Sådärja!

Skönt att träna igen, ett slitigt styrkepass på 40 effektiva minuter blev det, både allmän och statiskt. Nu är det jobb och allsvensk fotboll som står på schemat!

Dåligt med träning

De senaste dagarna, har varit lite allmänt småhängig och lite småsnuvig så träningen har jag legat lågt med vilket är tråkigt, MEN om det är någon årstid det tajmar lite bättre än de andra så är det nu. Inga tävlingar på programmet och träningen på gång ner på lågvarv i någon vecka, men trots att det inte blivit någon träning så har det blivit lite motion än då.

Har varit ute på långa promenader med jycken i det fantastiska vårvädret några dagar i rad nu, skönt för knopp och kropp och bra för musklerna som inte förslappar helt. Istället har jag passat på att göra lite annat som man annars kanske inte får första prioritet såsom umgänge eller att bara gå på hockey eller fotboll.

Dock så är jag redan nu inspirerad och motiverad inför det som komma skall, nämligen den hårda och fina barmarksträningen. Jag vet vad jag behöver förbättra och vad jag ska göra för att lyckas med det, så nu gäller det bara att leverera. I eftermiddag blir det dock lite lättare träning igen, jogg och lite styrka för att känna på hur kroppen känns.

/JH

Sammanfattning Säsongen 2010/2011

Hej! Med 1,5 vecka kvar av träningsåret så tycker jag att det är passande att försöka göra en liten summering med lite siffror och statistik. Häng med!Tävlingresultat
Jag har inte lyckats i år, så är det. Jag har inte lyckats hitta formen till de viktiga tävlingarna och när det gällt som mest har jag presterat som sämst, jag har inte hittat den där riktiga känslan och fast jag har varit bra mentalt förberedd så har inte kroppen varit där. Har dock fått till några små ljusglimtar under säsongen och vet att jag har kapaciteten, samtidigt så är man aldrig bättre än sitt senaste resultat. Jag höjde mig träningsmässigt och det fick resultaten lida för.

Sammanlagd träningstid
795 timmar kommer insatsen för träningsåret landa på i år, ett rejält lyft vad gäller träningen från förra året då jag landade på ca 675 timmar. Jag trivs med att träna mkt och känner att jag utvecklas som skidåkare och blir starkare år för år genom träningen, som sagt ett rejält lyft vad gäller sammanlagd tid i år. Framåt nästa säsong kommer jag dock inte höja mig särskilt mkt vad gäller mängden utan istället försöka stabilisera mig på den här träningsmängden och få in mer intensitet i min träning vad gäller intervaller osv. Det är inte antal timmar som gör det utan vad man gör under dom, men jag har sett den här säsongen lite som ett mellanår då jag kände efter förra året kanonsäsong att jag ville höja mig ett snäpp till genom att testa hur mkt träning jag och min kropp tål.

Samtidigt visste jag när jag la den här planeringen att det skulle bli tufft för kroppen att hänga med och kanske bli svårt att få till några bra resultat under vintern, så blev det ju oxå eftersom jag presterat dåligt överlag i vinter men nu vet jag att jag klarar av att träna såhär mkt och nu gäller det bara att hitta balansen mellan träning och tävling för att kunna prestera. Det känns tryggt och det känns bra, jag vet att jag kommer får nytta av det här "teståret" och den träningen jag lagt ner, förhoppningsvis redan till nästa säsong om jag får hålla mig frisk och kry.

A3 - Intervall

Kvalitetspassen, dessa pass som jag tycker är de mest vitala inom träningen och som får mig att utvecklas. Tycker att jag hittat ett bra koncept här vad gäller upplägg osv och vet vad jag behöver förbättra och det är maxfart under längre tid, tröskel kan jag ligga och mala i timmar och maxfart på kort sträcka har jag. Men mjölksyretåligheten måste bli bättre och jag måste bli ännu bättre på att pressa mig själv, även fast jag i nuläget verkligen gör det, men några procent ska vi nog hitta där någonstans! 17% av de 795 timmarna har i år varit intervalltid, en procentsats som är helt okey då jag strävar att ligga mellan 15-20. Men till nästa säsong ska jag upp några procent till samtidigt som jag vill höja kvaliten ytterligare på dessa pass.

A2
 En träningsform som jag experimenterat lite med under året, tycker det är en bra träningsform som gör en starkare, men samtidigt sliter dessa pass lite för mkt ibland. Under förra säsongen då jag åkte bra så körde jag mkt a2, men samtidigt låg jag på en mindre träningsmängd då. Under den här säsongen har jag kört lite liknande men samtidigt har jag haft en högre träningsmängd och har tyckt att dessa pass slitit lite för mkt. Vi får se hur det blir till nästa säsong.

A1
En träningsform som det inte är så mkt att säga om, tycker jag lyckas hitta bra variation på passen och försöker hela tiden slipa på teknik och vitala delar inom min åkning under dessa pass. Tidsmässigt ett bra och brett spann men bör bli bättre på att lägga in impulser.

Styrka 

Har efter många års testande hittat en bra balans mellan att bli starkare och att inte lägga på mig för mkt muskler som gör mig tung i min åkning. Kör tre olika pass, rent allmänstyrkepass, statiskt pass och ett explosivitetspass och kommer så fortsätta då jag tycker att det funkar fint.

Övriga livet
Givetvis är mitt tränande och tävlande det mest vitala för att kunna prestera i skidspåret, men samtidigt måste allt runt omkring stämma till 100%. Det gjorde det inte under början av vintern och det har blivit lite för mkt fokus på annat än det viktiga.

Nästa år och nästa säsong
Vad ska jag då göra bättre till nästa säsong? Självklart vill jag och ska jag förbättra mig på alla sätt och vis, det måste jag om jag ska kunna hävda mig i resultatlistan, jag måste bli snabbare, starkare och uthålligare osv. Men det jag inte ska göra om til nästa säsong är att träna stenhårt ända fram till tävlingsdagen så som jag gjorde i år, det gjorde att jag var sliten redan när säsongen började och hamnade redan från start i en negativ spiral som jag aldrig kom ur. Jag måste bli ännu duktigare på att vila istället för att sticka ut på ett extra pass, måste bli effektivare i att samla på mig överskott inför tävlingarna.

NU kommer jag träna på den lilla tiden som är kvar på det här träningsåret, sedan kommer jag ta det lugnt i 1-2 veckor där jag kommer träna vad som faller mig in. Sen börjar ett nytt träningsår och tävlingsår, nya tag och nya mål. Vi bombar på, häng med!

/JH

Achtung!

Dålig ordning på det mesta nu, ledig imorrn, bättre ordning då. Vet du vad du har hedlund, taskig tajming.

Mäktigt!


Gårdagskvällen var riktigt mäktig och att sedan Örebro vann var såklart en skön bonus efter att ha åkt 30+30 mil i buss. Gamla ullevi var en riktigt fin arena och ljudkulissen vid insparken när en hel arena står upp och sjunger med 15 000 supportrar var magisk.

Idag har jag tagit det mest lugnt men imorrn bränner vi av träning igen och eftersom det snart är dags att sova så blir det ingen sammanfattning idag utan den tar vi imorgon.

Veiron i ottan!

Göteborg här next! Hej, har nu på morgonen haft en skidlektion , gick la bra men med mkt skit i spåret i form av barr och grenar så blev åkningen lite sisådär. Personligen så kände jag mig lite sliten i bena sen gårdagen vilket var skönt, det visar att träning tar där den ska.

Nu så ska jag snart ta mig in till gamla fina Örebro, där ska jag och ett par hundra till sätter oss på supporterbussarna ner till Götet där det väntar allsvensk premiär. IFK Göteborg - Örebro SK, hoppas på en fin resa och en härlig match. Imorgon blir det hållningsstyrka och en löptur, ska även försöka summera årets träning och tävlande så här långt. Ha en fin dag!

/JH

Intervallpass Deluxe
Löpintervallpasset idag kändes helt okey och mina stora klumpben känns lättare och lättare vad gäller löpningen, avverkade återigen ett lite lättare intervallpass med ca 22 minuter effektiv tid . 6 x 40/20 + 15 x 70/20 bombade jag igenom med ungefär 90 procents insats förutom de sista 5 då jag gav allt jag hade vilket resulterade i en maxpuls på 203 för dagen.

Ett fint pass på leriga och blöta vägar runt storstenshöjden i hällregn, riktigt skönt faktiskt =) Körde sedan igenom ett gammalt klassiskt styrkepass som jag kallar "Nilssonstyrkan" och som vi körde mkt på skidgym, 3 stycken set med mage a la 5 minuter non stop med byte av övning var 30e sekund. Sedan 2 set rygg/armar på 7,5 minuter med 15 sekunder vila vid bytet av övning varje 30e sekund. Kände mig stark!

Imorrn blir det lite skidåkning, en skidlektion och en efterlängtad tripp till Göteborg =)

Vi har inget jävla sm-guld, och vi har inget jävla cupen guld och vi har ingen vinnartradition, men vi har stolthet, hjärta och passion.

Kipketer on the way

Tjena ett dåligt aprilskämt och en video senare so am i back on track. Har haft lite jobb under både fredag och lördagen men nu är jag ledig i ett par dagar vilket känns riktigt fint. Tänkte fira detta idag genom att köra ett intervallpass löpning och ett lite hårdare styrkepass då det inte blev något under gårdagen av lite olika anledningar.

Tror som sagt att löpningen kan uppgradera min träning lite då jag dels vill bli just en bättre löpare men ochså som ett träningsalternativ där jag verkligen kan pumpa ut mig själv totalt. Är ju ingen optimal löpare direkt då jag är rätt så kort och muskulöst byggd, men jag tror ändå att jag kan förbättra mig en hel del inom löpningen bara jag lägger ytterligare lite tid på det, distanslöpning är inga problem, där kan jag springa som en klocka i flera timmar. Men just intervallbiten kan vi nog plocka en del av . . . .

Trots att det finns gott om snö kvar uppe i bergen så börjar faktiskt längtan efter riktigt fin barmarksträning i sol och värme bli större och större, men bara för den delen så ställer jag inte in skidorna i källaren riktigt än. Utan kommer nöta på några veckor till så länge det finns lite mängder kvar av det vita guldet, kommer passa på att nöta ännu mer på tekniken och passa på att testa en del nya grejer.

Men nu är det frukost som gäller och sen ut i dimman.

/JH