Bantning!?

Hade en bra känsla i skidåkningen i Sognefjell.


För att lyckas inom en såpass komplicerad sport som skidåkning så är det många olika saker och aspekter som ska stämma för att man ska ha "sin dag" och få ut maximal effekt ur allt man lagt ner för att lyckas. Det kan vara allt från träning till det sociala livet till vallning . . .

Men en aspekt som jag börjat jobba med ännu mer nogrannare senaste åren och speciellt senaste halvåret är kosten, jag tror en stor del i att få ut effekt av träningen man lägger ner kan ligga just i kosten, att äta rätt, att äta vid rätt tidpunkt och få i sig de mineraler och vitaminer kroppen behöver för att återhämta sig och bygga upp sig.

Som skidåkare har jag alltid varit relativt tung, jag är en rätt kort och kompakt byggd kille som står stabilt på jorden, det har både sina nack och fördelar, jag är relativt explosiv och stark, samtidigt har jag rätt mkt att släpa på uppför och har en hel del muskelmassa som jag måste orka syresätta. Mkt handlar helt enkelt om att bli ännu mer vältränad och bygga upp en motor med hjärta och lungor som orkar ta mig framåt på ett ännu snabbare och energisnålare sätt.

Ett steg i detta är ju givetvis att träna pass som gör att motorn får jobba och göra den starkare, men kan jag samtidigt bli lite lättare så underlättar ju det självklart. Det handlar absolut inget om något bantning eller liknande, utan snarare om att hitta en perfekt balans mellan styrka, snabbhet och uthålighet.

Och det steget jag tagit senaste tiden är helt enkelt att skärpa till kosten ytterligare ett steg, missuppfatta mig inte nu, jag är en grabb som äter rätt hälsosamt och bra, varierat och med de flesta näringsämnena och har alltid gjort. Men det jag gjort senaste tiden är helt enkelt att försöka skära ner på det många är beroende av här i världen, nämligen sockret.

Skillnaden har jag märkt rätt snabbt och jag känner mig nu ännu lättare vilket vågen ochså visar, många kanske tycker att det är lavigt och tänker vafan ät vad du vill det spelare väl ingen roll. Men jag är intresserad av detta och tycker att det är jävligt intressant att testa och få med olika aspekter i träningen och livet som kan göra mig till en ännu bättre skidåkare.

Ja, den är redigerad av Joel Lager, men om 35 år är det säkert verklighet ;)


Under gårdagen var det väldigt varmt, uppemot 30 grader, jag hade en lite lugnare dag träningsmässigt där jag först var ute på ett cykelpass på knappa timmen med jycken för att sedan köra Allmänstyrka, på kvällen var det sedan en väldigt högintensiv fotbollsträning där puls och hjärta fick jobba på riktigt bra. Idag så har jag redan tillryggalagt ett träningspass och inom ett par timmar så ska jag ut och köra stakintervaller.Full hand

Känslan när man gör något som får en att må sjukt dåligt och när man dessutom bryter mot lagen . . . men sen efteråt gör att man mår så jävla bra. Jag snackar testrace på rullskidor på sommarens varmaste dag, Filipshyttan - Garphyttan, 192 i snittpuls, 46 km/h på 30 sträcka och stå på alla fyra och spy i ett dike efter målgång. Innan dess hade jag även cyklat ett kortare pass på morgonen för att få igång kroppen lite innan racet.

På eftermiddagen stakade jag mig sedan igenom ett fint 2 timmarspass med klubbkompisarna Gustav Sundström och Marcus Lennartsson, vi avslutade passet i klockhammar där ett riktigt fint bad väntade.

Hold on to the dream

"Om man vill ha något, då gör man allting för att få det, för mig blir det allt lättare, för jag vet vad jag vill ha."


Efter ett par sköna dagar nere i sommarstugan så är jag nu tillbaka på hemmaplan, det har varit skönt att komma iväg ett par dagar och bara kunna träna, slappa och fundera i lugn och ro, det blir som en time-out och ger perspektiv.

I helgen som var tränade jag på hårt, 2 tuffa intervallpass med hög puls och en mjölksyrenivå som båda gångerna slutade med stående på alla fyra och spya i diket, som det ska vara alltså.

Under gårdagen bedrev jag bara lite lättare träning, en löprunda + styrka 30x30/30, idag har jag vilodag, så nu har jag fått 2 bra dagar där jag kunnat återhämta kroppen på ett bra sätt efter en fin och tuff förstavecka denna period. Nu är det 2 kvar och dessa ska bli allt annat än trevliga, samtidigt så känns det rätt lätt att motivera sig och tagga igång för dessa hårda pass, jag tränar lite mindre och kommer lite mer återhämtad till passen, det känns lovande.

Igår kväll sände SVT1 en dokumentär om Usain Bolt, en mkt mkt bra dokumentär som avspeglar hans idrottsliv på ett fint sätt, han är en riktigt skön lirare den där bolt och det gav verkligen massvis med inspiration och motivation att få se denna timmeslånga dokumentär.