Nytt skidmärke på marknaden!Jajemen idag testade jag det nya finska skidmärket "Peltokneisseleinen" som med fördel även kan användas som brasved eller blompinnar till en halv palm, märket sticker ut lite vad gäller designen med färger såsom rosa, lila och rött och är relativt nytt på marknaden, men skrev redan igår på ett 45 års kontrakt och förutom enda åkare och skidor i massor får jag piller i massor som Myllylä och Lalluka lämnat efter sig . . .

 Näe men idag fick det bli en klassisk skräpskidekombo när jag varvade runt runt som en överbelastad ockelbo 300 runt den lilla slingan uppe i Ånnaboda som efter 4-5 dagars slitande inte direkt är top notch pistad, men det går att åka skidor och det är huvudsaken! Jag genomförde ett bra intervallstakpass med 10x90/20 som intervallform, fint tryck i stakningen och jag körde på likt en jordfräs i blomlådan, det känns ändå skönt att även fast det kanske inte är allra högsta kvalite på förhållandena just nu, ändå kunna genomföra bra skidpass utan problem, vilket är vitalt just nu. Slingan kanske inte är så sexig i sig och höjdskillnaden är väl hissnande 2 cm, men som sagt det går att åka skidor, det finns dom som har det värre, tex Maria Montazamis dotter . . .

Kroppen kändes helt okey idag och intervallerna gick som sagt fint, igår körde jag dock ett hårt styrkepass på 60x40/20 vilket kändes litegrann i överkroppen idag, men det som inte dödar härdar.

Nu ikväll blir det ett återhämtningspass och imorrn ska jag köra ett distanspass skejt på den lilla slingan, då blir jag nog fan snurrigare än en Carl-jan Grankvist på whiskeyprovning.

Helt jävla offside
Lika mkt som Håkan Juholt levererar av det han lovar levererar kung bore nu, dvs nada, marken är lika kal på snö som Mark Levengoods nyrakade skalle och det känns lika fel som Alexander Gerndts hustrumisshandel men men det är bara att lyssna på Timbuktu och acceptera läget, "det löser sig".

Ja det är kontrasternas tid just nu och att kolla på väderprognoserna får en att gråta lika mkt som ett barn på julafton som fått en bok istället för det nyaste pokemonspelet, Astrid Lindgren istället för Pickachu, det funkar liksom inte , det är något som är allvarligt fel.

Men som sagt det är bara att sluta gnälla och köra på ändå, räddningen i nuläget är ett slitet men ack så värdefullt tillplattat skoterspår på ca 400 meter uppe vid fotbollsplanen i Ånnaboda, det är där det händer och min kärlek till detta spår är lika stor som Kalle Moraeus mage när han sitter i fåtöljen på julafton. Variation på träningen får man iaf för igår förmiddags körde jag ett intervallpass elghufs 4x4 med maxspurter sista minuten på varje intervall, medans jag på kvällen körde ett skejtpass a2 på den lilla slingan av snö, så jag ska inte klaga även fast jag gör det.

Nu idag så har jag just varit ute och löpt med stavar och jycke i distansfart i 2 timmar, var väl minst sagt lite halt och funderade ett tag på att byta dojor mot tassar med jycken men detta nekades. Annars så känns elefantkroppen på 1 kilometer rätt fet och fin och det "rullar" på som det ska.

Påtal om fet som en elefant

I skidspåret som en frispråkig anonym läsare nämnde häromdagen, så surfade jag in igår på www.langrenn.com och läste en mkt intressant artikel om en norsk skidåkare som på bara några år gått från att vara överviktig och ohälsosam till att bli en bra skidåkare och på samma gång även gått ner 46 kilo, en enormt imponerande prestation som jag tycker var mkt läsvärd, så kika in på www.trondhagen.no för att läsa mer om denna gutt, kanske något för mig att ta efter ;)

Annars så har jag tränat väldigt lätt och lugnt de senaste 3 dagarna, för att återhämta mig efter 4 rätt hårda veckor med 1 tufft läger som avslutning på det hela, det gäller ju att gå upp och ner i träningen för att både hämta hem all träning man lägger ner för att tillslut få ut någonting av den i resultat av god form,(som visserligen kan vara svår att utnyttja den här vintern då tävlandet aldrig verkar bli av, suck) men ochså under vissa perioder tillåta sig själv att vara sliten. Igår tog jag dock som planerat en vilodag efter 13 dagar med träning, något som kändes skönt, inte minst mentalt.

Men idag är det en ny dag och det är full speed som gäller, formen känns god efter vilan och de fartpassen jag fick under lägret i bruks, så nu ska jag försöka toppa formen ytterligare genom lite effektiva och snabba men inte nedslitande intervallpass uppblandat med lättare och längre turer. Fokuset kommer flyttas bort från träning och inriktas mer på tävling och där kommer även planeringen att få en del naturliga förändringar. Jag ska helt enkelt gå på mer fingertoppskänsla och fokusera på att vara i form, givetvis kommer det även läggas in träningsperioder under vintern men prio ett är och måste vara tävling. Har under året i mitt "smartare" upplägg faktiskt  efterliknat det program jag följde under min vinter i Mora under min dåvarande tränare Christian Minatti litegrann, ett upplägg som då passade mig bra och ledde till min framgångsrikaste vinter på länge. Och där lyckades man snurra in sig på det där tjötiga träningssnacket igen, blir så less på mitt tjöt . . . .

Aja, Tävling på Onsdag förhoppningsvis, i Tour de kif, och sen rullar det igång, härligt!

Etikett i skidspåret


Nu när vintern är här är det dags att lära sig lite etikett i skidspåret, så därför tänkte jag delge er en fin humoristisk lista jag kom över på Karlslunds IF hemsida, mina egna tolkningar över hur det ser ut ser ni dock inom parantes  . . . . .

* Du skal alltid smile til alle du møter i skisporet.
( Visst händer det att man småler men annars undrar man mest hur idioten tänker som täcker hela skidspåret när man möts)

* Du skal, der tettheten i sporet ikke er for stor, hilse på alle med
ski på beina.
( Jo tjena, det är fullt blås förbi som gäller, skygglappar på)

* Du skal såfremt mulig, bremse på farten, og fortelle barn hvor
flinke de er til å gå på ski.
( Visst berömmer man då och då, men annars är det mest "ur vägen snorungar" och var fan är idioterna till föräldrar som har fött de här ligisterna)

* Du skal stoppe og hjelpe til med smøring dersom det er tydelig
at noen sliter med dårlige ski.
( Hehehehe, ren och skär skadeglädje samt nöjdhet över att man själv har bättre skidor, gärna med ett leende och ett ironiskt "det ser bra ut")

* Du skal ikke slå i hjel eller ødelegge utstyr til skifrender som
står i veien for deg midt i et intervalldrag eller under andre
aktiviteter på ski.
( Här bombas det på likt en kamikazepilot för att träffa så många som möjligt, kosta vad det kosta vill i utrustningsväg, man ska förbi till varje pris och visa vilka idioter de var som stod i vägen, oftast toppat med en rejäl utskällning)

* Du skal alltid være høflig mot alle andre, inkludert gående i
løypa, og bikkjer i bånd. Ikke spytte eder og galle, men på en
høflig måte gi forslag til fine områder der man kan gå uten å
ødelegge skisporene.
( Man börjar med att komma med så hög fart som möjligt och åka så nära som möjligt för att använda skrämselmetoden, funkar inte den så blir det en rejäl utskällning, och funkar inte den blir det höjda stavar och aggresivititet.)

* Du skal hedre dine konkurrenter, selv de som setter merketider
som gjør det umulig å ta merket i Birken selv.
( Nja, de hade bättre skidor än dig och dessutom var du i dålig form, dessutom hade de bara tur)

Freeesh!Längdpremiär i ånnaboda idag för mig, inte som bruks men rätt schteekigt ändå! 1,5 timme skejt på mina Kneissl Gunde olympic Star blev det. Efter detta åkte jag hem och brände av ett styrkepass av rena farten . . .

Noterade ett rätt så stort antal läsare igår, lite kul att en rubrik som " Nu är det över" resulterar i att plötsligt surfar halva skidsverige in på bloggen och läser med tanken" yes äntligen lägger han av" i huvudet. Snacka snopet ;)

Det är över.


Nu är min vistelse här uppe i Bruks över och jag sitter just nu påväg hemåt mot Örebro igen, det har varit ett par fina dagar med mkt snö och skidåkning vilket varit glädjande mot den annars smått deprimerande vintern. Fokuset har som jag berättade innan legat på mkt skidåkning, men jag har även kört 4 lite hårdare pass under dessa 5 dagar, helt enkelt för att det fanns utrymme för att träna på rätt så hårt ytterligare 1 vecka eftersom ingen tävling har varit prioriterad.

Tanken med att träna hårt ytterligare 1 vecka är helt enkelt för att inte släppa upp formen för tidigt, utan anpassa den efter tävlingsschemat och när jag vill vara iform. Så det är faktiskt med en relativt sliten kropp man vänder hemåt, dock har passen känts riktigt bra så det är positivt, nu är dock denna träningsvecka snart över, en vecka som sett ut som så . . .

Mån: Jogg+ styrka 2,00
Tis: La1 1,30
Onsdag: Skejt a2 0,45
Torsdag: Skejt a1 2,15/ Klassiskt a2/a3 ( tröskel) (0,30) , 1,30
Fredag: Klassiskt a1 2,15/ Skejt a3 (explosivt) 10x2 minuter+ impuls, 2,00
Lördag: Skejt a1 2,20/ Klassiskt a3 Naturlig intervall (0,30) + impuls , 2,00
Söndag: Återhämtningspass klassiskt 0,45

Tid: 17,20

Hur det ser ut framöver är tyvärr fortfarande riktigt osäkert pga jobb, snötillgång och väder, förhoppningen är att göra tävlingspremiär under de kommande veckorna med ett par deltävlingar i Tour de kif, men mkt beror ju på hur kung bore vill ha det.

Hur som helst så kommer jag nu ta det lite lugnare med ett par lättare pass de kommande dagarna för att så smått släppa upp formen och återhämta mig efter 4 hårda veckor med mkt testrace, högkvalitativa intervallpass och en del mängd, ca 80 timmar.