså fint, såpass fint så att på nedvarvningen stack lille jycken iväg efter en älgtjur och jag var inte sen att hänga efter. Tyvärr var jag även idag lite för långsam i skogen om man jämför med de 2 andra på fyra ben, så jag fick börja leta i blindo, men 2 timmar distanslöpning senare och en 15 minuter cykel på det så var kräket till hund återfunnet och jag hade avverkat dagens 2 pass under ett och samma pass istället. Effektiv impulsiv träning kallar jag det!

Just nu tar jag en "gofika" efter att ha suttit på möte i ett par timmar, sen ska det vallas skidor inför Torsby som jag imorrn kommer åka till och bränna av 2 skidpass, på Lör-Sön blir det sedan läger mer Örebro län i Mogrens trakter, nämligen Hällefors.

Fischer = Brasved

Under gårdagen så blev det lite lättare träning efter söndagens rätt så hårda pass, jag avverkade ett kort och bra styrkepass på 30 minuter som kändes fint, kanske har jag blivit lite starkare eller annars är det bara en inbillning. Just styrkan som jag kommer börja dra ner lite smått nu, visserligen en väldigt bra träningsform, men den sliter ochså och nu när säsongen närmar sig så är det annat i träningsväg som skall prioriteras. Som till exempel fart där jag kommer köra hårda a3 pass på samma sätt som jag gjort under sommaren men där jag istället de kommande veckorna kommer lägga in en del a2, men även a2 passen kan slita så det gäller att hitta den tunna linjen mellan formgivande träning eller nedbrytande.
Annars var gårdagen som sagt rätt lugn och jag jobbade under dagen, och på jobbet har jag haft förmånen att de senaste veckorna packa upp några hundra par av varje skidmärke och ett och annat har ju kommit fram. Inte för att leka pölder och kingkingkongkingkongkingkingkonga allting, men här har ni mina kommentarer  . . . . .

Fischer
Världsledande och den största delen av elitens val av skida, så inget snack om det dom gör är bra, dessutom har de gått framåt vad gäller designen. MEN vissa av skidorna har man lika gärna kunna eldat upp från början, dubbelspann, vallaficka , you name it. Verkar fortfarande ha problem med belagen och många kommer bli besvikna. I mina ögon helt okey skidor, men upp och ner som fan, vissa världsklass och vissa eldmaterial till vintern och då snackar jag deras toppskidor carbonröv osv, min personliga åsikt.

Atomic
Suck . . . .

Salomon
Glad överraskning, går framåt och gör läckra skidor.

Madhus
Ja jag själv åker ju på Madshus så ni får väl bilda er en egen uppfattning om min kommentar. Men normännen fortsätter vara stabila med fina spann, motionskidorna verkar vara på g uppåt, även fast de kanske inte är riktigt med designmässigt. Bästa märket on the market.

Rossignol
Snygg design, men annars . . .  . ..

Peltonen
Finnarna går starkt!

Annars får man ju fram lite intressanta saker varje dag när man jobbar med skidor dagligen, tex att Madshus pjäxor görs i Thailand, att Salomons görs i Rumänien. Träningsmässigt så kommer jag köra en tävlingsträning under kvällen, så det bli hög puls och kanske någon spya.

Rådjursjakt och en viss krispighet

Han var ju billig iaf . .  .

Sunday bloody sunday var det igår, men särskilt blodig blev den inte, snarare blåsig och hård om man ska tyda mina händer efter det första passet igår som blev ett stakpass på den lilla nätta tiden av 4 timmar. Yepp, under 4 timmar hade jag kvalitetstid med triceps igår och vi fick ut en hel del, bla turen Garphyttan- Lannafors - Lanna - Hallagården - Kinkhyttan - Hallagården - Lanna - Vintrosa - Latorp - Garphyttan - Filipshyttan - Garphyttan. En fin tur med gött väder iform av strålande höstsol och en temperatur på stabila 7 grader, motvinden var även den med den största delen av passet så även pannbenet fick sig en omgång.

Sammanfattningsvis ett bra pass och som härdar överkroppen rejält, själva syftet med passet i sig är att stärka muskulaturen, öka uthålligheten och även få lite nyttig träning inför vinterns långlopp där jag tror att jag kommer ha nytta av sådana här överlånga pass när det drar ihop sig mot målgång. Väl hemma så hittade jag soffan rätt så snabbt och en viss krispighet infann sig i kroppen rätt så snabbt.

På kvällen stack jag sedan ut på ett kortare löppass för att mjuka upp kroppen, få lite cirkulation i musklerna och påskynda återhämtningen. Löppasset blev dock av det intensivare slaget då lille 9 månaders siberian husky valpen Keo snabbt hittade 3 rådjur att jaga, och när en 9 månaders siberiean husky valp med släng av rabies jagar 3 rådjur i skogen går det fort, tyvärr går det inte lika fort för en hyfsat vältränad 22 åring i löparskor som värmt upp med 4 timmar stakning.

Men men lillgrabben hittade efter en stunds letande hem och jag hann få lite nyttig intervallträning =) Till veckan händer det en del grejer, förutom jobb och träning ska det hinnas med en del möten, en tripp till Torsby och en weekend i Hällefors som tränare. Uppdatez kommer, var så säkra!Hovfjället/Torsby och halva Värmland

Jo men tjena, ja under fredagen och lördagen har det varit en del ack värmeland du sköna och hela den grejen, jag har nämligen befunnit mig i Värmlands djupa skogar under något dygn, fått höra lite sköna dialekter och besökt pärlor såsom Hovfjället och Torsby. Vad har jag då gjort där då? jo jag har umgåtts med en hel del sköna människor, snackat skidåkning, ätit middagar och bara haft det allmänt gött. En "kickoff" kallades det visst, för vad det var kickoff och vad som är på G kan vi ta en annan gång längre fram . . . .

Träningsmässigt har det rulla på hyfsat stabilt den här veckan tycker jag iaf, även om det fortfarande irriterar mig så smått att jag var sjuk under 2 kortare perioder och missade träning, träning som jag gärna skulle träna ikapp med en monstervecka om det så gick, men det gäller att hålla sig till planen och då blir ingen monstervecka av, så det är bara att lägga de där timmarna i minusburken. Den här veckan och den här söndagen är den sista dagen på min lite lugnare period, från och med imorrn så kommer det köttas på rätt så friskt under 3 veckor med mkt tävlingsförberedande och tävlingslika pass för att göra kroppen redo för Bruksvallarna och race, fan det är inte långt kvar nu.

Det ska som alltid bli lika spännande att se vad man får ut av den träningen man lagt ner och förhoppningsvis kan man få med sig ett för mig godkänt resultat redan första helgen, men men om inte det sker så är jag inte orolig, min tid kommer, kanske i vinter eller om ett par år. Hur som helst ska det bli förbannat kul att tävla.

Men 1 dag kvar på denna period, har några pass att bränna av, och vi börjar med 3 timmar stakning. So long!