Bilder från dagen

 Bra tryck på första

Segraren i D17/18 Malin Jansson 

 2a varvet

 Patrik Karlsson, dagens segrare

 Thobbe Berggren

 Simon Sveder, talangfull grabb minst sagt

Sista varvet som synes

Blev som jag ryktats om en 7e plats i dagens lopp, lite för långa avstånd emellan för att kunna känna sig nöjd, men imorrn är det ett nytt race i form av sprint och då jävlar i havet ska det gå undan varken om kropp vill eller inte. Finns personer , blandannat min senaste tränare som tycker att jag ska specialisera mig på sprint/långlopp och lägga ner de traditionella loppen då jag uppenbarligen inte ska vara byggd för det. Men för att denna specialisering ska bli verklighet så vill jag se lite resultat först, det är dags att sluta gnälla, fundera och gråta ut här på bloggen. Nu är det dags att åka skidor! Prestera och få lite nytta av träningen! Nu jävlar

Du borde vara bättre, med den tiden du lägger ner

Halloj!

Sitter just nu och glor på dagens världscupstävlingar från Liberec efter att själv ha tävlat tidigare idag, 15 kilometer  klassisk stil på distanstävlingen under DM var det som gällde. 4 stycken varv på en riktigt fin och skön 3,75a var dagens uppgift och det var med Örebro Läns mått mätt ett rätt så fint startfält som kom till start. Ånnaboda bjöd som vanligt på top notch förhållande med riktiga räls och stenhårt stavfäste.

Loppet för egen del var okey, bra tryck och rätt så bra fart i 2 varv medans de resterande 2 var riktigt slitsamma och jag fick grisa på rejält för att försöka hålla farten uppe. De 2 första bra varven var ett steg framåt och positivt vad gäller min åkning under tävling denna säsong, jag börjar närma mig positionen där jag vill vara. Avslutningen på loppet var ju dock lite sämre, men formen känns stigande och jag hoppas att jag kan knyta ihop loppet bättre framöver

Låg länge 3a under loppets gång, men fick under en svacka på 3e å 4e varvet släppa förbi mig ett par åkare troligtvis, vad jag har hört så slutade jag på 7e plats . Ett resultat som isåfall inte är mkt att hurra för, men i ärlighetens namn så är jag inte särskilt mkt bättre i den klassiska skidåkningen heller helt enkelt, jag har en lång väg att vandra inom den världen. Men jag tar små små steg hela tiden och fortsätter gneta på, någon gång släpper det och då ska det gå fort :)

Fort åkte många av kifs åkare idag och det är imponerande att se, framförallt i stakningen är de duktiga och där har jag en del att lära av dom, ska bli intressant att se resultatet och se hur man placerade sig bland dessa stakamaskiner.

" Du borde ligga högre upp än vad du gör i resultatlistan, om man ser till vad du presterar i träningsspåret"
" Det är synd att en sån som du , som verkligen brinner för skidåkningen inte lyckas"
" Med den här energin och insatsen i varje pass borde du ligga topp 20 och inte topp 70 i Sverige"

Dessa 3 citat är en klump i mängden av många som jag fått höra de senaste säsongerna och månaderna , det är funderingar och tankar som jag fått höra fråna mina tränare och skidåkarpersoner runt om i Sverige. Det är värmande att höra men samtidigt frustrerande, värmande för att folk tror på en men samtidigt frustrerande för att jag håller med dom, jag borde vara bättre än en 7e placering på DM. Det inspirerar mig och ger mig motivation att får höra såna här ord och  förhoppningsvis kommer resultaten så småningom. Jag är tycker att första delen av dagens lopp var okey och ser ljust på framtiden, men ville passa på och delge er de här citaten då de faktiskt är rätt så intressanta och börjar bli många nu.

Det postitiva med dagens lopp var att det var att av de bättre den här säsongen och det känns som sagt att formen är stigande, imorgon väntar ännu ett race, återigen DM men den här gången i sprintstilen, vilket passar mig bra, så vi laddar om och fortsätter på den här positiva trenden, det är kul att tävla nu så det är bara att bomba på :)

Bilder och resultat kommer ikväll, hörs då!

/ JH

Som en bäver i granskogen

Tjena tjena!Back on track, dags å slänga in ett blogginlägg, blev inget igår kväll då jag var ute i skidspåret lite längre än planerat och var lika varm och skön som en piggelin på nordpolen. Anledningen till denna köldchock var helt enkelt lite för lite kläder för att stå still och vara skidinstruktör under 2 fina timmar uppe i Ånnaboda, som jag faktiskt var igår kväll.

Det har som sagt börjat hända lite saker inom Örebro läns skidförbund på senaste tiden, och igår var det den första av 12 skidträffar som har planerats i den skidskola för vuxna som dragits igång och där jag fått äran/uppdraget att vara en av 5 instruktörer. En rätt så kul uppgift och där man får se lite kontraster och får lite distans till den "elit" bubblan som man själv befinner sig i och tänker på 24/h när det gäller skidåkningen.

Jag fick ta hand om en grupp på 4 stycken medelålders herrar, inga direkta  nybörjare men inte heller inga proffs. Tyckte kvällen flöt på fint och i mina ögon så åkte de iaf bättre på skidorna efteråt mot vad de gjorde innan, tur det! Lektionens fokus låg på att lära ut och försöka förmedla de nycklar som finns inom diagonalåkningens stora värld och diagonala fick de sannerligen göra och det är rätt så fascinerande att se hur olika och många stilar och tekniker det finns för att ta sig fram på ett par skidor. Den ena roligare än den andra . . . .

För min egen del och min egen träning så flöt gårdagen på riktigt fint, på förmiddagen avverkade jag ett bra styrkepass, med lite blandade övningar och tidsintervaller och fick ihop 25 stycken goa minuter. Träningstypen styrketräning är annars ett område som jag funderat, utforskat och tänkt på mkt senaste tiden, ända sedan jag började skidgymnasiet för ca 5,5 år sedan så har jag fått höra och testa på väldigt mkt varianter på styrka och program som jag ska köra. Jag gillar att köra styrka, det känns som att det utvecklar en och kan ge mkt nytta i skidspåret, men haken för mig har varit att jag haft väldigt lätt att lägga på mig onödig vikt och då inte av varianten fett. Jag har fått höra mkt kommentarer, allt från att jag inte ska köra styrka alls till att jag ska kör mkt styrka, att jag ska träna si eller så.

Som skidåkare är jag i grund och botten rätt så stark, men jag tror att jag kan bli ännu starkare och lever i nuläget mkt på min goda teknik och tajming, kan jag få in ytterligare lite styrka så tror jag att det kan gå snabbare i spåret.

Det har varit ett område som jag velat utveckla under lång tid men som varit som en labyrint, men jag tycker nu se mig ljuset i tunneln och har hittat en variant jag ska testa framöver. Målet med min egen styrketräning är att bygga upp både explosivititet och uthållighet, inte lägga på mig muskler men göra de jag har starkare och efter att ha exprementerat under en tid så hoppas och tror jag att jag funnit nyckeln.

Gårdagens andra pass var ett kortare a1 pass på de klassiska skidorna, ett pass som gick lugnt och fint men där jag även körde 30 minuter med olika överkroppsövningar på skidor, b.la styrkestak och diverse tricepsövningar där jag har mkt att hämta och som förhoppningsvis kommer vara en del i ett led att göra mig starkare. Avslutade inte passet på ett lika roligt sätt tyvärr, då jag för andra träningen i rad körde sönder utrustning, den här gången en stav som inte tålde mitt tryck ;), jag avverkar utrustning som bävrar avverkar trädstammar, det är hårt åt dom hårda.

Så nu är det en tur in till Örebro som står på schemat för att plocka ut lite ny utrustning inför helgens heta dm race.

/ JH

"Slaget om Kilsbergen"

Under gårdagskvällen avgjordes som sagt DM stafetten, eller "Slaget om Kilsbergen" som det kallas i folkmun bland de inbitna, hela 49 stycken 2 mannalag ställde upp på startlinjen i klasser från H11-12/D11-12 upp till H45/D45.

Kilsbergens pärla var som vanligt platsen där tävlingen hölls och banorna och spåren var i top notch klass, stenhårt pistade klassiska spår och en fin skejtbädd , därtill en temperatur på -8 så något större problem med vallning var det inte. Först ut var alla ungdomsklasser som med väldigt god fart skidade igenom banorna på ett galant sätt, återväxten ser minst sagt god ut inom Örebro Län och det finns många stora talanger att plocka av.

Sen var det då dags för de lite större och äldre klasserna där b.la. jag och min vapendragare Patrik Karlsson ställde upp i H21 klassen som ett av 20 lag. Hård konkurrens minst sagt och ett riktigt giftigt startfält med b.la Anders Palmer och Per Eklöf i Karlslunds första lag och massa andra stakmaskiner som man visste skulle bli farliga på den lite korta och flacka klassiska banan. Stafetten bestod av sammanlagt 4 sträckor ( 2 per åkare) där 1 sträcka bestod av klassisk eller skejtåkning på en 1,2a som man körde 2 varv på per sträcka. De lite yngre körde på samma banor men körde 1 varv per sträcka . . . .

Tävlingen var en riktig höjdare med mkt folk på startlinjen, stor publik och bra arrangemang och service. När väl krutröken och dimman lagt sig efter slaget, så stod jag och putte som segrare i H21, en riktig prestigeseger och det är gött att behålla guldet där det ska vara ytterligare 1 år till.

Min egen åkning under kvällen var både dålig och helt okey, hade startsträckan och 3e sträckan som min uppgift. 1a sträckan var faktiskt riktigt dålig, innan start kände jag mig riktigt pigg och alert, hittade direkt 1 par skidor som gled väldigt bra och som var lätta att få fäste på, den stora frågan var dock om man skulle åka med vanliga klassiska skidor med fäste eller skejtskidor utan fäste på den rätt så lätta banan. Bestämde mig dock någon minut innan start att köra med fäste och med facit i hand var det ett bra val . . .

Väl på startlinjen så var tanken från min sida att bomba på rätt så friskt från start för att få kontroll över fältet och undvika trassel och krascher, lyckades med detta och tog ledningen ut från start relativt lätt men tror jag bombade på lite för mkt och länge, för efter startrakan och den första utförsbacken hade de flesta glidit ikapp i suget och kom i högre fart bakifrån. Det blev trångt, massa spårbyten och lite trassel som gjorde det svårt att åka ut ordentligt, jag stressade i åkningen och åkte uruselt trots att jag var riktigt pigg, blev stum och fick grisa på ordentligt för att hänga med. Lyckades dock hänga med hyfsat och fick släppa en lucka på 4-5 sekunder när jag växlade över till Patrik.

Patrik skötte det dock galant på sin sträcka, plockade de få sekunderna direkt och växlade återigen över till mig i delad ledning med Palmer. Ut på min sista sträcka kändes det jävligt mkt bättre i kroppen, en helt annan åkning, stort och avslappnat, valde att lägga mig i rygg på den duktige klassiska åkaren Per Eklöf och låg kvar där i 2 varv. Bakåt var det lugnt då vi hade en lucka så det enda jag behövde fokusera på var hans rygg, som sagt, helt annat drag i åkningen och nu kändes det bra, uppför backarna funderade jag några gånger på att göra ett ryck men med första sträckans dåliga åkning i tankarna så vågade jag inte. Utan jag låg kvar i rygg fram till växling, kanske lite för nära ibland  . . .

Putte skötte sedan återigen sin sträcka galant och vi kunde tillslut vinna med 7 sekunders marginal , guldet var ett faktum och det var skönt att inte behöva släppa iväg det till stadsborna, det är uppe i bergen det hör hemma.

Närmast väntar återigen DM tävlingar i helgen, distans på lördag och sprint på söndag, uppe i Ånnaboda och det ska bli riktigt kul. Det var riktigt skönt att känna under gårdagen att åkning återigen var okej och uppe på normal nivå igen efter de tidigare tävlingarna då jag presterat långt under min nivå, det var lite vila för en sliten kropp som behövdes och nu känns det som att det finns en hel annan energi i kroppen, skönt! En av ungdomsstarterna

 Gustav Sundström, stor talang som gör sin blott andra säsong i skidspåret.

 Rejäl kamp uppför backen mot växling

 Axel Ekström, en av de största talangerna jag sett, kommer gå långt.

 Talanger, talanger, talanger

 H 15/16

 Undertecknad påväg mot växling, grisade enormt

 Ut på 2a, i Rygg på Löken, tack för jobbet Per!

 Lättad efter en äntligen okey åkning på 2a

 Johan Muehlegg oxå kallad Thomas Jansson, stabil!

 Team Jansson, Marcus imponerade stort på sin sträcka

 Malin Jansson mot seger

 Team Wallenhammar/ Jansson

 Pristagare

 Guldet tas emot, 10 sekunder senar stod det i klubbstugan

Talanger!!!

Fotograf: Nicke Hultin

Nu väntar ett styrkepass och distanspass innan jag ska hålla i en skidlektion, hörs sen!

/ JH

Seger!

Seger! Slaget om kilsbergen är vunnet, skönt efter alla problem på slutet. Övertaggad start och lite för het på gröten, fick lucka direkt men blev sen stum, stressig och kass åkning på första sträckan, okey på andra då jag fick gå i rygg, vågade aldrig gå om utan låg och klapprade som en iller i rygg. Som alltid ett nöje att åka stafett med Patrik Karlsson , gött. Rolig och bra arrangerad tävling av KIF, en eloge till er!

Rapoort och bilder kommer. Tack för kaffet!

/JH

Ur spår!Bjuder på en gammal klassiker signerad Wassberg, nu ska jag ner och valla lite skidor inför kvällens skidfest.

Knäckt pjäxa!1 timme skejt med långa impulser och lite sprint, stafett m.m , bra fart på kroppen och riktigt alert, resultat ser ni ovan, trodde man inte kunde knäcka carbon men uppenbarligen gick det. Ser det som ett gott tecken om var formen är påväg och nej, jag lämnar aldrig Salomon med deras sköna grejer och kanonservice.

KIFFERS se upp imorgon, kan jag knäcka carbon så kan jag nog knäcka annat oxå ;)

Mirakel!


Kan ibland ske och ett sådant händer nog just nu då jag faktiskt sitter och pluggar i Falun. Skolan och de ämnen vi läser just nu är dock jäkligt tråkiga, jag tycker inte att de ger särskilt mkt och är helt ointressanta, det är inte kul att plugga och känns omotiverande. Utbildningen har varit jävligt annorlunda mot vad jag trodde när jag började, tyvärr åt det negativa hållet.

Något som dock är kul är onsdagens tävling som är på G , eller " Slaget om kilsbergen " som den kallas av många, det är egentligen bara en vanlig DM stafett men med väldigt mkt prestige och i nuläget upp till 25 stycken 2 manna lag inblandade och det bara i h21 klassen. Så stort intresse och en fin tävling väntar på Onsdag kväll, hoppas bara att formen finns där så ska det bli åka av.

Om några timmar lämnar jag Falun för att återigen fara hemåt och ikväll vara med på en rykande het klubbträning, har inte rört laggen sen i helgen så det ska bli kul och intressant å se hur det känns.

Björn Ranelid!

Är jag uppenbarligen jävligt lik enligt klubbkompis putte k/ patrikkarlsson.nu och eftersom jag såklart inte vill vara sämre så lägger jag ut en liten kontring härHultin - Karlsson 2-1

Förövrigt så sitter jag just nu på tåget upp till Falun där jag under morgondagen ska avverka lite saker i skolan innan jag på kvällen vänder hemåt igen för det spännande och prestigefyllda " Slaget Om Kilsbergen"
En av årets höjdpunkter inom Örebro län.

Har under dagen kört ett rätt så hårt styrkepass och ska under morgondagen köra ett lättare a1 pass med impulser, för att sedan under onsdagen och helgen köra 3 stycken race. Ska bli riktigt intressant att se hur kroppen mår och svarar.

De svar jag får då kommer avgöra litegrann hur framtiden kommer se ut vad gäller vilka tävlingar jag kommer åka och när.

/ JH

Det är min tur nu, vinden har väntI never thought of losing, but now that it' s happened, the only thing is to do it right. That's my obligation to all the people who believe in me. We all have to take defeats in life.