Kanonrecept på trötthet!

Känner du att du såsat till lite i vardagen, att du är för lat och längtar efter att bli så trött att du vill spy?

Då har jag receptet just för dig! Börja med att vara en hårt satsande skidåkare för en dag, du går upp några timmar tidigare än vanligt, äter en lite större frukost än vanligt och ställer in allt du planerat för dagen. Sedan drar du ut på ett par rullskidor och tar sällskap med din klubb, du hackar dig framåt i några timmar för att sedan avsluta med att köra så snabbt du kan utan stavar i 5 minuter å detta gör du 5 gånger. Du tar dig hem äter och sover för att sedan återigen stappla ut på ben som likagärna kunde tillhört ett fyllo på en Söndagmorgon, du fortsätter ut i skogen, letar upp en brant och stenig backjävel, gärna med lite svängar och andra hinder.

Du springer den backen ett par gånger och plockar fram lika mkt ångest som en sockerberoende med godisförbud i en godisbutik, då har du genomfört uppvärmningen. Sedan springer du allt du har uppför den backen, likt en vettskrämd kanin på autobahn, gärna med ett par järnstolpar till stavar i händerna. Du tar dig upp till toppen av stigningen och inser att du har så mkt mjölksyra i kroppen att snigeln vid dina fötter skulle utklassa dig på 100 meter, du vänder om och kryper ner till botten igen för att sedan upprepa proceduren 10 gånger, så att du tillslut sprungit
10x1minuts maxintervaller med stavar.

Du avslutar passet med att kravla hemåt den närmaste vägen bland buskarna, hänger dig över grannnens postlåda för att hämta kraft för att genomföra de sista 25 metrarna hem. Väl hemma inser du att du har 2 minst lika jobbiga pass kvar imorgon och sist men inte minst bloggar du om det du just genomfört.

Jag har alltså nu på eftermiddagen bombat 10x1 minutsintervaller med stavar ( läste fel i planeringen i föregående inlägg), passet gick fint men var rejält trött från förmiddagen, imorrn avslutar vi denna fartvecka med ett 7e och 8e intervallpass!

Ha en trevlig kväll!

/ JHMjölksyrefest!

Tjena tjena!

Dagens första fina a3 pass är nu avverkat, 2,5 timme rullskidor i relativt vackert höstväder med klubben blev det. Ett distanspass som gick riktigt smidigt å lätt och de flesta följde planen fint, först 1,5 timme lugn distans med impulsinslag för att sedan sista halvtimmen i stigningen upp mot Ånnaboda pumpa på lite.

Hade oturen att få den ena staven avkörd under passet , så när vi kom till intervalldelen så bombade jag av 5 stycken fina 5 minuters benintervaller, det kändes piggt och bra och låren fick smaka syra så det stod härliga till.

Nu på eftermiddagen blir fortsatt hårdkörning och 5x3 minuter "elghufs" ska avverkas, vi hörs ikväll:)

Så firar man en födelsedag! Ny samarbetspartner?Hallå alla glada! Hoppas läget är stabilt, för mig är läget otroligt stabilt för dagen till ära passerade man 21 års strecket. Inget speciellt med det, men en liten ljusglimt i höstmörkret.
Hur firar man då sin födelsedag på bästa sätt kan man undra?
Ja vissa vräker i sig tårta, vissa öppnar presenter i massor, vissa stänger in sig och vill inte veta om omvärlden, vissa kaxar upp sig och måste stå i det stora rampljuset. Men inte lilla jag utan jag firade det hela med att sticka ut och staka i spöregnet i 1,5 timme, ett riktigt skönt pass med lite go musik i öronen, bombade av sträckan Garphyttan- Latorp- Vintrosa- Lanna- Lannafors- Hyttan. Kroppen kändes mellanmjölksbra, lite sliten bitvis men det var bara att hacka på . . .
Har även dagen till ära fått en fin leverans med kläder från ODLO, ett företag som gör riktigt läckra skidgrejer. Ska testa lite av deras saker och förhoppningsvis landar det i ett framtida samarbete, kul! http://www.internationalsportswear.se/
Nu ska jag slänga ihop en tårta och invänta lite släkt å vänner, bilder från dagen kommer ikväll, ciao!
/ JH

Maxfart i mörkret!Tjena!
Japp Ånnaboda har fått säsongens första vita guld och nu ikväll genomförde vi ett underbart skatepass i slalombacken . . . .
Skämt åsido, bilden är från det traditionsenliga lägret i Idre och någon snö var det inte påtal om ikväll utan mest lera. Det var en tapper skara giffers som nu på kvällen slet sig igenom ett härligt A3 löpning och styrkepass, för egen del var det rätt bra på kroppen och jag samlade ihop 20 fina och högkvalitativa intervallminuter och 20 minuter styrka på det, härligt!
Lyckade skrämma upp pulsen i 204 slag så maxade det gjorde jag nog allt, vi körde blandade intervaller vad gäller längd och tid och höll till både på elljusspåret och i den branta pulkabacken och låren fick smaka på en hel del syra. Nu ska jag slänga ihop en fin pasta carbonara innan det blir soffläge.
Imorrn blir det ett längre distanspass och en del tårtätande då jag klarat av ännu ett år i denna långa tävling, innan vi bombar på med 2 nya heta intervallpass på Lördag.
Ha en fin kväll gott folk!
/ JH


"Jag e int bitter"

Men fyfan va Kung bore pissa på en idag, +6´, blåst och hällregn, inte för att jag bryr mig om vad det är för väder när jag tränar, ja menar vafan har man bosatt sig i det här landet så har man . . .

Men när man väl var ute på passet så var det faktiskt ett skönt väder att träna i, innanför fönsterrutan ser det oftast lite bistert ut, men när man väl kommer ut så funkar det kanon och särskilt idag när jag körde intervaller.

Drog igenom ett pass med stakintervaller i pyramidform, 1- upp till 4 och ner igen med halva den effektiva tiden som vila, och idag fick magmusklerna jobba rejält då jag var rätt sliten i mag/rygg partiet då gårdagspassen även dom innehöll en hel del stakning. Men men det är väl lika bra att lägga grunden inför beach 2011 nu, näe men skämt åsido så kändes passet helt okey och jag lyckade skrämma upp pulsen i ca 190 slag, vilket är rätt högt då pulsen oftast ligger lite lägre i stakning och särskilt på platta partier. 16 fräscha a3 minuter blev det

Ikväll är det löpintervaller+ styrka med klubben som gäller, något jag ser framemot!

Hörs då!
/JH

Läckert kvällspass!

Vaprogrejerna hamna i hetluften direkt, drog på mig en större buff som får 5 av 5 vallaburkar


Hallå där ute i stugorna! How are you doing in the höstmörker . . .

2a passet är nu packat och klart, skönt, backintervaller stod som sagt på schemat och jag fick sällskap av några härliga kiffers i den blåsiga och mörka höstskymningen, trevligt värre. Passet för egen del gick kanon, och jag dunkade av 8 stycken finfina intervaller och maxade ur det jag hade. Tiderna låg inom 5 sekunders marginal hela tiden och där den sista gick snabbast, skönt att kunna prestera när man bestämmer sig för det ;)

Nu blir det kväll, imorrn blir stakintervaller och löpintervaller med klubben på kvällen och däremellan ska jag hinna tafsa på lite nyskidor, nice det!

Hörs imorrn!

Tidig Julafton?? 4x4+ ny samarbetspartner!


Vapro Produktutveckling AB tillverkar och importerar sportprodukter för främst orientering och längdskidåkning. Vapro hjälper även företag och föreningar med reklam- och profilprodukter.

Halloj! Back in hyttan och back in da house efter att ha varit ute och bombat av det första intervallpasset av flera den här veckan, nästa kommer ikväll!

Passet jag körde var ett kombinerat distans och maxintervallpass, 2 timmar klassisk distans där jag var 20e minut drog av en 4 minuter lång intervall på absolut max, syftet med passet är att kunna växla fart trots att kroppen blir tröttare och tröttare samt att det ska efterlikna ett långlopp, ett pass som jag personligen tycker är kanon!

Idag var jag riktigt rapp och fräsch i kroppen och både intervall och distansåkning gick kanon, pulsen låg på mellan 190-195 slag i snitt på intervallerna och maxpulsen blev 197. Körde följande runda, Garphyttan-Frösvidal-Garphyttan-Latorp-Garphyttan-Ånnaboda + ett par varv runt sjön. Ikväll fortsätter hårdkörningen och då ska jag dukna backintervaller här utanför gården med stakmaskinerna från KIF. Planen är att bränna av 10 stycken max/korta intervaller på ca 1,5-2 minuter, det är inte längden utan maxfarten jag är ute efter och ska jobba med under veckan.

Och som grädden på moset efter dagens träningspass så hade jag fått ett paket hemleverat hem till mig och det från min nya samarbetspartner Vapro, är väldigt glad och tacksam över att ha fått till ett samarbete med dom och få ta del av deras grymma produkter som dom har i sitt sortiment, som ni själva kan kolla in här http://vapro.se/produkter.asp

Tack Vapro!!!!

Nu ska jag in till Örebro och hämta vinterns kommande superlagg från Madshus, hörs senare gott folk!

/ JH

Det blir inte alltid som man tänkt sig!

Tjabba!

Näe det blir ju inte alltid som man tänkt sig, igår kväll skrev jag upp en fin planering för denna vecka som skulle kunna följas till punkt och pricka utan problem, skulle rivstarta imorse med ett fint intervallpass innan skolan och den efterföljande bilresan hem till Pennybridge som jag just i detta nu genomför.

Dock uppstod det lite yttre problem som sabbade denna planering, iform av oljud och allmänt buller som gjorde att min sömn inatt blev minimal och allt annat än bra, så imorse när träningsklockan ringde var det bara att ställa om och försöka få in 1 timme sömn till innan skolan.

Lite vekt kan ni säkert tycka och så även jag, MEN varför ska jag ge mig ut på ett viktigt träningspass där förberedelserna inte varit bra och därför kanske genomföra passet på ett dåligt sätt och på så vis hamna i en negativ bana, både mentalt och fysiskt eller till och med bli sjuk för att jag tränar hårt trots dålig sömn. Min eftersträvan är att hålla en mkt hög och god kvalite på varje pass, varje pass ska ha ett syfte och man ska kunna utföra det man planerat på ett bra sätt, givetvis så ska inte dålig sömn få ställa in varje pass som man planerat men i detta fallet så var valet lätt. Skippa träningspasset och lägga in det senare i veckan då jag har gott om tid och istället sova den där extra timmen, hålla mig frisk och pigg och nöjt kunna åka hem efter en fin dag i skolan.

Näe nu lägger jag det där inställda passet bakom mig och ser framemot att dunka av det senare i veckan, ja menar det finns ju större problem än inställda träningspass här i världen. Barnen i Afrika tex . . . . Men för mig som perfektionist så irriterar det lite måste jag medge!

Har idag haft 6 timmar föreläsning i Anatomi och Fysiologi, tråkigt kanske ni tänker, absolut inte! Michail "tonken" Tonkonogi har varit dagens föreläsare och han måste vara en av världens absolut bästa föreläsare och en av de främsta professorerna inom idrottsforskningen i Världen.
En mkt underhållande och intressant person som jag rekommenderar alla att någon gång lyssna på . . .

http://www.du.se/sv/Om-Hogskolan/Aktuellt/Nyheter/Michail-Tonkonogi---ny-idrottsprofessor/


Näe nu ska jag avverka resten av resan hem med kompanjon A2 vid ratten, imorrn kommer dett ett fylligt träningsreportage som vanligt!

/JH

Planering!

Chappelichappchapp!

Vilken skön Måndag det är , eller hur folket!?

Har startat denna vecka med att imorse dra upp till en tom och tyst fridrottshall med Åmål och Moras orienteringstrupps starke man dallidovich, där avverkade vi ett läckert maxstyrkepass. Dessutom hann vi med att kolla på lite duktiga orienterare som löpte intervaller i hallen innan vi stack till duscharna och vidare till introduktionen av den nya kursen som vi började läsa idag, Anatomi och Fysiologi. Ett säkert väldigt intressant ämne men som min nöt till hjärna säkert får arbeta ett tag för att få in, kemiska formler och annat smått och gott . . . .

Dock så är denna vecka som kommer en väldigt avslappnad vecka skolmässigt vilket betyder att jag redan imorgon kommer åka hem till http://www.youtube.com/watch?v=F-sjuuvWpIM för att träna på å fira min egen födelsedag bland annat, blir fint de!

Veckans planering som kommer se ut såhär . .

Mån MS/vila
Tis AIII / Resa/vila
Ons AIII/ AIII
Tor AIII/ AIII
Fre AI+AS
Lör AIII/ AIII
Sön AIII

Fartvecka alltså, men där vissa intervaller kommer vara inlagda i AI pass, som tex 2 timmar klassisk distans med 4x4 maxstakning inlagt i. Hoppas kunna genomföra passen bra och landa på ca 20 timmar i träningstid, efter en lite lugnare 4 veckorsperiod mängdmässigt så är det dags att öppna upp spjällen igen . . . .

Nu ska jag ta en lugn eftermiddag innan jag och några till tillbringar kvällen på Domnarvsvallen i Borlänge där IK Brage tar emot Henke larssons Landskrona i slutstriden i superettan, blir nog trevligt!

/ JH

In i kaklet!

Då var säcken ihopknuten å levererad, dunkade av veckans sista träningspass uppe vid Lugnet, passet varade i ca 1,10 och bestod av uppvärmning och nedvarvning på cykel, 30 minuter kuperad A2 löpning och spänst som för dagen blev "trappespenst". Ett kort och roligt pass som förhoppningsvis väckte musklerna och kroppen inför nästa vecka, det var det som var syftet iaf.

Varför spänst??? Spänst är ett omdebatterat ämne ute i idrottssverige och det finns många som hyllar det och sågar det, jag är dock en av dom som tycker att det har positivt inverkan på min träning och kropp. Den största anledningen till att jag kör spänst är helt enkelt för att jag tycker att det är utvecklande och ger mig bra effekt, det ger styrka, motorik, balans och explositivitet samtidigt som det är utvecklande och roligt.

För mig personligen som redan är en rätt så "tung" skidåkare som vill bibehålla god styrka men samtidigt inte lägga på mig muskelmassa , så är spänsten ett bra hjälpmedel för att bygga upp styrkan i de benmuskler som finns och som inte gör dom större eller tyngre. Muskeln blir inte större utan starkare och det är det optimala, dessutom tycker jag att man inte blir lika stel och fyrkantig som efter tillexempel benböj utan efter spänsten så känns benen både lätta och rörliga trots att jag gett dom lite styrketräning genom hoppövningarna som jag genomfört. Det är min filosofi och känsla angående spänst . . . .

Sitter just nu och planerar kommande fartvecka, den kommer bli rätt så lik den förra och jag hoppas kunna genomföra den minst lika bra, bjuder på en färdig planering senare men så länge kan ni njuta av det fina höstvädret på klippet här ovanför!

/ JH

Helvetesuke och renovering på G!

Som ni nog redan märkt så sker det lite småförändringar här och där på bloggen, försöker snygga till och förbättra den men det är inte lätt och det tar tid. Men förhoppningsvis blir resultatet bra . . . .

När vi ändå är inne på resultat så kommer även veckans träningsresultat att bli bra, en lugn och fin återhämtningsvecka med bra pass som jag idag avslutar med ett kortare löp och spänstpass. Nästa vecka blir dock ingen barnlek utan det blir en hård fartvecka, 8 intervallpass och ca 20 timmar träning ska bombas av , mumma! Planering kommer ikväll men först ska jag knyta ihop denna vecka på ett bra sätt . . . .

Ha en fin dag!

/ JH