Sommaren levererar
Tjena! En riktigt fin sommardag går nu mot sitt slut och har förutom träning innehållit bad och fint umgänge, fick även passa på att leka lite med Gopro kameran som funkar kanon även under vatten.

Dagens intervallpass var slitit och jobbigt, MEN det gick bra och jag tog ut det jag hade ur kroppen. Körde intervallerna i den rätt branta sanatoriebacken strax utanför huset och fick således kämpa med en hel del mjölksyra i kroppen, en kjempeökt helt enkelt där det var riktigt slitit de sista minutrarna av varje intervall. Ett bra pass!

Imorgon så avverkas den här veckans sista pass, en vecka med 4 intervallpass och fokus på fart och kvalité som kommer landa på ca 20 timmar. Nästa vecka är en mängdvecka med mindre fart men som kommer landa på ca 25-30 timmar i träningstid.

2 dagar intervall
Efter gårdagens smått oseriösa inlägg så är jag back on track idag, gårdagens träning var dock helt seriös och jag plockade ihop 4,5 fina timmar. Förmiddagspasset bestod av ett crosspass, 1 timme stakning och 1,15 skejt. På kvällen sprang jag sedan en underbar runda i först sol och värme och sedan i ett underbart hällregn, kroppen känns fortfarande pigg men man är väl inte helt hundra fräsch nu när veckan går mot sitt slut. Och det är 2 stycken intervallpass som kommer vara veckans slut, ett idag och ett imorrn och det är just den där hårda träningen jag behöver, mkt intervall. Jag har nog helt enkelt tränat lite för mesigt tidigare och måste nu upp ett snäpp.

Idag blir det ett pass som efterliknar en traditionell sprinttävling, med 4 maxheat x4 minuter och med 5 minuter vila emellan. Imorrn blir det 5x10 stakning med 2 minuters vila . Nu är det bara att ösa.

Team-jh värvar!

Northug till Team united bakeries och Dählie till Team x-tra personell, visst sinnessjukt bra och heta värvningar i sig som säkert kommer ge eko och även framgångar i skidspåren. Men eftersom team-jh inte heller ligger på latsidan så kan man idag stolt presentera 2 nya tunga nyförvärv till teamet, kanske inte några heta eller meriterade namn men de fanns på fri transfer listan och blev billiga och det var huvudsaken för ett fattigt amatörteam som detta. Men det finskkenyansksvenska sammartbetet kommer nog ändå röra om i skidvärlden , de två nyförvärven ser ni nedan . . . .

Förövrigt så gick förmiddagens 2,5 timmar långa stak/skejtpass smärtfritt och kunde genomföras med god kvalité trots lite småtrötta armar, snart så är det 2 timmar löpning som gäller.

" Det e stabilt"


Fina pass igår, stavgångsintervaller 5x 5:30 och på eftermiddagen crosspass rullskidor skejt feat löpning. Det är sommar det är sol, det är stabilt! Idag långpass stakning och långpass löpning, i helgen dubbla intervallpass, tack för mig.

/JH

Float like a butterfly , sting like a bee.Ciao!

Under gårdagen så avverkades 2 lättare pass som ni säkert redan förstått, på morgonen blev det 40 minuter fin a2 löpning med en rejäl fartökning på slutet , ett pass som kändes kort, lätt, fräsch och enkelt, så som det bör kännas alltså.

Under kvällen avverkade jag sedan ett styrkepass , dvs 30/30x30 med medföljande jogg och stretch. Allt för att förbereda kroppen så gott som möjligt inför dagens utmaningar som är ett stavgångintervallpass nu på förmiddagen och sedan ett crosspass på eftermiddan. Försöker ju som sagt att vara så fräsch som möjligt under passen emellan intervallerna för att få ut så maximalt med kvalite som det går ur dessa. Det är liksom det som är hela grundtänket bakom dessa veckor, att prestera bra på de hårda passen och höja mig ytterligare ett snäpp, givetvis blir inte de andra passen helt obetydliga utan det är fullt fokus på även dom, men just under kvalitetsveckorna så blir det mer som underhållsträning för att hålla kroppen fräsch och pigg. Därför skär jag ner på både vad gäller styrka och mängdtid under dessa veckor . . .

Men under de tuffa mängdveckorna så är det tvärtom, där tillåter jag mig och vill verkligen vara sliten för att bygga upp grundstyrkan och uthålligheten som sedan ska göra att jag har något att komma med när farten skruvas upp. Det gäller att få kontinuitet i träningen och få den att gå som en bergochdal bana där du ibland åker neråt och är nere i källare och sliter och har det tufft, men även åker uppåt och har det lättare. Man måste tillåta sig själv att under vissa perioder vara sliten för att sedan under andra vara fräsch och pigg, man ska träna hårt, men det gäller även att "hämta hem" träningen och få ut något av den.

För att byta samtalsämne litegrann så kan jag konstatera att jag har fått en hel del frågor både på mail och här på sidan senaste tiden, frågor som jag tycker är intressanta och bara roliga att ni ställer, för jag är långtifrån något facit eller expert men försöker bidra med de tankar och den kunskap jag besitter, så fortsätt fråga på.

Nu ska jag hugga in på en rejäl frukost och sedan ta tag i dagens första pass, kameran kommer även den få följa med idag så en saftig uppdatering kommer senare.

Vasaloppet 2012?

Godmorgon. Har nyss vaknat upp ur en god natts sömn och ska snart kliva i löpardojorna för att avverka ett 45 minuters a2 pass så här på morgonkvisten innan jobbet, jobbar som jag just nu gör 2 gånger i veckan under sommaren känns ganska perfekt både vad gäller det ekonomiska och det träningsmässiga. Dock så är det 2 slitsamma dagar där man får känna på verkligheten med 9 timmars jobb och dubbla träningspass, är imponerad av de personer som kör det upplägget 5 dagar i veckan året runt, för just nu tycker jag det är tufft och då jobbar jag ju inte ens heltid . . . .

Gårdagens träning blev som planerat intervaller på kvällen och det på rullskidorna i stakningsform, stakningen som jag som sagt lägger rätt så mkt fokus på nu och som förövrigt känns helt rätt, jag behöver bli både starkare och tekniskt bättre i stakningen för att kunna spara mer energi under långloppen, så det känns som ett helt rätt steg i min träning som jag kommer få nytta av i vinter. Intervallerna som jag körde var 2 stycken långa historier i så gott som maxfart, först ett stakrace på 20 minuter upp mot Ånnaboda och sedan en kortare variant på 7,5 minut upp mot Storstenshöjden. Det kändes bra och det känns som att jag kan ligga på bra i stakningen och det finns alltid lite extra att plocka ut trots att jag är trött eller har stakat under lång tid. Kanske blir det Vasaloppet i vinter ändå . . .
I eftermiddag blir det ett pass på skejtskidorna och sedan är jag ledig från jobbet i ett par dagar vilket medför att vi ökar upp träningen några snäpp.

Rekord och agerat hareGårdagen blev en tuff men riktigt fin dag träningsmässigt, under förmiddagen avverkade jag ett härligt lätt löppass på 2 timmar i mina Saucony dojor, skillnaden mot vanliga skor är inte så otroligt stort men det jag märkt är att man hamnar längre fram på fotbladet och får ett skönare steg samtidigt som underbenet och vaderna får ökad belastning kontra vanliga dojor där mest låren jobbar. Nåväl, under mitt 2 timmars pass som förövrigt kändes väldigt lätt så sprang jag först en fin runda i kilsbergsterrängen för att sedan ge mig ner mot kilsbergsvallen där jag lovat att agera hare åt Joel Lager som skulle köra 3000 meter, ett test som även jag planerat in men som jag inte vågade köra som första pass efter segheten/förkylningskänningarna i kroppen över helgen.

K-Vallen som har en riktigt fin och fräsch löparbana och som jag han springa ett 20 tal varv på innan JRs test satte igång, han löpte på riktigt fint i sin ensamhet och på slutet gick jag in och agerade lite hare för att hjälpa honom att pressa det allra sista, så 3 stycken 400 metersintervaller blev det för mig och dessa kändes lekande lätt, småkollade på klockan någon gång och kunde konstatera att jag låg på 185 i puls men det kändes som att det fanns fler växlar att sätta in, skönt! Hur som helst blev det ett fint pass och om ca 2 veckor är det dags för 3000 igen och då ska även jag stå på startlinjen.

Eftermiddagspasset blev en fin runda med endast stakning i sällskap av jr och den andre juniorstjärnan lucky luke i klubben, ett gött pass där vi bland annat körde genom nationalparken och dess top notchiga grusväg. Väl hemma så kunde jag inte låta bli att innan styrkepasset ge mig på Erik Malm i KIFs personliga rekord på "plankan" 4:37 som han smsade som en utmaning häromdan, så sagt och gjort ner i plankställning och på med klockan, resultatet ser ni på bilden ovan. Lite träning så ska 10an nås . . .

Styrkepasset var av lättare slag så som det böra vara nu under kvalitetsveckorna och jag avverkade 30/30x30 allmänstyrka, en fin dag och 5 timmars träning kunde summeras, en fin måndag. Idag är det intervaller som gäller!

Upplägget framöver

Vaknade upp idag fräsch ock kry vilket betyder att det är bara att köra på igen, några tappade träningstimmar men även en undviken sjukdom vilket känns bra ändå. Ska fokusera på att studsta tillbaka så fort som möjligt nu och komma in i träningsmode igen, förra veckan blev ju något mesig med bara 10 timmar innan jag säkerhetsvilade ett par dagar, men hann ändå med 2 intervallpass vilket ändå känns okej och framförallt vitalt då det var en kvalitetsvecka vilket innebär överskott och intervallfokus.

Denna period ska jag ju som sagt höja träningen ytterligare ett par snäpp i hårdhet och mängd, juli är en riktigt viktig månad och nu är det vitalt att jag lyckas hålla kvaliten på träningen och allt runt omkring på top notch level. Minst 80 timmar ska tränas men just den här perioden blir lite annorlunda då jag ju kör upplägget mängdvecka - kvalite - kvalite - mängdvecka, ett upplägg jag trivs med.

 Men som i vissa fall gör att perioderna blir lite annorlunda. Som den här perioden som kommer innehålla 3 kvalitetsveckor och bara en mängdvecka, eftersom jag avslutade föregående period med en mängdvecka och jag vill föja mitt  4 veckors upplägg och som innebär att den här perioden startar med 2 kvalitetsveckor följt av 1 mängd och sen 1 kvalite. Lite svårförklarat men jag tror att ni förstår . . .

Så för att få det hela att gå ihop med grundplanen i antal timmar så blir det som jag redan planerat sedan länge att det fortfarande är fullt fokus på intervallerna under kvalitetsveckorna MEN att även mängdträningen höjs litegrann under dessa veckor under denna period,vilket innebär att även dessa veckor kommer att landa runt 20 timmar. Men det är fortfarande intervall och överskott som står i fokus . . .

Så de tre kommande veckorna kommer jag ligga på relativt hårt med 20 - 25  - 20 timmar de , men det är inte timmarna som gör det utan kvaliten så nu är det fokus som gäller. Samtidigt känns det bra att denna period som nu är inne på sin andra vecka kommer innehålla mkt fart, för det behöver jag utveckla. Alltså för att slutgiltigen förklara det hela, upplägget är detsamma hela tiden, 4 veckor, 2 mängd/2kvalite, men periodmässigt blir det annorlunda eftersom jag aldrig kör 2 mängd på rad, så därför kan en period börja med mängd eller ibland kvalite beroende på var i 4 veckorsupplägget jag är.  Nu ska jag ut på ett löppass, i eftermiddag blir det styrka och rullskidor.

Fast!

Så skönt det är att träna ibland, helt sjukt! Att bara få sticka ut och röra på kroppen och rensa hjärnan ett litet tag, en liten stund som gör sån skillnad. Ikväll var det så, det var väldigt skönt att få dra igång muskulaturen och blodcirkulationen efter några dagars vila. Kroppen kändes förvånansvärt fräsch och det verkar som att någon förkylning blir det inget av, så imorgon så kör jag igång som vanligt med dubbelpass+ styrka och får sedan se vad resultatet blir. Det är ingen ide att gå runt hela dagarna och vila för att man tycker sig känna lite symptom som kanske utmynnar i en sjukdom, det har jag gjort i 2 dagar nu och det får räcka, antingen blir jag sjuk eller så blir jag inte. Allt eller inget!

Testade även mina nya dojor från Saucony idag, sammanfattningsvis så kan jag bara säga, jag är fast. 40 minuter + stretch blev det det.

Waiting on a sunny day

Godmorgon, sitter återigen på Hudiksvalls tågstation för att resa söderut och hemåt mot Örebro efter en fin liten snabbvisit här uppe i Hälsingland. Umgänge med fina vänner och lite middagar har avverkats och det har varit riktigt fint, tyvärr så har ju kroppen opassande nog inte helt och hållet varit med på noterna utan jag har fått ställa in lite planerad träning här uppe. Det har blivit ett litet break helt enkelt, men idag så känns det som att förkylningssymptomen är påväg att släppa så ikväll blir det nog ett lättare löppass, dels för att känna på kroppen men även dels för att känna på de nya skorna som bara ligger och väntar på mig. Är kroppen tillräckligt fräsch ikväll så rullar vi igång som vanligt imorgon förmiddag och avverkar ännu en kvalitetsvecka . . . .


Annars så känns det som träning flyter på fint och jag tror och hoppas att jag höjt mig ett snäpp iaf träningsmässigt, har som det känns börjat jobba med de målen jag satt upp på ett bra sätt nu i början och tex överkroppstyrkan har ökat. Nu kommer det bli ännu mer ökat fokus på träningen ett par veckor, för även fast lite småresor som denna egentligen inte är någon stor grej så är det ändå lätt att dra på sig onödiga sjukdomar och liknande då det är mkt folk och andra slags bakteriehärder på tågen ;).

Men nu är det dags att hoppa på tåget hem mot Örebro för att sedan i eftermiddag bevittna det allsvenska mötet Örebro-Elfsborg.