Lördagsfilm!

Chap här kommer den utlovade filmen, enjoy!Se den gärna i HD alternativet ;)

Pörskans så nice!

Fjöl av!

Jaha nu ska han skriva hur bra hans pass har gått och hur bra det känns igen, kanske ni tänker??? Jajemen det är exakt vad jag tänker göra, jag menar visst kan det bli lite långtråkig i längden när jag bara kommer med positiva inlägg hela tiden, men jag kan ju inte ljuga för er! Det kommer negativare inlägg, jag lovar!

Just nu känns det jävligt bra och då får ni leva med det ;), ett fint 2 timmars pass i strålande solsken blev det idag, tog först ett varv runt sjön Varpan med några avstickare, urläcker väg och strålande sol, vek sedan av upp mot Lugnet , vidare till Skuggarvet och sedan hem igen. Hade med mig Johan återigen och vi genomförde passet i ett skönt a1 tempo, förutom på slutet då vi la in lite impulser.
Kändes även idag riktigt fint, blev bara piggare å piggare under passets gång, dock så kändes det lite i benen särskilt uppför sen gårdagen, men ja menar det kan man ju leva med!

Bjuder på lite bilder nedan och så kommer det en liten Lördagsfilm senare idag, enjoy!
Sängblogg

Goooooomorgon gomorgon gomorgon

Ligger nu i den sköna säng, eller säng och säng, den sköna bäddsoffan från 80 talet som är mitt hem här i Falun, men jag klagar inte för det finns ju alltid dom som har det värre. Idag är det riktigt kyligt här på morgonkvisten, 6,3 härliga plusgrader. Hösten och vintern är verkligen påväg och det med besked, härligt, personligen så gillar jag hösten skarpt. Den syrerika luften och de lite kyliga mornarna är som balsam för själen, inte mkt som slår att ge sig ut en tidig höstmorgon och träna.

Tränas ska det även göras idag, ett längre distanspass står inrutat och som planen är nu så blir det ett klassiskt pass runt sjön Varpan, ännu ett nytt träningsställe att utforska. Det positiva idag när man vaknade upp var att man var frisk och kry, brukar lätt bli så att man blir sjuk när man just haft ett kanonpass och man är uppe bland de rosa molnen och svävar. Om träningen var tuff igår så kommer dagens träning gå i ett riktigt lugnt tempo, det är lätt att lägga sig i ett litet för högt tempo och bomba på när kroppen svarar och viljan finns där, men eftersom jag har en lugn träningsvecka så ska den vara det oxå, LUGN!

Kroppen måste få sin vila och återhämtning, annars ramlar man lätt ner på fel sida toppen . . .

Nu är det dags för frukost, vi träffas senare, eller det väljer ju du ;)

over and out!

Där satt den!

Kanonmellanmål efter pass


Jag körde styrka, vetefan vad Johan körde

Fridrottshallen


Ja så är känslan efter ett grymt bra intervallpass, skönt att man känna så emellanåt.


Yepp yepp, som min tidigare lilla mobilblogg avslöjade så har jag nu på eftermiddagen averkat ett riktigt tufft och bra intervallpass, 4 stycken 10minuters A3 drag med 5 minuters vila i backarna upp mot Skuggarvet.


Ett riktigt kanonpass blev det då både knopp och kropp var riktigt på G och jag fick lite känsla över att vara i den där "magiska zonen. Ja det som man ibland upplever som skidåkare då man bara kan bomba på utan några som helst spärrar utan att bli trött, det är inte så ofta man upplever det men idag fick jag en touch utav det. Trots att jag körde ett hårt styrkepass i förmiddags . . .


Hade riktigt bra driv och flyt i åkningen och det kändes lätt och explosivt, de 10 minutrarna kändes snarare som 2 och jag kunde ligga på i perfekt tröskelfart utan några problem, pendlade hela tiden i puls mellan 185-195 slag per minut utan att bli trött. Kul, riktigt kul att kroppen svarar som man vill med all den träning jag lägger ner, vet att det är långt kvar till säsong men ser just nu fram emot vintern med en enorm positivitet.


Kvällen kommer spenderas i en lugn och skön takt, 2 fotbollsmatcher med det svenska landslaget ska averkas, u21 och "gubbarna", sen blir det nog bingen och imorrn väntar förhoppningsvis ett långpass i fint väder.


Nu stämplar jag ut och njuter av kvällen, hoppas ni gör detsamma, ha de bra!

Halvtid!

Halloj alla sköna läsare där ute. Har spenderat förmiddagen uppe på Lugnet där jag genomfört ett seminarium i flerdimensionellt ledarskap, det gick kanon! Kändes det som iaf, ett mkt intressant ämne iaf, efter det så blev det ett fint styrkepass i fridrottshallen. Bombade av ett uthållighetsstyrkepass på 30 minuter + lite medicinsbollsövningar, kändes fint och fräscht. Har även med att ta en lunch uppe på stan med lite trevliga typer, nu är det dags för intervaller så jag skriver mer senare. Bilder m.m kommer ikväll, så kolla in då!

Sponsorer/Sammarbetspartners

Tjena tjena!

Ja nu har dagen gått över till kväll och det har börjat blivit lite höstkallt här i Falun, härligt för då kommer snart det "vita guldet" singlandes ner från skyn. Blev som sagt ingen träning idag men känner mig mkt fräschare nu framåt kvällen, hoppas det håller i sig över natten för då blir det ett pass allmänstyrka i fridrottshallen och rullskidsintervaller efter morgondagens seminarium i flerdimensionellt ledarskap.

Har nu under kvällen försökt pluggat till detta och även suttit och skrivit lite mail till lite företag i förhoppningen om ett samarbete/sponsring, all yttre stöttning och hjälp mot toppen är mkt välkommet och därför har jag skickat ut lite mail. Det är ju så i dagens samhälle , att "syns man inte finns man inte" . . . .

Har någon av er läsare kontakter eller företag som kan tänka sig ett samarbete med en ytterst seriös idrottare, hör gärna av er då eller lämna en kommentar ! Nu blir det snart sängen . . . .

/ MVH Joel

Efter sol kommer solsken, det finns en morgondag å så vidare ...

4e röret på 2 år av just denna sort

och det citatet från roland i Torsk på tallin stämmer väl in rätt så bra idag.

Det blev ingen träning idag, har varit lite småseg och hängig i musklerna, inte något från sovmorgonen även fast kroppen lätt kan bli hängig då, utan lite mer sjuk hängig. Har varit lite snorig och så senaste dagarna och om det är sjukdom påväg så är det absolut ingen chock, har nyss avslutat en hård period träning och nu under den här veckan tränat efter mitt schema, väldigt lugnt alltså. Och min erfarenhet är att jag under de lugna veckorna är som mest känslig och mottaglig för sjukdom, vet ej varför det är så men antar att kroppen slappnar av lite extra.

Förutom det där med träningen så har jag ju även flyttat upp till ett nytt ställe med massa nytt folk, nya platser och även det sliter på kroppens immunförsvar då jag har massa nya bakteriekossor/människor att möta som säkerligen bara väntar på att smitta ner en skidåkare, skämt och sido men det kan ochså vara en faktor.

Det positiva är dock att jag ligger helt i fas med träningen, till och med ett par timmar före och har imorrn en vilodag planerad. Men eftersom jag vilat idag istället så bombar jag på med intervaller imorrn om jag känner mig fräsch, resten av dagen kommer fortsätta på samma sätt som den redan gjort med massa småsaker som jag har att fixa och lite studerande inför morgondagens seminarie.

Hellre en vilodag istället för en sabbad säsong.

Lugn morgon inför det som komma skall

Sovmornar, sånna får man unna sig ibland, särskilt när man har en lugnare vecka och inte allt för mkt på dagens schema.

Ska nu på förmiddagen upp på stan och fixa diverse ärenden, bla inköpa en varmluftspistol så att jag kan byta lite stavspetsar och byta rör eftersom jag kraschade sönder det ena sen blir det lunch och sen långa rullskidsintervaller.

Intervallerna kommer jag bomba på upp emot skuggarvet där det var långa och fina åkbackar som jag kommer försöka utnyttja. Idag kommer jag köra 4 långa a3 drag på 10 minuter, långt och tufft arbete för att dels göra det tävlingslikt men dels jobba bå de bitarna jag behöver jobba med.

Maxfarten och uthålligheten i lägre farter har jag, men att jobba med maxfart under lång tid, det är där jag har min svaga punkt. Därför har jag nu under sommaren/ hösten försökt lägga fokus på detta och lägga in lite överlånga intervaller emellanåt, som skidåkare måste du hela tiden hitta och jobba med de delarna du är sämre på, det är iaf min uppfattning och tror att det utvecklar mig som skidåkare. Förbättrar du dina dåliga bitar så utvecklar du dig inte bara som skidåkare utan troligtvis blir du oxå bättre, det gäller alltid att ligga i framkant vad gäller träning och förbättring annars hamnar man lätt i ett stadium där du är nöjd med hur du åker och då blir det lätt att din utveckling som skidåkare stannar till.

Givetvis ska man vara nöjd med sin åkning ibland men som ordspråket " alla bäckar små", rättar jag till och utvecklar alla dessa småfelen så tar jag ännu ett steg i min strävan efter att bli den komplette skidåkaren.

Nu är det dags att sätta igång den här dagen, vi hörs!

/ JH

Running in the forests of Falun

Näe men tjena är du här igen!

Ett riktig stabilt löppass har förgyllt min lediga eftermiddag, hade med mig lägnhetskompis "A2 Herrmanisch" och det var han som stod för den största positiva saken under passet då han lyckades hålla sig i skinnet och löpa i lugn och fin A1 fart.
Blev ett fint distanspass på 1,30 på elljusspåret runt Stångtjärnsområdet, ett helt nytt ställe för mig med bitivs väldigt fina och kuperad backpartier.
Var dock mkt grus och en del asfaltspartier som inte var någon höjdare för mig med tungt löpsteg, gick ändå hyfsat men lite stumhet i framsida lår bitvis.
Imorrn bombar vi på med intervaller, det enda a3 passet för den här veckan, ska bli skönt att få röra på fläsket lite!
Bilder nedan . . .

/ From J to the H

Lunchkoma


Ciao ciao!


Testade som ni redan kanske har sett ( se nedan) att mobilblogga imorse och det verkade funka skapligt, så det kanske bli mer av den varan framöver.

Ja som jag redan berättat så blev det en riktigt tidig morgon här i Falun, ska man kombinera studier på heltid med elitsatsning så blir det nog en hel del tidiga mornar, bara å acceptera helt enkelt. Efter avverkat styrkepass så bar det av på föreläsning, 1 i raden av många föreläsningar som vi kommer ha framöver i kursen "Flerdimensionellt ledarskap" som jag och mina schoolbuddies ska läsa i 5 veckor framöver, en intressant och mkt lärande kurs verkar det som. Dock så har vi hemstudier fram till på fredag då vi har ett seminarium, mkt tid för pluggande och träning alltså, skönt.


Efter föreläsning bar det av ner i de centrala delarna av Falun och diverse saker inhandlades, bla stavspetsar som verkar gå åt som smör i solsken. Har nu avnjutit en god lunch och snart bär det av på ett nice löppass i det fina vädret, återkommer nog med en rapport framåt kvällen .


Ha en kanondag!

Morgonblogg

Tjo! Har haft en fin morgon i en öde fridrottshall där jag kört styrka. Började med att cykla upp till lugnet vid 6:30 som uppvärmning, körde sedan 30 minuter 40/20 styrka. Jobbigt och bra, nu väntar 3 timmar föreläsning innan ett löppass i lugnet terrängen väntar. Ciao!

Träningstankar.

Då jag vet att den största delen av min läsarskara läser här just för att de är nyfikna angående mina tankar om träning och tävling, så tänkte jag just delge er med ett sådant inlägg.

Som skidåkare så är tränings och tävlingsåret i största del likadant för alla aktiva, träningstart sker någon gång i månadskiftet under April/ Maj, då barmarkssäsongen sätter igång, sedan trappas träningen oftast upp i både mängd och fart, Juni-Juli-Augusti är viktiga träningsmånader där man lägger grunden med den största delen av träning under året, höstmånaderna läggs upp lite olika men oftast är det fortsatt hård träning fram till säsongstart då form och tävlingar börjar prioriteras,.

Sedan är säsongen igång och det rullar på med mkt race varierat med lite tyngre träningsperioder med mindre race. Mot slutet av säsongen brukar träningen trappas ner lite och när den sedan är slut väljer vissa att ha viloveckor medans andra kör mkt alternativ träning.

Så ser det oftast ut, givetvis varierar det mellan varje individ men i största allmänhet kan det se ut så här och så även för mig. När det gäller träning så försöker jag träna så varierat som det går och med en stor mängd.


Började mitt träningsår den 26e April, körde iof inte med några viloveckor men började på nytt år då, de 2 följande perioderna ( 1 period = 4 veckor) trappade jag upp träningen långsamt, med mkt alternativ träning såsom cykel, bla cykelläger på Mallorca, bollsporter, löpning och mkt styrka för att bygga upp en bra och stabil träningsgrund, 60-65 timmar träning per period.

Under sommarmånaderna har jag sedan legat på en hög mängd träning, ca 80 timmar per period varav en period består av 3 hårda veckor och 1 lugn vecka ( i mitt fall), fokus har här legat på mer traditionell skidåkarträning, mkt varierad träning, både i längd och intensitet men där fokus har legat på att få intervallpassen så skidlika som möjligt, det vill säga rullskidor, stavgång, myrlöpning.

Nu när jag går över i en ny period och en ny månad så kommer träningen mängdmässigt bli lite mindre för att kroppen skall återhämta sig och ta upp all träning som avverkats under sommaren, ca 65-70 timmar i perioden framöver. Liknande träning som under sommaren kommer genomföras men i mindre mängd. Sedan kommer perioderna i Oktober/ November återigen bli hårdare för att få kroppen i topptrim inför säsongen, vissa speciella fartveckor med mkt AIII träning kommer läggas in och här kommer intervallpassen bli mkt tävlingslika och träning på snö kommer prioriteras för att få in känsla och vana. En av de första tävlingarna kommer säkerligen avverkas i slutet av denna period.

November/ December . Här kommer jag vara mkt nogrann på kroppens signaler och träningschemat kommer bli därefter, men givetvis även försöka hålla mig till min grundplan som jag litar på. Sedan är säsongen igång och det är dags att skörda frukterna . . .

För att ni ska få en översikt om vad en lugn respektive hård vecka är under barmarksäsongen, som jag tjatar så mkt om så ska jag lista de nedan. För mig innebär det

Hård vecka - 20/25 timmar träning - 3/4 AIII pass - 3 styrke- 1 Spänst/Snabbhet - Varierande mängd A2 pass - resten A1

Lugn vecka - 8/10 timmar träning - 1 AIII pass - 2 styrke - 1 spänst/snabbhet - resten A1

Så ser i stora drag min träningsfilosofi ut, har ni synpunkter, frågor eller kommentarer så tveka inte att skriva.

Dags att sova! / JH

Käkat asfalt!

Chap!

Ännu en dag i skolan är gjord, har averkat en fotografering å diverse föreläsningar OCH även idag lyckades de gamla mora skidgym grabbarna Sandgren och Dalle dra på sig ännu en parkeringsböter, återigen 600 feta kronor på samma parkering, det är sannerligen inte svårt att dra på smilbanden när man umgås med dom här pöjkerna. 1200 kronor på 2 dagar . . .

Har nu på sena eftermiddagen avverkat ännu ett lugnt och fint pass som är "veckans mode", ett fint rullskidpass distans i 1,45 där jag åkte upp och ner mellan Lugnet, Skuggarvet och Sundborn, en mkt fin väg med fina åkbackar som jag la in lite impulser i emellanåt. Hade med mig lägenhetskompis Herrmanisch på passet som dock körde intervaller, på slutet av passet bestämde jag mig dock för att hänga på en av hans 2 minutersintervaller upp mot toppen av stigningen , dels för att känna lite på kroppen och dels "blåsa" ur lite så att man inte förslappas helt.

Sagt och gjort, jag hängde på i hans fart och tyckte det gick lätt ( kan bero på lite lättare hjul) så framåt slutet av intervallen så valde jag att gå upp och grilla lite, det skulle jag dock inte gjort för när jag precis började dunka på lite så small staven av och jag for i backen. Smaken av grov asfalt är lika skön varje gång men som tur kraschade jag sluttande uppför så jag klarade mig med lite skrapsår och en bruten stav, "det är hårt åt dom hårda".

Förövrigt så kändes kroppen mkt pigg och alert idag och förrådet med överskott börjar fyllas rejält, imorrn står ett A1 pass löpning på programmet och förhoppningsvis lite styrka i gymmet om vi nu kommer in i fridrottshallen.

Nu ska trixa lite a la Per Moberg i köket, cover and out!

/ JH

Winter 2009/2010

Satt nyss och kollade igenom lite bilder från förra året, så tar och bjuder på ett par schteeekiga från vintern 2lax9- 2 zero10, snart är man där igen, schööööööönt!


Offpiståkning Kilsbergen

"Rysstorget"


Skaråkning karthällemossarna


Långpass Harsa

Toppbestigning brux v46

Kan man hoppas på en lika fin vinter i år ????

Första dan i plugget, studiematerial å massa annat skit!


Hej!


Puuuh, första dagen på Högskolan Dalarna är nu avklarad, jävligt mkt information å annat tjafs att ta in men nu är det gjort vilket är skönt. Verkar dock vara intressanta ämnen som ska läsas och rätt så bra scheman med många dagar med "hemstudier" som givetvis ska utnyttjas till att just studera men som även skapar plats för träning, nice!


Sitter just nu i det fina härbärget som jag delar med en pojk vid namn Johan Herrman från Lotorp utanför Finspång och som dessutom är singel, så då vet ni det alla mulliga medelålders singlar, han finns här ;). Ett rätt så fint härbärge beläget rätt så nära sjön Runn och helt okey avstånd till Lugnet där jag troligtvis kommer befinna mig den största delen av tiden här.


Nåt som dock tar emot är ju det där med att beställa böcker till plugget, 1344 svenska kronor för de 3 böcker jag behöver till första kursen. Det är ju mer än en burk HF pulver för sjutton!, Näe grundskolan och gymnasiet var nog inte så dåligt ändå.


Träningsmässigt så har jag avverkat ett 45 minuter långt löppass med de 3 andra skidåkargrabbarna man bedriver tiden med i skolan, redan nänmda MR H , Åmålskillen Dalle och Micke Sandgren från Mora, den sist nämnda lyckades tillsammans med åmålaren idag dra på sig parkeringsböter på 600 feta kronor, det är skönt när ljusglimtar i vardagen plötsligt dyker upp :). Löppasset kändes mkt mkt bra, väldigt lätt och skön i både kropp och steg och vilan verkar redan göra kroppen gott, imorrn väntar förutom skola ett lugnt rullskidpass i klassisk stil och förhoppningvis lite allmänstyrka.


Nu är det matlagning på schemat, hare gött!


/ JHTillbaka till skolbänken!

Hallå pojkar och flickor!

Äntligen har jag fått igång internet så att jag kan meddela er läget, befinner mig just nu OCH ett tag framöver i Falun. En stad , ett ställe, en stor och fin idrottsplats och sist men inte minst en stad med en Högskola, kom upp hit för någon timme sen från mitt kära Örebro.

Gick snabbt upp hit måste jag erkänna, bara cirkus 2 timmar, 3 timmar mindre än till mitt gamla skidgym i Ljusdal och 1 timme mindre än till Mora där jag gick det senaste året, skönt! För jag måste nog erkänna att det är hemma i gamla fina Örebro jag trivs bäst, staden, träningsterrängen, människorna m.m ja jag är nog lite "hemkär" egentligen ....

Men som sagt, nu är jag uppe i Falun där jag ska studera de 3 närmaste åren och även utnyttja de fina träningsterrängerna i min fortsatta satsning mot toppen inom langrennssporten. Här ska jag studera på ett program som heter Idrottstränarprogrammet med inriktning mot prestation, vad innebär det då kanske ni undrar, ja det vet jag inte ens själv i nuläget. Men det ska bli intressant och riktigt kul att plugga något som jag tycker är väldigt intressant som den sanna sportfånen jag är. Här nedan kommer en sammanfattning över vad jag ska plugga de kommande åren
du.se/sv/Utbildning/Utbildningsprogram/Idrottstranarprogrammet-med-inriktning-mot-prestation/

Träningsmässigt kommer jag ligga lite lägre den här veckan då jag har en av mina få lugnare veckor, kör ju efter filosofin 3 hårda, 1 lugn vecka. Inleder min lugna vecka imorrn vilket innebär 8 timmar träning, 1 intervallpass , 3 Allmänstyrkepass, 1 snabbhets/spänstpass. Skönt för kroppen att få återhämta sig och suga åt sig all hård träning som jag genomfört de senaste veckorna, passar även perfekt den här veckan då jag inte riktigt vet hur schemat är och det är mkt nytt att anpassa sig till.

Näe nu ska jag fortsätta packa lite till, vi hörs av!

/ JH