Rullskids VM, uppladdning, dag 1.Dagens 2a pass, i brist på snö så har jyckens och min satsning mot sommarens rullskidvm startat ;)

Fartveckan fortsätter, ytterligare 1 fartpass imorse då jag bombade av maxintervaller a la elghufs i brant backe, ett bra och explosivt pass. På eftermiddagen körde jag sedan ett återhämtningspass och självklart så kunde jag inte lämna min fyrbente vän hemma, kan man köra drag på längdlagg på snö så kan man väl ochså köra drag på grusväg i november på rullskidor. 1 timme lugn och fin åkning blev det.
Imorrn blir det bara lättare träning för att hämta hem träningen litegrann och förbereda mig inför 2 hårda och tuffa testrace i helgen.

Pingu, Bambi, Och så jag

Halftime in i fartveckan och det flyter på fint, visst delar jag uppfattningen som andra skidåkare gnäller på om att förutsättningarna kanske inte är det bästa. Men hey, det är bara att gilla och acceptera läget, det finns alltid dom som har det värre och dessutom närmar sig vinter mer och mer för varje dag som går. Har kört dubbelpass 3 dagar i rad nu och det är gött, på morgonen ett intervallpass och på kvällen ett återhämtningspass.

De 3 intervalpassen jag har kört har varit, Löpning pyramidintervaller 1-2-3-4-3-2-1 med 30 sekunders vila och maxfart, Rullskidor stakning i motbakke 10x40/20+ 3x 1 minut och sen så idag Rullskidor fritt sprintheat a la 4 minuter med 5 minuters vila emellan. 3 bra pass med god kvalite har det känts som, men givetvis hade det varit fördelaktigt att ha några att sparra med, man höjer sig några snäpp då och får även ett kvitto på hur man ligger till. Just nu kan jag bara gå på känsla, men men en del sparring har jag iaf fått och detta iform av blåis på vägen. Kan väl säga att det pirrar till lite extra utför Ånnabodabacken med minusgrader i ansiktet och isfläckar, men lite spänning i vardagen. Nedan följer lite bilder från passen   . . . .Och visst skulle man vilja att det såg ut såhär istället . . . .
Men som sagt, acceptera läget och borra på bara, snön kommer tids nog.

Till slut till något ännu mer glädjande, nu har äntligen möjligheten att anmäla er till skidkurser/läger/weekends med mig som ledare börjat komma ut så smått. Så kika gärna in på http://www.alpin-fritid.se/,
 
Är du/ni/ditt företag intresserade av att under vintern få en skidlektion, gå en skidkurs eller ha en skön skidweekend, tveka då inte, ta chansen att komma ett steg närmare Northug och Co i skidspåret.

Den finska fejk-sisun

Ge Juha Lalluka dubbla pungsparkar, livstids avstänging och låt han sitta på ett hett bastuaggregat. Då kan han ju försöka visa den finska sisun han visat i skidspåret med kroppen full av doping, fy fan för finländsk doping. Visserligen är han inte dömd än, men bara att ens ha ett positivt b-prov är skäl till förvåning.

Suck, nu händer det kanske igen, återigen en åkare som försöker ta den dummaste av genvägar till framgång, doping. Det är bara att beklaga, vad är felet på folk, hur kan så många välja att ta den förbjudna vägen. Visst vissa kanske gör det för att idrotten kanske är deras enda stora chans att lyckas här i livet, att nå framgång. Andra kanske gör det för att nå framgång och lite prispengar som kan stötta sin fattiga ryska familj boendes i en hydda där hemma, de måste helt enkelt nå framgång för att överleva. Men inte ens då och eller vid andra tragiska förklaringar heller så är doping acceptabelt.

Och många tragiska eller smått komiska förklaringar kommer ju ochså fram efter att de aktiva upptäcks vara dopade, ta tex Alberto Contador som hade varit tvungen att käka upp en hel ko för att få i sig så stor mängd av det dopingklassade ämne som han förklarade att han fått i sig via kött, eller La shawn Meritt som påstod ha fått i sig det via ett penisförstoringspreparat, ja jävlar ja, skulle han odla en hästballe eller? Stå för det ni gjort istället , idioter rent ut sagt.

Men men det är ju ingen idé att gå runt att vara förbannad, gjort är gjort tyvärr, men det känns tråkigt och tragiskt, att man själv lägger ner så mkt tid och timmar och år för att lyckas medans andra kör med andra metoder som går mkt snabbare och ger resultat trots att det är så fel. Tråkigt är bara förnamnet och dessutom är det inte rättvist någonstans.

Det är bara att hoppas att dessa fall blir sällsyntare och färre, för annars kommer snart ännu en sport dö ut. Nu ska jag ut och träna intervaller och givetvis är jag dopingfri, hade jag varit såhär dålig trots att jag hade tagit doping så hade jag nog stämt tillverkarna. Dopingen kommer aldrig vara min väg mot toppen, däremot är nog dubbla pass per dag det =)

Igår körde jag styrka och intervaller, det kändes bra! Eller som jag skrev på FB "Att sticka ut en klar morgon vid 7 och springa i gryningen och sedan köra ett hårt styrkepass efter det, för att sedan jobba 9-18. Komma hem vid 20 och trött, hungrig och kall sticka ut på ett hårt intervallpass, allt det kanske kan ses som ett rätt så meningslöst och tråkigt liv. Men satan, på något sätt är det fan lite fint. Och känslan när man sedan lägger sig i soffan är ingenting annat än världsklass!"

Gröndjävulsk formtoppning

Ny måndag och ny träningsvecka men även ny 4 veckors period vilket ska bli skönt då jag kan lämna den i mina ögon miserabla perioden bakom mig, planen var nämligen att köra på hårt en sista period inför bruksvallarna med mkt hårda pass och ca 80 timmars träning för att få ett bra sista toppningsblock inför säsongen. Det gick väl sådär, 2 bra veckor helt enligt plan men även 2 sämre veckor där jag var småsjuk och dessutom missade jag premiären, jag fick ihop ca 55 timmars träning iaf så helt åt skogen är det inte, ingenting dåligt som inte för något gott med sig.

Men eftersom jag fått vila mer än vad jag planerat och dessutom tränat på riktigt bra i sommar så känner jag mig ändå rätt pigg i kroppen just nu och eftersom jag inte varit allvarligt sjuk så har det inte heller brutit ner kroppen något. Jag har helt enkelt fått en oplanerad vila och dessutom fått tid på mig att samla på mig och tillgodogöra mig all den träningen jag lagt ner, oplanerat som sagt men kanske ändå inte helt fel, det kanske till och med visar sig att det är helt rätt. Jag är frisk, jag är utvilad och pigg och motiverad för att komma iform till nästa tävling, så nu är det bara att borra på.

Men eftersom det är ett par veckor till nästa tävling och jag dessutom är rejält utvilad så har jag istället fått en 2a chans kan man kalla det, tanken med förra perioden var som sagt att borra på rätt rejält med fart och träning för att vara iform till bruks, men nu är bruks förbi och det är nästa tävling som gäller så nu kommer jag lägga in planen som skulle varit till bruks, nu istället så jag kommer köra på rätt hårt. Originalplanen var att nu vila en del för att suga upp all träning men det har jag ju redan gjort, så jag byter helt enkelt plats på perioderna, kan låta rörigt men är rätt logiskt.

Så min 4 veckorsperiod framöver kommer se ut som så.
V1 fart
V2 Mängd/lugnare träning
V3 Fart
V4 Läger/tävling

Och första veckan kommer bestå av en hel del hårda fartpass för att få in lite raceinstinkt, för att sedan vecka 2 lägga in lite lugnare träning och några hårdare pass. Vecka 3 återigen fart med några längre testrace och sedan v 4 då det är uppladdning och läger inför tävlingarna. Planeringen för denna vecka kommer se ut som så

Mån: Jogg + explosiv allmänstyrka/ La3 kort pyramid
Tis: Stakning a3 / Löpning AI
Ons: Rullskidor fritt a3 4x4/ Stakning a1
Tor: Elghufs a3 / Mtb
Fre: Jogg + MS
Lör: Testrace Klassiskt / Återhämtningspass
Sön: Sprintpass fritt

En rätt hård vecka med fart som förhoppningsvis ska få en att vakna till rätt rejält. =)

Premiären- Lite fucked up???

Goförmiddag bröder och systrar!

Har nu varit ute på morgonen och bränt av ett fint pass på de klassiska laggen i distansfart med 15 impulser, 1,10 var jag ute i och det var nayz. Men under passet flöt tankarna iväg lite och jag kom att tänka på ett rätt så intressant ämne som pågår just nu, nämligen premiärhelgen i Bruksvallarna.

Är inte den lite fucked up? Ja menar, inga fel på orten i sig( har ju själv bott där i 5år) och inte heller på tävlingarna eller distanserna. Men datumet???? Jag tänker nämligen såhär, att premiären är väldigt viktig på många sätt och vis, det är den första tävlingen för säsongen, många vill ha med sig ett bra resultat och den är dessutom grundande för kommande uttag till världscupen. Det jag funderar om är att om det är rättvist att ha den på ett såhär tidigt datum???

Jag tänker lite såhär, om vi ska ta denna höst till exempel som har varit extremt snöfattig och där kung bore tagit siesta borta i någon rysk förort, då är det extremt många av dom som startar i helgen i Bruksvallarna som haft extremt lite tid och snökänsla på skidorna. Det är många som inte är förberedda ordentligt och som har haft svårt att förbereda sig inför tävling pågrund av de dåliga omständigheterna som varit och att då ställa sig på startlinjen och dessutom veta att man måste prestera ifall man vill med på världscup eller bli upptäckt och kanske senare inslussad i någon av landslagsverksamheterna, är det helt rättvist? Fine, den som är med i leken få leken tåla, a part of the game liksom och dessutom är det rättvist för alla. Men varför lägga en premiär så tidigt när det knappt blivit vinter för att sedan avsluta säsongen när det är många fina vintermånader kvar???

Visst anser man sig vara satsande och siktar långsiktigt mot kanske världscup eller landslag, då ser man ju till att söka bra träningsförhållanden och snö för att få likgiltiga och bra förhållanden att ladda upp på, visserligen är jag långt ifrån någon blågul dräkt för tillfället men jag har själv sökt snö i Torsby för att jag vill ge mig själv goda förhållanden för att kunna satsa, och är man redan med i någon av träningsgrupperna i landslaget då är det ju lugnt. Då är det ju bara att glida räkmacka och se framemot några fina veckor på snö i alperna samtidigt som man avnjuter käk mellan passen på någon italiensk lyxkrog, ingen kritik i så mot dom, det är de ju värda eftersom de själva fått kämpa sig till den nivå de är idag.

För att komma till punkt, varför inte senarelägga premiären??? Vill man slå sig in i världcupslaget eller åka såpass bra så att man får vara gäst på ett läger eller liknande, eller kanske bara få ett bra första resultat,  DÅ MÅSTE man åka jävligt bra under premiärhelgen, och det trots att alla kanske inte fått en likvärdig eller bra uppladdning. Dom som redan är med i landslaget har ju redan innan start en fördel pga att de har varit på glaciär och fått snövana, det jag vill komma till är att man på ett enkelt sätt kan göra premiärhelgen lite rättvisare, flytta den ett par veckor och låt att ladda upp och få god snövana innan det ska presteras. Då får man ännu mer rättvisa tävlingar och dessutom tror jag fler skulle få ut mer av sitt tävlande under helgen, problemet dock är ju att man även får flytta WC premiären vilket kan bli svårt . . .

Inget gnäll från min sida utan bara en åsikt, som sagt är man med i leken får man leken tåla trots att man kanske har olika premisser. Dessutom är jag långt ifrån några förbundskapteners ögon för tillfället, men om några år kanske jag är den som vill ta mig in till världscupen och då vore det surt att inte få tävla/ladda upp på lika villkor.

Därför var det förbannat skönt att se Fredriksson åka bra igår, visserligen har väl han laddat upp på ett bra sätt med Team Exspirit men att någon utanför "familjen" i landslaget kunde åka såpass bra att han får åka världscup var roligt att se. För att avsluta det hela på ett fint sätt, det är ingen kritik mot landslaget, bruksvallarna eller förbundet, bara en tanke som är rätt logisk i sig, inte sant?Det var inte som bruks och snö idag, men det dög åt mig ;)