Banintervaller, löptest, och lite träningHej på er, nu var det ett litet tag sedan jag lämnade ett avtryck här, men var ej oroliga jag har inte hunnit göra allt för mkt oväntade saker eller annat spännande som ni har missat, utan jag har ju tränat för ovanlighetens skull.

I torsdags sprang jag banintervaller, 800 meters, 400 meters, 200 meters och 100 meters. Ett tufft pass som passar mig perfekt och är just sådan träning jag måste öva upp mig på, särskilt 800 intervallerna är perfekta på så vis att man får jobba med mkt mjölksyra under slutet . Passet som så kändes helt okej och den effektiva tiden landade på ca 25 minuter. På eftermiddagen körde jag sedan ett 2 timmars stakpass med 12 inlagda impulser med Joel jr, jag lyckades även knäcka min 8e och näst sista tävlingsstav från Rex, så går det när man trycker till och visar vart skåpet ska stå.

Under gårdagen blev det lite lättare styrketräning på en annars rätt så fullknökad dag som innehöll det mesta. Idag Lördag så har jag nu på förmiddagen varit och sprungit motbakkelöptest uppför Matsabacken här i Ånnabodaterrängen, vi var en liten men ack så presterande skara löpare som pumpade ut det vi hade. Matsabacken som är en riktigt fin och lagom brant motbacke på 2,5 kilometer bjöd idag på mjölksyra och hög puls, personligen så kändes det rätt dåligt idag och vaderna kändes välidgt slitna sen banintervallerna, men ett riktigt fint och tufft pass blev det. Pulsfil nedan, tyvärr utan höjdmeter . .  .

I eftermiddag bjuds det på skejtåkning och styrketräning och imorgon har jag planerat att vara ute på mtbn i en 4-5 timmar då jag lyckats komma över en karta med de nya mtb lederna uppe i Pershyttan.

Meråker/Ramsau, hösten 2011!

Ja denna veckan är en lite speciell vecka då det funkar lite som en impulsvecka, jag har en grovplanering att följa under denna vecka och även hur mkt träningstid som ska plockas ihop . Men annars så är den rätt så impulsiv och fri vad gäller träning och pass, efter att ha tränat bra och stabilt och med mkt timmar sen träningstarten och där dessutom de senaste 2 veckorna varit tuffa med en mängdvecka på 28 timmar och en fartvecka med 5 tuffa intervallpass + 7 timmar träning under söndagen, så är tanken att denna vecka ska vara lite som ett break.

Ett litet break där jag får möjligheten att med lugn träning hämta hem lite energi samtidigt som jag får en liten paus inför den tuffaste perioden hittils där det kommer blandas mkt mängd med väldigt många och hårda intervallpass, och inför en period som denna som börjar på måndag så vill jag vara fräsch och inspirerad för att träna mig ett steg högre. Jag ska helt enkelt träna hårdare, ja kanske hårdast någonsin för att vara mig, en utmaning jag ser framemot, och för att kunna genomföra dessa tuffa pass så gäller det att vara utvilad och i bra form både mentalt som fysiskt, det gäller att få ut kvaliten ur ett träningspass, annars kan man lika gärna skippa det. Det gäller att få träningen att fungera som en bergochdalbana där man varierar både i mängd hårdhet, att vissa perioder köra hårt för att sedan i vissa perioder köra lite lättare, "att hämta hem träningen" som den gode Ola Rawald uttryckt det hela.

Men de pass som jag genomför denna vecka har hittils känts bra, jag är i en stabil form och återhämtar mig relativt snabbt mellan passen, motivationen finns där och likaså viljan och det mesta går som sagt lätt, så just nu är det härligt att vara skidåkare. Efter att ha tränat lungt ett par dagar så är det då idag dags att dra igång motorn igen med lite intervaller för att sedan på lördag bränna av ett race löpning, just intervalldelen kommer ökas en hel del framöver, både vad gäller hårdhet och längd. Hösten närmar sig och det är massa roliga saker som kommer hända framöver, bla annat läger på platser såsom Meråker, Torsby, Bruksvallarna och sist men inte minst, troligtvis Österrikiska Ramsau. Så det är bara att dra på sig pulsbandet och lägga ner jobbet som krävs, hösten 2011 är här och nu kör vi.

En solskenshistoriaDet flyter på bra för tillfället och det mesta känns lätt och lekfullt, kroppen har piggnat till rejält efter helgens långpass och under gårdagskvällen åkte jag ett fint a2 pass skejt i 1,10 i ett riktigt härligt sensommarväder. Idag kommer det vara ett distanspass med inriktning stakning och ett styrkepass på schemat, under morgondagen blir det stavgångsintervaller och återigen distans. Till helgen väntar sedan löptest uppför matsabacken, mjölksyra blir det nog gott om =)

Går in i en hård och viktig periodSommaren lider mot sitt slut, mörkret börjar knacka på och luften blir både friskare och kallare, det är en härlig period tycker jag som verkligen gillar hösten. Att få dra ut en tidig morgon i september/oktober med bara några plusgrader, en precis uppstigen sol och massa sköna färger från träd och buskar, samtidigt som man kör ett hårt intervallpass och drar i sig den friska luften med vetskapen om att ännu en hård tävlingssäsong står bakom knuten bara några veckor bort, ja det är en speciell känsla.

Man kan känna sig så stark bara för att några veckor senare känna sig som den vekaste i sverige, man undrar vad fan man hållit på med hela sommaren samtidigt som man konstaterar att pappret nästan inte räcker till, för så långt ner i resultatlistan är man. Eller så känner man sig så svag och sliten under hösten för att sedan när det närmar sig säsong få en riktig formtopp och sväva på moln, jag har upplevt båda scenarionen och kan säga att båda har sin egen lilla speciella charm på sitt eget vis.

Men hur som helst, hösten närmar sig och det är nu det gäller att bygga vidare på det man byggt upp under sommaren, spelare ingen roll om man är glad motionär, elitåkare eller en medioker satsande b-åkare som mig. Hösten är en viktig period och fungerar i mångt och mycket som en språngbräda, en språngbräda som antingen går av eller ger en jävla skjuts. Grunden och styrkan inför säsongen har nu kommit en bra bit påväg, nu gäller det att få igång motorn ochså, att släppa kopplingen och gasa på.

Från och med nästa vecka så går jag in i en av de hårdaste perioderna träningsmässigt denna säsong, den 3e perioden på rad där jag ligger på riktigt hårt vad gäller mängd ( i timmar 85 90 90), men nu ska även intervallträningen bli hårdare. Snabbare, hårdare och längre, mer tävlingslikt helt enkelt, man kan väl sammanfatta det med smärta. Har igår ikväll återigen gått igenom min träning och planering inför hösten, hur vi exakt skall lägga upp det, vilka läger som ska genomföras och vilka pass som kommer betyda mkt i det arbete som ska ta mig dit jag vill. Samtidigt ska man inte snöa in för mkt och fokusera för hårt, det är ju egentligen bara lite rolig träning som skall göras, inga svårigheter, lite hederlig motionsträning helt enkelt.

Mtbpasset igår var stabilt, rullade ut benen litegrann och kändes som ett fint återhämningspass, idag blir det ett distanspass, likaså imorrn, framåt helgen blir det sedan hårdare träning och på måndag går vi så in i perioden. En period som blir hård men ack så rolig =)

Blev "bara" 4,5.

Gårdagen långpass med klubben blev en fin upplevelse med fina stigar, mkt kupering och lätta ben. Bergslagsleden som i sig är en riktigt fin men tuff sträcka som om ni någon gång har möjligheten borde testa på, många fina slingrande stigar med rejäl kupering allt som oftast och även en hel del sten och rötter bitvis.

Dagen började med att vi blev bortskjutsade mot Karlskoga och sprang helt enkelt hem och tillbaka, passet gick väldigt lungt och jag fick äran att ligga längst fram för att hålla ett lagom tempo även för de mindre, allt som allt så var vi en klunga på ungefär 15 pers som forsade fram genom skogen, efter 3 timmar tog vi en kortare matpaus på 20 minuter vid Lillsjön och sprang sedan vidare hem.

För egen del så kändes det väldigt bra passet igenom och hade inga större problem eller svackor trots relativt hård träning dagen före, efter lunchstoppet när benen var fortsatt lätta så kunde jag inte låta bli att öka farten litegrann och splittra fältet lite, det kändes skönt att springa på i lite högre hastighet och det känns som att jag är ännu bättre genomtränad i år, då liknande pass med lite för hög fart brukar vara min akilleshäl. På slutet konstaterade jag att jag hade en i mina ögon rätt dålig fartvecka i antal pass, så de 3 sista kilometerna drog jag på en långspurt och maxade ur benen rätt så bra, det kändes faktiskt fint även det. Vill passa på att tacka allesammans för en riktigt fin dag och ett bra pass, att vi sedan i år var 15 som tog oss imål är väldigt imponerande . . .

Lite passfakta ser ni nedan, snittfarten per kilometer kan ni dock bortse från då jag glömde att stänga av klockan vid längre pauser och osv. Men eftersom jag även cyklade 2 pass igår så kan jag räkna 6 fina timmar till i träningsboken.

Idag är tanken att jag ska ut och varva ur benen litegrann med ett lugnt mtbpass och sedan ett styrkepass, fortsatt under veckan så kommer jag ligga rätt lågt (inte träningsfritt) under tisdagen och onsdagen för att få lite energi efter de 2 senaste träningsveckorna som först var en mängdvecka på 28 timmar och sedan fartveckan förra veckan som tillslut landade på 5 intervallpass, inte bra men så blev det.

Training Result 14.08.2011 10:03

5 timmar löpning på Bergslagsleden

Är det som troligtvis väntar idag då vi klockan 09:30 samlas och sedan körs ut med bil bort mot Karlskoga för att sedan springa den fina men rätt kuperade bergslagsleden tillbaka mot Örebro och vårat mål. Detta pass har blivit en tradition i klubben och har nu körts 3 år i rad och är ett avstamp inför vintern och höstens kommande träningar, förra året var vi ca 15 stycken som startade men endast 3 som kom imål och hitills har jag tagit mig imål alla åren de körts och jag hoppas givetvis på något liknande idag.

Hur som helst så blir det nog en riktigt härlig dag med fint sällskap och bra träning, och för min del blir det något av ett crosspass då jag tänkt mig cykla till samlings/målplatsen, 7 timmar plockades ihop förra året så  man somnar nog gott ikväll. Nu ska jag genomföra de sista förberedelserna samt plocka med lite olika par löparskor och hoppas att det blir en skön dag i löparspåret, laddade lite extra igår med vätska och kost så jag hoppas det är lätta ben idag.

Gårdagens intervallpass gick förövrigt riktigt fint och jag körde skejtintervaller i en liten kortare pyramidform (1-2-3-4-3-2-1) med 1 minuts vila mellan varje intervall. Kort effektiv tid men fullt blås  på varje drag. Passet gick finemang och salig som en flock nunnor vid jesu födelse så kunde jag glatt stappla hemåt, lite statistik ser ni nedan.

Träningsresultat 13.08.2011 17:50