Top notch skidor

Ciao! Vilodag idag vilket är skönt för slitna ben och armar, men särskilt slitna ben då det blivit en del löpning och skejt vilket har varit lite ovant. Men nu är vi igång och då kommer det förhoppningsvis bara kännas bättre och bättre, dessutom kommer jag inrikta mig lite mer på överkropp under nästa vecka för att få en jämn belastning så att man inte blir snesliten som ett rullskidhjul. Påtal om rullskidhjul så var grabbarna på Pro-ski riktigt snabba och jag fick redan igår ett par nya stommar efter att ha brutit sönder en senast, så idag har jag ägnat vilodagen (förutom jobb) till att smörja upp och ta hand om mina rullskidor. Känns kanon att ha splitternya skidor på både klassiskt och skejt nu inför barmarksässongen och att det dessutom är top notch skidor gör ju ingen skada.

Enligt min personliga mening så är de jag har Pro-ski Flex och Swenor-skate elite de två bästa paren träningskidor du kan ha, iaf flexen som är outstanding, skate eliten är ochså ( förlåt Marcus) den väldigt bra men får hård konkurrens av Marwe. Men men nu är det bara ut och bränna gummi iaf . . .

Har förövrigt hunnit med att jobba lite med sponsor och kontraktsbiten inför nästa säsong och det ser positivt ut, har till 99% fått klart med ytterligare ett riktigt fint avtal som kommer hjälpa mig en hel del i min fortsatta satsning.

Nu ska det grillas och imorrn blir det ett längre crosspass på 3 timmar, hare gött för det har jag!

Statistik


Puuuh, då var dagens intervallpass avklarat , körde som jag redan berättat Elghufsintervaller. En form av löpintervaller med stavar fast utan hälkick, meningen är att steget ska efterlikna ett diagonaltag inom skidåkning, låg och lång pendel alltså. Passet gick rätt så okey tycker jag och jag gav det jag hade, körde sammanlagt 20 minuter a3 via en stege 1-2-3-4-4-3-2-1 med halva effektiva tiden som vila mellan intervallerna. Tyvärr så råkade jag slå till klockan under en intervall så därför fattas det en 4a uppe på pulsfilen, men ni ser ju ungefär vad det handlar om ändå. Körde uppepå och runt storstenshöjden så det blev fin och kuperad terräng som ni ser på höjdkurvan.

Är alltid skönt att ha det första intervallpasset gjort för säsongen, brukar kännas lättare och bättre efteråt i träningen och dessutom är det alltid skönt att pumpa ut sig. Blir ju som planerat en hel del mängd och styrka nu i 4 veckor framåt, men det är fortfarande bara en lättare period så jag kommer ligga på "bara" ca 15 timmar i veckan under dessa 4, under de 2 första blir det 1 intervallpass, 3 styrke och resten mängd per vecka men under de resterande 2 kommer det bli 2 intervallpass 3 styrke och resten mängd. Sedan sätter den riktiga planeringen igång och det är en helt annan historia, en skiss på mitt träningsår framöver tänkte jag bjuda er läsare på, så här nedan ser ni en grov och dålig skiss , bara så att ni ska förstå på ett ungefär vad det handlar om . . . .

13 st 4 veckors perioder/staplar, hur mkt jag ska träna i varje ser ni till vänster och vilka veckor det handlar om ser ni i toppen av varje stapel.

 
Nu är det dock dags för ett längre styrkepass inriktat på uthållighet och statisk, sedan blir det att ta sig in till Berhnabeu för att se ÖSK ta tre nya friska poäng. Imorrn är det troligtvis vila som gäller om inget nytt dyker upp.

Den långa vandringen har börjat

Mot form och vintersäsongen 2011/12 och jag tycker det har rullat på helt okey de här första träningsdagarna, det känns stabilt och fint. Nu den här första träningsperioden så handlar mkt om för egen del att bygga upp en stabil grund att utgå från, vilket innebär långa lugna pass uppblandat med styrka och något intervallpass här och där. Först i nästa period går vi in i fas 2 med den riktigt hårda goa träningen.

Gårdagens crosspass gick bra och bjöd inte på något speciellt sexigt eller spännande att berätta om, bombade av 1 timme rullskidor upp mot ånnaboda och avslutade det hela med 30 minuter löpning. Idag så står det elghufs intervall 4x5 + styrka och jogg på planen , så det ska nog bli en fin dag detta ochså =)

Bjuder på lite träningsfakta från gårdagen nedan och tänkte även slänga in en kopia av min årsplanering i grova mått mätt senare.
Rullskidpass i cityHej! Gårdagskvällens pass blev ett riktigt slitigt pass, iaf muskulärt. Pulsen låg dock på en mkt bättre nivå dvs 150 och neråt vilket var positivt, anledning till den slitsamma känslan tror jag till stor del var en blandning av morgonens hårda maxstyrkepass som satt fint i musklerna och även de splitternya Swenor-skate Elite med 3ans hjul som jag åkte hem på, de rullade riktigt trögt. Var ute i ca 2,20 . ..

Men en fin och lugn genomkörare fick jag och det brukar inte vara helt fel nu i början när kroppen brukar kännas lite klen. Idag så blir det ett schysst crosspass med skejtlaggen och löparskorna, hoppas på en känsla som blir bättre och bättre överlag nu vad gäller träningen.

Weltklasse!
Ett schysst maxstyrkepass och morgonjogg har jag nu avklarat innan frukost, benen kändes pigga och på styrkeövningarna kändes det explosivt såsom det bör. I eftermiddag blir det ett längre rullskidpass då jag ska testa att åka hem från jobbet , blir kul med lite rullskidtricks inne i centrala Örebro .

Dagen efter är inte nådig.

Det är skönt att vakna upp såhär dagen efter årets första träningsdag och verkligen känna att man lever, en riktigt go och fin träningsverk har infunnit sig.

Efter löppasset igår blev det ju lite vila men sen framåt kvällen körde jag ett riktigt mördarpass i allmänstyrka, slet mig igenom 60x40/20 non stop och grisade för allt jag var värd. Så mkt syra var det längesen jag kände i armarna . . .

Efteråt var det dock en skön känsla och jag tror det är ett perfekt pass som jag ska fortsätta framöver då jag kör allmänstyrka. Idag så har jag tagit det lite lugnt på förmiddagen för att inte knäcka kroppen helt och hållet direkt, men är nu påväg till jobbet och ikväll blir det ett kortare crosspass troligtvis.

Barneskirenn!


Ojojoj, nu är man på gång på riktigt igen och det känns fint, årets första pass på det här träningsåret blev det planerade löppasset på 2 timmar. Kändes lite segt och ovant i början men bitvis kändes det helt okey, pulsen låg även den högre än normalt men det brukar vara rätt så signifikiativt för de första träningspassen.

Sprang en kuperad runda på ca 2mil och sökte så mkt terräng och backar som möjligt, ett bra pass helt enkelt. Nu är det mat och vila som gäller innan det är ett styrkepass på gång, ett rätt så hårt sådant och den effektiva tiden kommer landa på mellan 40-50 minuter.

Inga konstigheter!

I förra inlägget snackade jag om att planen var uppsatt och det är den ochså men ni kanske är lite nyfikna vad den innehåller även fast jag redan avslöjat en del.

Egentligen är det inga större konstigheter utan jag kommer som sagt ligga på samma träningsmängd som föregående säsong, dvs ca 800 timmar. Men i år gäller det för min del att inte öka utan stabilisera mig på den summan träningstimmar, samtidigt så måste jag och vill få ut större och mer effekt ur de timmarna och passen, så för min del gäller det att vara ännu noggrannare å fokuserad på det jag ska göra. Det ska vara hög kvalité rakt igenom helt enkelt. Lite förändringar kommer det dock bli vad gäller tänk och tidsintervaller under A3 pass och styrka, där jag ska försöka bli starkare och höja min maxkapacitet vad gäller skidåkningen och kunna hålla/ pressa mig på maxnivå  under längre tid. Det är de tuffa och jobbiga intervallpassen jag tror jag kan förbättra en hel del och genom de tillslut orka mer och bli en tåligare skidåkare.

Men som sagt annars är det inga större konstigheter utan jag eftersträvar och tänker kontinuitet i mitt tränande, givetvis ska man hela tiden vara öppen för nytt tänkande och nya saker för att hela tiden vara i utveckling. Men samtidigt håller det att tro på det man gör och inte göra en röra av det hela.

Under maj månad kommer det bli en hel del mängdträning och styrka för att bygga upp en grund, men sen kommer jag lägga stort fokus på de hårda passen där jag verkligen måste bli bättre. Men men inga konstigheter, nu kör vi!

Dra latheten ur kroppen min

Idag är det är sista dagen på "semestern" och imorrn är det äntligen dags för den riktiga träningsstarten. Det ska bli riktigt skönt att dra igång, det är någonting speciellt att pressa kroppen mot ett uppsatt mål, en känsla och en kick som jag inte tror finns i det normala svenne livet.

Trots att förra säsongen var riktigt dålig med mina mått mätt så har jag ändå positiva saker att ta med mig in i årets säsong, jag har ännu ett år av bra träning bakom mig, jag har fått varit frisk och är fortfarande motiverad och fokuserad på det jag håller med det. Träningsmässigt har det gått väldigt bra ända sen juniortiden började, jag har fått varit hel och kunnat följa min plan och även fått uppleva lite framgångar inom sporten. Men jag tror och vet att jag kan mer, framförallt så kanske jag vill så otroligt mkt mer. Men det gäller att skynda långsamt, snart är min tid här och snart kommer jag få belöningen, vad det nu än må vara. Hur som helst så kommer jag inte ångra en sekund av det hela, jag älskar det jag gör och längtar tills imorgon då det speciella och inrutade livet drar igång igen. Det finns någon charm över det hela.

Helgen har jag tillbringat i Uppsala med goda vänner och en halvrostig grill, åkte nämligen hit igår direkt efter jobbet så någon träning har det inte blivit.

Det var iof ingen träning planerad heller, det kommer det ändå bli så att det räcker och blir över senare i sommar. Utan jag har mest tagit tillvara på de här sista dagarna och laddat upp batterierna.

Imorrn startar vi upp med ett löppass och styrka, planen är uppsatt och nu är det bara att smasha in allt i den lilla kroppen så ska nog det har bli bra!

Hörs gott folk, eran solstol i vårsolen/ JH