Knockad

Tjoflöjt på er där ute i stugorna!

Dagens andra pass är nu finito, 2 timmar distans på skatelaggen blev det, kroppen kändes lika fin och rörlig som en sackosäck, så illa var det väl inte riktigt men det var ingen vidare fart på da body. Dock så flöt tekniken på riktigt fint så det fanns iaf en ljusglimt att ta med sig, hallelujah!

Är sleeeten och go och när jag väl kom hem så kunde jag fasen ha käkat en hel ko, skämt och sido, lite för lite mat till lunch gjorde att den klassiska fina "matvägen" infann sig på sista kvarten av passet och som den knockade till. Men men hem tog jag mig och efter att ha tömt skafferi och kyl på en kvart så är man back on track igen.

Har även som ni kanske sett börjat utveckla sidan litegranna, finns lite fina nya flikar uppe i toppen som ni kan klicka hej vilt på, mer kommer!

Imorrn är det en sista träningsdag på denna vecka, och denna kommer jag tillbringa i löpardojorna och på gymmet, vi hörs då, have a nice evening folks!

/ JH

Vacker Morgon!
Hallå på er alla glada!

En fin och kall lördagsmorgon har nu passerat, -8 var det imorse när jag stack ut på dagens första pass som var ett skönt löppass med dallidovich. Vi sprang runt likt 2 rådjur på grönbete här i Falun, nere vid sjön Varpan och sedan en del uppe vid lugnet, passet i sig varade i ca 1,5 timme och det kändes helt okey i kroppen.

Nu i eftermiddag blir det ett längre distanspass i den fria stilen.

En annan rolig grej som hänt den närmaste tiden är att jag numera kan kalla mig krönikör, har helt enkelt fått chansen att skriva lite krönikor på http://www.skidsport.com/ , en kul och intressant utmaning, så titta gärna in där då och då för att läsa!

Rejäl ursotning av kroppen!

Lite lätt hostandes sitter man här, lungorna har dragit i sig en del kylig luft och har fått jobba på max idag, för dagens pass var en rejäl genomkörare av kroppen inför den stundande säsongen. Skönt att känna av lite "racehosta" igen . . .

Målet med dagens intervallpass var att göra det så tävlingslikt som möjligt för att börja vänja kroppen med att jobba under hög belastning under lång tid, något som jag lyckades rätt så bra med tycker jag. Körde passet längs stigningarna på gamla leksandsvägen, en fin väg som är rätt så tävlingslik då den går mkt upp och ner å även en hel del svängar finns med på sträckningen som man kan leka med. Brände av 2 stycken 15 minutersintervaller med 1 minuts vila emellan, 2 långa intervaller där jag verkligen låg på max och fick hjärta å lungor att jobba nå djävulskt.

Pulsen låg och pendlade mellan 190-205 pulsslag under hela tiden på de båda intervallerna och det var slitsamt att försöka ligga på max i varje stavtag men tycker att passet kändes positivt. Är sliten i kroppen så första intervallen tyckte jag kändes småseg de första minuterna men sen kom jag igång och den 2a intervallen var riktigt bra. Direkt efter målgång på den andra intervallen gick jag över och bombade av 5x40/20, detta för att ta ut mig maximalt och spurta medans kroppen fortfarande hade i närheten av maxpuls. Ett bra pass!

Överlag så är kroppen sliten nu när jag är inne på min 3e hårdvecka, så viloveckan som kommer nästa vecka ligger perfekt i planen, jag får chans att låta kroppen och knoppen hämta hem all träning innan jag går över i tävlingsläge, där en hel del skidåkning och energiöverskott förhoppningsvis kommer infinna sig.

Imorrn blir det långpass, känn på den ni! Ha en fin kväll!

/ JH

Tänk vad lite snö kan göra!

Ja tänk vad lite snöflingor och minusgrader här och där kan få hela skidsverige eller rent av en nation att bli på helspänn, vilket fenomen egentligen. Det rapporteras dagligen om att här finns det snö, här sprutas det snö, här finns det si och så mkt färdiga spår, vi åkte skidor där, vi andra åkte där, vi var först på snö medans vi andra inte var det. Premiärtävlingarna blir tidigare och tidigare och detta allt på grund av några få flingor snö eller minusgrader . . .

Missuppfatta mig inte nu, jag ser absolut inte detta som något negativt utan snarar som positivt eftersom det visar ett enormt skidintresse inom nationen, men det som förbryllar mig och som man kan se om man ser det i ett annat perspektiv, är att det nästan verkar ligga en prestige i att ha åkt skidor först eller ha färdiga spår först. Givetvis är det en prestige i det hela eftersom det ställe som först har snö kan locka hundratals skidåkare och tjäna en bra hacka på det hela, men att ett enskilt naturfenomen som ett litet snöfall kan skapa sådan hysteri, wow egentligen. Facebookstatusar blir snörapporter och så fort någon yppar något om ett snöfall så blir det hysteri , allt pågrund av några snökristaller. Coolt säger jag!

Det jag försöker få fram är en jämförelse med fotbollsallsvenskan där man i år tidigarelagde premiären för fotbollen, målet var att få se bra fotboll tidigare men istället fick man se urkass fotboll på leråkrar. Är skidsporten påväg att göra samma grej, premiären läggs tidigare och tidigare och givetvis är det jävligt roligt för oss åkare och skidsporten i sig, och så länge man kan ha bra kvalite på spåren under den helgen så är det ju kanon men när spåren börjar bestå mer av grus och lera än snö, då har det gått fel.

Är vi inom skidsporten påväg att göra samma sak?

Jag har själv varit bosatt i klassiska Bruksvallarna under 5 år och har upplevt den flock av människor som fullkomligen väller in när första snön har landat, häftigt värre, men varför händer inte samma sak vid ett åskoväder i Klimtaschakka???

Det där var bara lite allmänna tankar som jag spottade ur mig och som sagt misstolka mig inte, jag älskar snö och vinter, troligtvis mest i hela Sverige, men tänk vad en liten snöflinga eller minusgrad kan få en hel skidnation i rubbning.

I eftermiddag blir det långa skejtintervalller och nu är det tentaplugg som gäller, tack för mig!

/ JH

Låt vintern komma!

Nu är det inte långt kvar, inte långt kvar till man ser de vita magiska flingorna lägga sig som ett täcke över marken, inte länge kvar till man stöter bort startpinnen och ger sig iväg ut i spåret och får släppa iväg all träning som man lagt ner, på vinterns första tävling.
Det är fasen inte långt kvar och som jag längtar! Jag känner ett lugn och ser med stor glädje framemot säsongen och dess utmaningar och med å motgångar. Det första BABYåret i seniorklassen är över och det är nu det är dags att prestera, om jag kommer göra det återstår att se, men jävlar rent ut sagt vad jag ska kämpa och ha förbannat kul.
Säsongens första tävling blir Dalapremiären den 7/11 sedan blir det Brux 13-14/11 och sen rullar det igång. Kommer ligga på läger v44 i Torsby, delar av 45 och hela 46 i Bruksvallarna å eventuellt v48, och avslutar det hela med ett klubbläger hela v49 efter tävlingarna där. Så mkt skidåkning blir det om planen går som den ska, kanon!
Idag har jag en vilodag full av andra aktiviteter än träning, resa till Falun, tentaplugg och annat smått och gott, men imorrn å resten av veckan kör vi järnet för att sedan gå in i tävlingsupplägget där tid på snö kommer vara av första prioritet.
Vallade och förberedde skidorna och utrustningen inför säsongen i 6 timmar igår, allt är liksom klart och jag står bara och väntar som en frustande älgtjur i startgrinden, men det gäller att ha is i magen och fullfölja planen de här extremt sista veckorna. Så låt det ta den tid det tar, bara det kommer snö, och det i massor!

Lååååångt crosspass

Tjena!

Dagens första och ända pass idag var och blev ett långt och fint crosspass i det vackra höstvädret, +1 grad, sol och en kall blåst var sällskapet på första delen av passet som jag avverkade på de klassiska rullskidorna uppför Ånnabodabacken och runt rullskidbanan.

Sista timmen av det 3 timmar långa passet bytte jag om till löparskor och gav mig ut med 100åringen/Doggelito, trots att jag är 80 år yngre så finns det inte en chans att hänga med byrackan på obanad terräng i skogen. Fick även nöjet att testa lite nya grejer från klubbens klädutbud, snygga och sköna grejer!


Valla, valla och återigen valla!

Ja det går åt ett par timmar för att gå igenom "skidparken" ordentligt , men i längden är det värt det . . .

"Because i´m worth it"

Så har jag nu varit ute och stakat i 1,5 timme och hackat av 30 minuter styrka direkt etterpå, ett tufft pass för min klena lilla överkropp men som förhoppningsvis gör den gott.

Åkte en av mina nya fina favortirundor här på hemmaplan, Garphyttan-Latorp-Vintrosa-Lanna-Lannafors-Garphyttan, en småkuperad runda med bra och jämn asfalt. Kroppen var småseg och fick slita vid varje stavtag idag och styrkan efteråt blev inte nådigare den utan jag fick slita som en bergsget, ett bra pass alltså.

Nu ska jag ner i vallaboden några timmar och umgås med lite fina Madshuslagg som kommer gå ruskigt fort i vinter, de ska mättas å finslipas å putsas till perfektionism. Varför tappa massa onödig tid i spåret på att ha dåliga skidor när man ändå lagt ner så sjukt mkt tid på den kroppsliga biten, onödiga sekunder och placeringar kan tappas på dålig utrustning och skötsel, tänk på det gott folk!

Ikväll blir det återigen intervaller, Stavgång/löpintervaller med klubben står på schemat och NEJ jag har inte ännu en fartvecka men tackar sällan nej till bra träning. Bilder å lite annat smått och gott kommer ikväll!

/ JH

KFTMK

"KanonfinträningmedKarlslundsIF" betyder rubriken, och det var det sannerligen i det råa höstmörkret där vi likt blinda hönor åkte upp och ner i min egen lilla speciella intervallbacke här in da hood.

Vi började med att värma upp och köra en hel del teknik och lite fart innan vi så småningom drog oss upp till backen, väl där så avverkades det intervaller , olika i både längd och fart efter egen smak och tycke. Personligen så avverkade jag 6 stycken diagonaldrag i tröskelfart, i varje drag så diagonalade jag endast för att bygga upp både balans och teknik i den sortens åkning.

De 4 första dragen som låg runt 3 minuter i effektiv åktid delade jag upp i 4 olika partier, i den lite brantare start och brantare målgången så var det nästintill maxfart som gällde medans jag på de lite plattare partierna drog ner farten något och försökte glida ut maximalt i varje tag och tänka extremt mkt teknik. En bra sorts intervall där man får med både teknikfokus och fartökningar där det gäller att bibehålla tekniken. Avslutade sedan det hela med att åka 2 stycken drag i låg tröskelfart. Sammanlagt 6 drag ( intervaller) med endast diagonalande och som landade på ca 20 minuter a3, kroppen kändes relativt pigg och det var jäkligt kul med bra och rolig sparring från kifstjärnorna, som alla såg heta ut inför vintern.

Imorse så körde jag även ett löppass med lite MAQ övningar efteråt, ett rätt så kort men väldigt nyttigt pass som förhoppningsvis gör kroppen rörligare på sikt vilket leder till att jag kan utnyttja den maximalt i spåret.

Imorrn blir det dubbelpass, stakning och styrka på förmiddagen och intervallträning med klubben på kvällen, ska även göra iordning min skidpark inför vintern, bilder på det kommer imorrn. Over and out!

/ JH

Raceseason 2010/2011

Godmorgon gott folk, en riktigt höstmåndag har man vaknat upp till , kyligt och blåsigt värre och det enda som fattas är ju snön, men den kommer förhoppningsvis.

Och när vi ändå är inne på ämnet snö så passar det rätt bra in på det jag just nu sitter och gör, nämligen skapar en grundplan för årets tävlingssäsong. Mkt fina läger och tävlingar som ska planeras in och diverse ledaruppdrag på det + skola, ja jag kommer då inte ha långttråkigt i vinter. Planen för den närmaste tiden ser ut såhär . . .

Läger Torsby 30-31/10 + V44
Dalapremiären 7e November
Premiären i Bruksvallarna 13-14/11
Läger (?) Bruksvallarna V46
Tävling Idre/särna 4-5/12
Läger Idre V49

Fokus i vinter kommer givetvis ligga på de stora cuperna och sm men även på de personliga favorittävlingarna, jag kommer försöka tävla mer än någonsin i vinter och hoppas att det i sig ska gynna formen på ett positivt sätt.

Idag står först ett löppass på schemat och ikväll blir det troligtvis träning med KIF, rullskid eller stavgångs intervaller, dessutom ligger det några kilo äpplen här i köket, så nu jäklar ska det bakas.

Se you later

/JH

Back on track!
Halloj, dålig uppdatering senaste tiden , jag vet ;) Skämt och sido men ni har inte blivit bortskämda som ni brukar bli med 2 uppdates per dag, men nu är jag tillbaka i spåren så då ska ni få se på annat!

Är nu hemma i Öööööööööööööööörebrooooooo eller Garphyttan för att vara mer exakt, efter en fin helg på Lidingö/Bosön med mkt intressanta personer, möten och sist men inte minst goda middagar. Träningsmässigt har det varit en lite lugnare helg och det passade in perfekt då jag var riktigt sliten i Fredags, men 2 pass har jag mäktat med, dels gårdagens MAQ pass och så ett fint å fräscht styrkepass idag när jag kom hem. Har ändå samlat ihop 20 timmar denna vecka så jag kan känna mig nöjd, inte för att timmarna betyder något egentligen utan det är ju kvaliten som gäller, men jag har genomfört den träning jag ska så det känns fint.
Det var meningen att jag bara skulle mellanlanda här i da hood och resa vidare till örnnästet i Falun ikväll, MEN morgondagens föreläsning blev sorgligt nog inställd;), så det vi har denna vecka är en tenta på Fredag. Så jag blir kvar ett par dagar här hemma där träning med både KIF och GIF står på programmet, genomgång och vallning av min "skidpark" och både träning och tävlingsplanering inför vintern och givetvis en hel del pluggande.

Veckan som kommer är den sista hårdveckan och runt 20 timmar ska avverkas, efter den veckan kommer jag gå över från barmarkssäsongsplaneringen till tävlingsäsongsplaneringen som i stort består av 2 hårda och en lugn vecka inför 3 hårda och en lugn, några fler förändringar kommer oxå ske men det är väl den största skillnaden. Bytet görs helt enkelt för att det är lättare att komma i form och passar bättre under säsongen med det här upplägget . . .

Kan även avslöja att säsongspremiären blir Dalapremiären den 7e(?) November i Orsa. Men mer om det senare, imorrn väntar dubbelpass, 1 distans och ett a3, vi hörs då, over and out! JH