Lägesrapport: Piggelin!


Ja jag måste erkänna att läget är helt okey här i solstolen efter dagens första pass, ja menar att få springa intervaller på fina stigar i kilsbergens djupa skogar i 25 plusgrader, för att sedan helt utpumpad ta sig hem, sjunka ner i en solstol i skuggan och avnjuta en piggelin, det är fan lite weltklasse.

Tröskelintervallerna gick rätt så bra trots slitna ben, körde pyramidintervaller och samlade ihop ca 35 minuter, var dock väldigt hett i solen så det gick åt en hel del vätska. I eftermiddag ska det stakas 2,5 timme och sen så är det bara 2 pass kvar på denna mängdvecka.

Asfaltsarbete

Satan i gatan vad det schteeker på idag då, direkt från solstolen har ni mig rapporterandes om förmiddagens heta träningspass. Drog av en go runda med ännu ett framtidshopp i klubben, nämligen Joel Lallalalalager, 2,5 fina timmar betade vi av via turen Hyttan-Latorp-Vintrosa- Lanna-Rastorp-Lannafors och hem igen. Solen glödde på gött i ryggen och asfalten var härligt sugande mjuk.
Själv så kände jag mig lite småliten i bena efter gårdagens 5 timmar, men allt som allt så flöt passet på smärtfritt, för mig iaf. För tillskillnad mot Joel jr så höll jag mig på benen, lillkillen fick nämligen för sig att han skulle håna ett par golfare som hamnat nere i ruffen, 5 sekunder senare låg han raklång på asfalten kollandes om kronjuvelerna satt där dom skulle. Som tur för Värmlands alla töser så satt de där de skulle och passet kunde fortsätta . . .

Nu blir det en glass i sola och sen blir det att finslipa lite inför beachen då ett maxstyrkepass med lite lätt löpning ska avklaras.

Fick som tur med jrs krasch nedan . . . .

Running , the way to do it.


Löppasset på 2,15 gick smärtfritt och det var en fin kväll i löparskorna, lagom temperatur och rätt så pigga ben. Sprang en rätt så kuperad runda uppe i Kilsbergen som jag inte sprungit på ett tag, men det gick som sagt fint och en del höjdmeter kunde betas av. Försöker springa rätt så mkt i kuperad terräng hela tiden för att bygga upp styrka och uthållighet, nedan ser ni en video av Jon Tvedt som är en av Norges bäste motbakkelöpare genom tiderna, har väl inte direkt samma lätta steg eller lätta kropp men det är fascinerande att se vad ett par bra skor och pigga ben kan utföra.

Halvtid!


Då sitter man då här igen och nu i en rätt trött version med energitom kropp och blåsor på händerna, blev tyvärr lite omplanering av schemat under gårdagen pga mkt jobb och medföljande tidsbrist. Istället för styrkepass och intervall så blev det "bara" ett hårt styrkepass och ett kortare löppass under gårdagen, kände helt enkelt att det inte skulle bli tillräckligt bra standard och kvalite på passet under gårdagskvällen när jag kom hem vid 20 slaget, så avvaktade tills idag och har nu kört det på morgonen.

Och det verkar ha varit ett bra val då det blev ett riktigt fint pass med hög kvalité och dessutom sparring av en kommande storåkare, nämligen Lucas Lennartsson från klubben. Passet som jag körde var 5 st 10 minuters stakintervaller med 2 minuters vila emellan i tröskelfart, ett riktigt tufft pass för överkroppen och psyket. Men jag grisade på bra och fick till ett gött pass, givetvis är det alltid kul med sparring och nu när Lucas hängde med på 4 av intervallerna så underlättade det en hel del för tempot, även fast han hela tiden bara låg i rygg och mös petandes då och då i asfalten, men bara ljudet av ett par andra stavspetsar får en att tända till lite extra.

Allt som allt så tog passet 2,30 med rejäl uppvärmning och en lång och skön nedvarvning, i eftermiddag dunkar vi på med ytterligare lite träning och då en 2-3 timmar löpning distans.

Kjempeökt!Gårdagens distanspass kändes riktigt bra faktiskt, lugn och avslappnad åkning passet igenom och gled lätt igenom 2,10 med mkt energi kvar i musklerna, exakt så distanspassen ska kännas under den här veckan. Idag blir det dock tuffare med ett tufft styrkepass nu på morgonen och långa stakintervaller framåt kvällen, från och med imorrn är jag dessutom ledig fram till nästa tisdag så det är bara att kose sig med mkt härlig träning, blir nog eventuellt en trip till Falun framåt helgen för att få lite go sparring oxå.

/JH

En inblick i min träning

Mängdvecka på G vilket innebär såklart mkt mängdträning och styrka, lite mindre intervall men det tar vi igen veckan efteråt, här nedan kommer denna veckas planering:
Mån: Vila
Tis : RAIF 2,10
Ons: AS + Jogg 1,30 / RAIIIK 5x10 min ( 2,00)
Tor: LAI 2,30 / RAIK 2,30
Fre: MS + Jogg (1,00)/ RAIF 3,00
Lör: LAIII Pyramid ( 2,00) / RAIK ÖK 2,00
Sön: Spänst/Snabbhet 1,30 / AS ( statisk) + Jogg ( 1,30)

Fokus ligger som sagt på långa och lugna pass där det gäller att hålla strikt på tempot för att genomföra alla pass på ett bra sätt, även rätt så mkt styrka och hård sådan. Intervallpassen som är 2 till antalet kommer ligga på rätt så lång effektiv tid och gå i tröskelfart. Veckan efter som är en såkallad fart/kvalitétsvecka skiljer sig gentemot den här på så sätt att då är det fokus på intervaller som gäller vilket betyder mindre mängd och mindre styrka för att samla på mig överskott och kunna ge allt på intervallpassen som då kommer bli fler till antalet, det är mkt kvalitetspass som gäller för mig i sommar för att utvecklas i den takt jag vill och då gäller det att ha överskott nog till att verkligen pressa mig på dessa pass.

Dessa 2 sorts veckor känner jag kompletterar varann på ett bra sätt då jag under mängdveckorna får lägga fokus på grunden, dvs uthållighet och styrka medans jag under kvalitetsveckorna verkligen kan lägga fokus på det som ska göra mig bättre, dvs intervallpassen. För egen del är det såhär jag vill lägga upp det då jag verkligen kan lägga fokus på en grej i taget, göra det till 110% istället för att blanda upp träningen och göra en soppa av alltsammans och tillslut bara få ut något halvdant av det. Jag kan träna ner mig under mängdveckorna utan att riskera att vara allt för sliten och förstöra de viktiga kvalitetspassen med en halvdan insats, och under kvalitetsveckorna kan jag träna lite mindre och verkligen vara pigg på intervallpassen. Nu får ni ju inte se någon planering idag på hur en kvalitets/fartvecka ser ut, men det kommer =). Nu ska jag äta frukost, ha en fin dag!

/ JH

Boooom!

Asics Gel Noosa Triathlon 5. 248 gram.

Ya man, lagom till resting day så damp de ner, ett par nya löparskor som verkligen behövdes då de gamla trotjänarna börjat sjunga på sista versen. Blev återigen ett par Asics triathlon dojor då jag tycker att de är lätta och sköna,brukar komplettera dessa med en lite grövre terrängsko typ Salomon speedcross och då har jag 2 par skor som täcker upp allt det jag behöver i terräng och skoväg.

Är ju lite lagomt sugen på att dra ut och testa de nya pjucksen , men eftersom det är vilodag idag så får det vänta men imorrn så är risken stor att de kommer användas. Nu ska jag ut i solen, ciao!

Stenmark, vilken atlet!8x2min med 194 som maxpuls.

 Visste på förhand att det skulle bli jobbigt idag då både ben och kropp var slitna som man rätt så ofta känner sig såhär i början på säsongen, men det var bara att ställa in sig på vinnarmode i skallen och köra ur det sista lilla man hade kvar i benen och det lyckades jag rätt okey med och det blev ett godkänt pass. Som nedvarvning blev det ett styrkepass a la 45x40/20 inriktat på statisk styrka, efter det var man rätt go och mör. Ovan ser ni en av de sista intervallerna, blekfet och trött men det är bara att blunda om det blir för mkt =) Imorrn blir det en vilodag, ska bli förbannat skönt.

Slitna ben!

Goförmiddag, nu är denna vecka inne på upploppet och det gäller att knyta ihop säcken träningsmässigt, det är även sista träningsdagen på den här 4 veckorsperioden som fungerat som en grund och fin start på årets träning. Tycker att det har rullat igång bra och jag känner mig stark, kanske inte kapacitetsmässigt i nuläget men ändå mer grundstark i saker såsom stakning som jag jobbat en hel del med. Stabila 60 timmar har det blivit på 4 veckor , kanske inte särskilt mkt men jag följer planen som sagt och känner att det har varit god kvalite på dessa 60 timmar.

Träningen kommer nu gå in i en andra fas där jag går över i min "normala" planering och lite pass som jag medvetet sparat på nu i början kommer krydda upp det hela, dvs spänst, snabbhet och lite andra godsaker. Jag har en bra grund att jobba vidare ifrån och nu gäller det att fortsätta jobba hårt och fokuserat med de bitar jag vill förbättra för att kunna åka fortare i vinter, nu när jag går in i den riktiga sommarträningen så kommer jag jobba med mängd och fartveckor där jag under mängdveckorna kommer ligga på ca 20-25 timmars träning med rätt så mkt styrka och lite mindre (2) intervallpass. Under fartveckorna kommer jag sen ligga på ca 15-20 timmars träning med ca 3-4 intervallpass, jämfört med förra sommaren kommer jag dock kanske ligga på ett pass mindre vad gäller intervaller och istället få bättre kvalite på dom, jag eftersträvar "överskott" och vill få ut mer av varje intervallpass. Men även någon fartvecka med 7-8 fartpass kommer säkerligen även det slinka in . . .

Men annars så ser träningen ut som vanligt och jag fortsätter med mitt mål att hålla kontinuitet i det hela, jag känner mig motiverad å inspirerad, angående timmar per vecka så kommer även de variera litegrann beroende på hur mkt sammanlagd tid jag ska få ihop under varje period. Målet med sommarens träning är att bli starkare och uthålligare i hög belastning, dvs intervall, där måste jag bli bättre för att kunna ta ett kliv i vinter.

Men men nu ska den här perioden avslutas och detta med ett styrkepass inriktat på statisk styrka och sedan ett intervallpass på skejtlaggen. Benen är lite slitna och möra sen gårdagens löppass men det är bara att grisa i. Hörs sen!