Träning/Tävling


Jag började med skidåkningen vid ca 7 års ålder då jag och familjen flyttade upp till Bruksvallarna way up north in Sverige, där åkte alla skidor så det var ju bara att hänga på. Där uppe lärde den äldre och yngre versionen av Rawald och andra tränare i Funäsdalens IF upp mig inom skidåkningens ädla konst, men det var då det och nu har det gått ca 14 år och mkt snö har hunnit falla sen dess.

Idag står jag på helt egna ben och planerar både tränande och tävlande helt själv, något som jag trivs väldigt bra med samtidigt som det är en rejäl utmaning. Jag har under de här 14 åren lärt mig extremt mkt, både vid med och motgångar, i tävlingsspåret och i träningsspåret, har samlat på mig en hel del erfarenhet och har i dagsläget hittat ett upplägg som jag både trivs med och som ger mig utveckling och framsteg.

 Jag har alltid trivts bra med att träna mkt och hårt, det ger mig utveckling samtidigt som det får mig att må bra de senaste årens siffror är 550, 600, 675 ,780, 800 , 850 timmar . Grundpelarna i mitt träningstänk är att träningen jag bedriver ska vara hård, målmedveten, mkt varierad, nyskapande och att det alltid ska finnas en tanke och syfte bakom varje pass där jag har en uppsatt grundplan som jag håller mig till och har ett mål dels prestationsmässigt men även träningsmässigt under olika perioder. Det kan vara att jag vill vara i bra form en viss tävling eller att jag ska bli bättre på växel 3 under den veckan, samtidigt så är jag inte rädd för att testa nya grejer om det passar in, det gäller hela tiden att utveckla träningen , testa och utvärdera å inte bara köra på med samma saker hela tiden. För då blir det lätt att man bara snurrar runt på samma saker hela tiden , då blir träningen ointressant och det hela slutar lätt att man stannar i utvecklingen. Allt det här genomsyrar mig i mitt träningstänk . . .

AIII Intervallträningen är mkt viktigt anser jag, det är den som är mest utvecklande och ger mest feedback på om hur formen är, hur tekniken funkar osv. Här försöker jag variera mkt, blanda upp både långa tröskelintervaller med kortare intervaller där jag ligger på max. Under sommaren blir det mkt tröskelintervaller och långa mjölksyreintervaller för att sedan framot vintern bli kortare och hårdare intervaller, använder mig även av intervallveckor ibland. A3 träningen är för mig kvalitetspass som är enormt viktiga och det mesta vitala inom min träning och på den sammanlagda träningstiden på ett år så blir A3 delen ca 15-20 %.

AII passen är även dem viktiga, det är fortfarande den delen av träningen där jag kör minst antal pass, men de senaste åren har har jag ökat upp a2 träningen en del då jag har märkt att jag får positiv effekt av mkt fart. A2 träningen är en bra fart att testa teknik i och är bra pass att genomföra för att komma i form , den här delen av träningen kör jag både i lite naturlig intervall, men oxå som stegringsdistans där jag till en början kör distans men sista halvtimmen går över till a2 eller så kör jag det som ett rent a2 pass på ca 40 minuter till 1 timme.

AI Träningen är den sortens träning som fortfarande dominerar i träningsdagboken och som jag använder till att både sänka och höja träningsvolymen med under olika perioder. Under sommarhalvåret så försöker jag genomföra mina a1 pass med så stor variation som möjligt, allt från cykel till kajak, men jag använder även a1 passen till att köra mkt teknik och olika sorters övningar när jag åker rullskidor och skidor, det är sällan jag bara åker 1 pass utan att ha lagt in något under a1 passet.

Styrka/Spänst/ Explosivitet är en av mina favoriter inom min träning, för vid rätt genomförande så kan det ge en rejäl effekt på träningen. Under sommaren ligger jag på 2-4 styrkepass i veckan för att framåt vintern köra 2 stycken pass, styrkedelen domineras av "vanlig" allmänstyrka men där jag 1 gång i veckan kör ett pass med explosivitet dvs medicinboll. Maxstyrka med vikter är dock något jag är jävligt försiktigt med då jag har lätt att lägga på mig muskler, vilket gör mig tyngre och som jag ser som en större nackdel än fördel i skidspåret, efter att ha lagt på mig 10 kg på 3 månader på skidgymnasiet så insåg jag att lite större försiktighet med den träningen krävdes. Men givetvis kör jag även maxstyrka då och då

Spänst och explosivitet är viktigt inom träningen anser jag, dels för att man bygger upp muskelstyrka men dels för att det gör mig snabbare och alertare. Under sommaren kör jag minst 1 spänstpass varje vecka och 1 snabbhetspass. Under vintern blir det mindre av den här träningsformen men oftast så lägger jag in ett rent impulspass per vecka när jag åker skidor för att träna på att "explodera" något som gynnar mig i starter och spurter.

Målet med mitt tränande och tävlande är att se hur långt jag kan gå, jag vill en dag kunna lägga av och känna mig nöjd med det jag gjort och förhoppningen är att en dag kunna stå högst upp på en pall och kunna säga " fan, jag gjorde det". Vart den pallen står behåller jag dock för mig själv. Jag brinner för skidåkningen och tycker att det är en extremt rolig sport att utöva

"It's not the will to win, but the will to prepare to win that makes the difference" är ett bra citat som passar in i mitt tänk vad gäller tränande och tävlande.