Pumpa puder!Tjena! Har tränat idag, wohooo! Var väldigt skönt att spänna på sig laggen och bege sig ut i träningsspåret igen, körde 2 timmar lugn skejt uppe runt kanonsnöspåret som näst intill var öde. Men det var väldigt fina förhållanden och bra pistat, har ramlat ner ytterligare någon dm snö inatt , så nu känns det som man bor i rena rama fjällvärlden.

Var i början på passet lite seg och småhängig, men piggnade sedan till och kunde genomföra passet på ett fint vis, tekniken kändes till en början lite småkass men slängde av mig stavarna och körde ett par varv utan dom, det gjorde susen och stämmet i tekniken vart mkt bättre efteråt.

När jag väl var klar med passet i Ånnaboda slängde jag på mig skräpskidorna, drog ut i skogen och skidade hem, pumpade lite puder helt enkelt! Något man borde göra oftare, imorrn blir det långpass, ciao!


Vill du ha snö? Åk söderut!

Chapp!


Ja det är smått otroligt ( på tal om otroligt, kolla upp) vad växthuseffekten kan göra med vårat land, sen det börjades gnälla på global uppvärmning och annat tjafs så har vi här i Sverige haft bland de bästa vintrar jag upplevt i mitt 21 åriga liv. Personligen så tror jag inte ett dugg på det där, utan tror att det är som det alltid har varit om man kollar på historia , vintern och värmen går upp och ner i perioder.

 Och det är inte norrut snön ligger, utan söderut vilket är både härligt och bra för skidsporten tror jag, det är söderut och i storstäder de stora antalen människor finns, och i dessa stora antal finns förhoppningsvis ett par framtida "northugs"/ "hellners" å med såna här vintrar hittar dom förhoppningsvis ut till skidspåret oxå.

Om vi ska snacka mig och min träning som den här sidan egentligen ska handla om , så har jag valt att ligga lågt med den fysiska påfrestningenäven idag, vill inte riskera att dra på mig något i storlek större och bli liggandes i flera dagar, så jag nöjde mig med lite snöskottning idag. Nu verkar dock förkylningen vara av det kortare slaget, något som är rätt vanligt vad gäller mig och sjukdomar som tur är, men sen så kom även den här lilla sjukdomen rätt så bra tajmat ( om det nu finns någon tajming vad gäller sjukdom) då jag har lågvecka och tävlingsfritt, den gjorde förhoppningsvis inte så stor skada helt enkelt.

Kommer imorrn starta upp lugnt med ett skejtpass uppe i Ånnaboda och sedan lite styrka för att längre fram varva upp och utnyttja de otroligt fina snö och spårsystemen som finns här omkring i Kilsbergen, särskilt långspåren som dom redan nu har dragit upp och som sträcker sig mil efter mil över sjöar och i kuperad terräng runt om i de djupa skogarna. Snödjupet är uppskattningsvis uppemot 40-50 cm och det ser ut att bli kallt och fint framöver. På Söndag väntar ett fint långpass innan jag på Måndag inleder min långplanering som jag sytt ihop under kvällen, en plan som sträcker sig till cuptävlingarna i Torsby efter nyår då jag räknar med att vara i riktigt bra slag . . ..

Det känns jävligt fint att vara hemma, ska bli skönt att bara vara, slappna av, må bra och kunna träna på i lugn och ro, oerhört skönt faktiskt!

 När vi ändå är inne på ämnet träning så såg jag en bild på vinterstudiobloggen idag, en bild som visar vad många år av träning kan göra med en människokropp,  rätt coolt vad "lite" träning och skidåkande kan göra. Bilden ser ni längst upp, det finns många som diskuterar om huruvida skidåkare ska ha muskler eller ej, för vissa verkar det funka rätt så bra iaf ;)

Vill även passa på att tacka er läsare som bara stiger och stiger i antal. Jag vet egentligen inte vad som är av intresse å läsa på den här sidan, men det värmer, så tack.

Nu ska jag slänga in lite ved i kakelugnen!

/ JH

Personligt rekord!

Godmorgon!

Har nu på morgonen varit ute i det fina snövädret med endast ett par minusgrader, vilket var skönt.
Och jag kände redan när jag stack ut att idag kan det bli en bra dag, det låg liksom en spänning i luften och en förväntan utöver det vanliga. Redan på uppvärmningen i trapphuset kändes kroppen alert och väl ute vid start var det bara att bomba på. Gav mig iväg från startpunkten ut i mörkret vid 08:10, började med att passera ett par snövallar och ett par motståndare innan jag hittade ett fint spår. Väl i spåret så kunde jag jobba på fint, glidet var väl inte det bästa för dagen då det låg en hel del stort grus längs med spåret, men fästet var desto bättre. Efter halva sträckan slängde jag av mig mössa och buff i det varma vädret, slängde en titt på klockan och fortsatte jobba, kunde konstatera att jag låg bra till. Med 1 kilometer kvar så satte jag in en enorm slutforcering, jag såg målet vid horisonten och bombade på allt jag kunde. Upploppet var riktigt tungt då det inte hade pistats på ett par dagar men jag slet mig in i mål med en riktigt grandios fällning och kunde utmattad slänga mig i snön.

Efter ett tag kollade jag upp på klockan och kunde konstatera att jag hade gjort det, nytt rekord! Tyvärr så kunde jag inte dela glädjen med någon då det inte var någon publik där, men det gjorde inget då jag visste att jag idag var oslagbar. 3,5 kilometer på 49 minuter med en 120 litersväska och 12 par skidor, vilken bragd, tänkte jag när jag satte mig på tåget och åkte hem.

Och här sitter jag fortfarande, piggare än igår och hoppas på lite lätt träning ikväll, vi hörs då. Ciao!
/ JH

Varför blir det så?


Jag har altid varit bra på långdistans, att kunna se mina mål
Vissa som kämpar kommer ingenstans ,dom ges med mer än vad dom tål
Men även om loppet varit långt nu och terrängen är svår, så tror jag vändningen kan va pågång nu
Det kanske blir ett bra år

Tro, om inte jag så vem ska tro på mig?
Tro, tro på att allting ordnar sig.

Hej! Varför blir det så? är dagens lite mystiska rubrik, ja varför blir det så. Sitter här och funderar, funderar tillbaka på dagen som varit av det lugnare slaget, jag vaknade nämligen upp imorse och var sådär fjolligt lite snuvig i snoken. Ingen fara på taket alls, men lika bra att ta en vila för att inte förvärra någonting och efter dagens kulinariska käk och heta bad med soft musik så verkar det ge med sig. Räknar med träning imorrn . . . .

Men varför blir det så, att när man väl tar det lite lugnt och slappnar av , då kommer sjukdomarna. Jo jag vet att det finns massa smarta anledningar, man är mer mottaglig efter mkt träning, immunförsvaret är nedsatt osv. Men varför, känns så onödigt, man kanske ska ta och skippa att vila och slappna av och bara köra på, fullt ös medvetslös, ända in i kaklet hela tiden. Givetvis funkar inte det, det blir man ju bara ännu mer sjuk och skadad av, men tanken att testa är lite spännande, det måste jag medge. Han är ju dum i huvet tänker ni och jag håller med er, men tänk er känslan att sätta upp ett träningsschema på kylskåpet med dubbelpass 365 dagar framåt, tänk er ångesten natten innan första träningsdagen eller glädjen efter sista passet, där kan man snacka bra psyke . . . .

Näe nu ska jag fortsätta packa, imorrn drar jag söderut, wazzzup Örebro?, bra låttext av Nikola Sarcevic förövrigt, ciao!

/JH

Power!


Tjosan tjosan! Nyss kollat klart på Sverige -Ungern i HandbollsVM för damer, inte något man gör varje kväll men detta var en riktigt bra match faktisk, dagen har som sagt varit lugn men 1 planerat träningspass har jag mäktat med. 1,5 timme fin klassisk skidåkning i Stångtjärns djupa skogar och ute på sjön, slängde på mig ett par gamla skräpskidor och kunde således köra lite obanat här och där. Bra balansträning om inte annat, var dock lite småkyligt under passet då tempen låg på -16 strecket men har man rejält med fläsk på kroppen och klär sig bra så är det ju ingen fara.

För tillfället så känns kroppen riktigt bra, förra veckans 5 fartpass + racet i söndags verkar ha gjort kroppen gott och just nu spritter det energi ur musklerna, nice! Har även bestämt mig för att ta ett tidigt jullov och fara söderut under Fredag efter ett seminarium som jag ska på, känner att jag behöver hem och landa efter mkt resande och även få plugga på i lugn och ro inför en tenta som jag har efter nyår, dessutom är det bättre träningsförhållanden hemma så valet blev ganska enkelt.

Nu väntar en lugn kväll med en team sunpocket stjärna och en sk ringen åkare som kommer över på lite fika å soffhäng. Over and out.

/ JH

Tankar om träning och planeringChapp, en skön förmiddag med fin musik och soffhäng är nu avklarat, och om ni tror att jag latat mig så har ni helt fel. Har istället hållit på med lite träningsplanering och genomgång av den träningen jag genomfört , för att se vad jag gjort bra och vad jag gjort dåligt, för att nu kunna lägga upp en plan några veckor framöver.

Om man ska dra lite jämförelser med förra årets planering och säsong som jag måste säga var en av dom bättre jag haft så kan man se lite skillnader och likheter. I år har jag tränat rätt så på pricken likadant, fast med fler pass med hög intensitet och mer mängdmässigt, i år vid den här tiden hade jag tränat ca 450 timmar och i år vid samma tid är antalet 510 istället. Ett mellanstort kliv som jag tror kommer göra att jag kommer orka hålla formen uppe längre under våren, det är förhoppningen iaf då jag har en stabilare grund att stå på. Mer vältränad helt enkelt.

Om man kollar på förra årets tävlingspremiär så gjorde jag likadant då som i år, 2 premiärlopp i Idre. Lika dåligt som det gick då, gick det ju iår så jag är inte orolig utan kan bara konstatera att jag på ett liknande sätt även i år har tränat på rätt så hårt ända fram till säsongstart. Förra året gjorde detta att jag runt jul piggnade till rejält och gjorde en hel del bra lopp runt nyår, förhoppningsvis kommer detta oxå funka i år och jag hoppas på en god form till Morapinglan och Grängesbergsloppet.

Dessa 2 lopp är troligtvis de nästa racen jag kommer köra och fram tills dess kommer jag köra en mellantuff period med en hel del testlopp för att få känna på den där tävlingsfarten och uthållighet i tävlingsfart som jag inte tycker man får på samma sätt som i ett intervallpass. Kommer även ändra lite i uppladdningen inför en tävling för att se om det kan ge någonting, inte för att jag inte tror på mig själv och min egen planeringen utan för att testa helt enkelt. Samtidigt som man inte ska förändra för mkt så måste man även testa för att utveckla sig själv . . . .

Kommer försöka undvika att träna ner mig som jag lätt kan göra då huvudet vill mer än vad kroppen klarar av, kommer vara nogrann med tempot på de olika passen och istället försöka slappna av , inte åka efter och tänka på formen så mkt utan istället bara låta den komma.

Nu är det lunch som gäller och sedan ett fint klassiskt pass i stångtjärn, hörs ikväll!

Doldisen levererar!
Tjena kexet, står du här och smular.

Nyss hemkommen från ett fint löppass i 15 gradig kyla och romantisk solnedgång, nja så jävla romantisk var det ju inte eftersom man hade SK Ringens lilla bulldog med sig, en bulldog som rastades för 2a gången på 6 veckor efter sin axelskada. Hur som helst så var vädret riktigt nice iaf.

Vi drog en fin liten runda upp till doldisen Stångtjärn här i Falun, Stångtjärn som särskilt många kanske inte känner till eftersom riksskidstadion Lugnet finns, men som tillskillnad mot Lugnet levererar bra skidspår, gratis dessutom. Fina klassiska spår i skogen bitvis och dessutom en riktigt fin slinga på sjön med både klassiska spår och en skejtbädd i top notch. Dessa spår kommer jag med glädje testa imorrn under mitt träningspass . . . .

Löpturen blev 1 timme lång och gick mestadels i skön och lugn a1 fart, nu när jag är hemma så ska jag avverka ett lättare styrkepass, 20x40/20. Känns som kroppen har mått bra av lite vila då jag känner mig mkt pigg och fräsch i kroppen, så förhoppningsvis blir jag inte att leka med efter jul. Kan även berätta med glädje att jag fått äran att jobba lite extra några kvällar nu framöver som skidinstruktör åt Örebro Läns Skidförbund, meningen var först att det bara skulle vara 3-4 träffar med ca 20 personer, men nu är intresset så stort att det blivit 12 träffar och över 100 personer som under några kvällar i Januari och Februari ska slipa sin teknik uppe i Ånnaboda. Ser det som ett jätteroligt uppdrag då det är just sånt här jag skulle vilja jobba med i framtiden och förhoppningsvis kunna starta upp i just Ånnaboda om några år vid sidan av min karriär.

Intresset finns, terrängen och spår finns, lite pengar på det där och the sky is the limit

Nu, styrka!

/ JH

Kung Bore i bilder
Längtan efter lov och långpass på hemmaplan börjar bli stor, för stor. Tack mfritz.blogg.se för en bild som uppenbarligen var din ;)

Vila, framtidstankar, soffhäng

Idre var bra, nästan för bra

Hallå allesammans, nyss hemkommen från plugget och introduktionen på den nya kursen vi ska ha i ett par veckor nu, verkar vara en rätt så rolig kurs men måste dock erkänna att lägerlivet och att åka skidor på heltid lockar enormt mkt mer, men då måste man åka lite snabbare och fjäska lite mer. Att åka skidor eller jobba med något inom skidåkningen på heltid är något av en framtidsvision, jag hoppas, eller jag vet att det blir verklighet en dag . . . .

Dagens aktiviteter idag kommer vara av det lugnare slaget, kroppen är trött och likaså fågelholken ovanför nacken, kroppen behöver vila och det ska den oxå få. Sammanfattningsvis så är jag enormt nöjd med det 10 dagar långa lägret i Idre, har fått träna på bra i lugn och ro och har nu börjat släppa upp träningen lite för att hitta form. Resultaten föregående helg blev en bra väckarklocka , och jag hamnade ungefär där jag trodde att jag skulle hamna i listan.

Med väckarklocka menar jag att det blev en påminnelse om att man oftast inte kan träna stenhårt ända fram till tävlingsdagen, men planen var att träna ner kroppen ordentligt, få 2 bra genomkörare vilket jag fick och sedan hitta form, jag följde planen trots att jag visste att det skulle bli svårt att prestera. Och någonstans där är jag nu, att hitta formen, visserligen tränade jag som planerat ändå rätt så hårt i veckan ( 23 timmar)  men har ändå kortat ner passen och mängden för att låta kroppen suga åt sig all träning och komma i form, har även kört en hel del kortare fartpass något som jag tycker har gett effekt då det kändes bra igår då jag körde testracet och fick positiva signaler. Nu är det säsong och då är det tävling och form som är första prio, visst jag kan träna hur många timmar som helst, men ger det ingenting på tävling så är det ju bara bortkastad tid.

Veckan som kommer är en lugn vecka, kommer ligga på runt 10-12 timmar träningsmässigt med med kortare och lugnare pass varvat med styrka. Tävlingsmässigt så är det lite dött läge just nu, det finns lite småtävlingar nu innan jul som kan vara intressanta att åka men ännu är inget bestämt. Sen efter Jul blir det fullt ös vad gäller tävlingar, då står Grängesbergsloppet och Morapinglan på tur och sedan Seniorcup i Torsby. Så det finns mkt fina tävlingar att se framemot och komma i form till!

Sköna grappar!

http://klistervalla.blogspot.com/

7 godkända kilometer!

Så kan man sammanfatta dagens testrace uppe i ett soldränkt och kallt Idre Fjäll, bombade av 10 kilometer skejt medans de andra i klubben brände av 5 km i ett minst lika högt tempo. Känslan i tävlingsfart blir bara bättre och bättre, hittade ett skönt flow i åkningen idag under största delen av racet, ett sånt där flyt där man ligger på absolut max men det känns ändå som att man åker lugnt.

Körde 4 varv på en 2,5 km som i stort sett var som förra helgen tävlingsbana, med 23 timmars träning i benen under veckan så var de såklart lite småmöra, men de kortare fartpassen verkar ha gjort gott och jag kunde plocka ur det jag hade i kroppen för dagen och snittpulsen under racet slutade på 192 och max på 199, mkt bättre än förra helgen. Klättringen uppåt fortsätter!

Sitter just nu i en bil påväg söderut, först falun i en vecka eller 2 och sedan blir det lov i Pennybridge, men nu blir det att kolla in sprintåkarna på svt play.

Over and Out

/JH