Gör det som Northug


If you can´t beat them, join them är ett gammalt uttjatat ordspråk och även fast det inte alltid stämmer så är det delvis rätt, för man kan alltid lära sig något av ens motståndare. Under gårdagens sistasträcka på herrstafetten så satt jag och specialstuderade den gode Northug litegrann, VARFÖR? jo helt enkelt för att han under de senaste åren varit helt överlägsen när det gäller sistasträckan på stafett, någonting måste man ju kunna lära sig av det, någonting gör han ju uppenbarligen rätt eftersom konkurrenterna inte har en susning.

Jo jag vet , att Northug är på en helt annan nivå , att han säkerligen är fysiologiskt perfekt skapt för den taktiken han kör med, att bara för att han lyckas med sin taktik så är det inte säkert att det funkar för någon annan osv, att jag hos lite bittra läsare är en sopa som ändå inte kommer kunna utnyttja det där ändå, som sagt allt det där vet jag. Men det är ändå intressant att kolla på och vissa grejer kan man säkerligen ta med sig, för att bli bäst så gäller det att hela tiden utveckla sig själv, plocka godbitarna från konkurrenterna i kombination med att våga testa egna grejer för att tillslut hitta sin egna unika väg till pallen.

Vad är det då Northug gör så bra som tillslut leder fram till att han är överlägsen de sista 150 meterna, jo det finns en hel del och det här är min högst personliga version . .  .

  • Starten på loppet/sträckan
Rycker oftast till från start innan han lägger sig långt bak, väcker helt enkelt kroppen med rycket och lägger sig sedan längst bak för att spara energi och få en lugn inledning, slippa mjölksyra osv.

  • Under loppet/sträckan
Åker lugnt och stort, håller koll på sin position och övriga konkurrenter, fortsätter rycka lite smått för sig själv för att hålla igång explosiviteten. Släpper oftast en lucka på krönen för att slippa pressa sig för att sedan istället jobba ikapp i lättare terräng, energisparande.
  •  Sista kilometrarna
Går upp och visar sig och eftersom han vunnit såpass många gånger så blir konkurrenterna redan här totalt fokuserade på honom vilket i sig skapar osäkerhet, mentalt övertag. Avancerar på lättåkta partier, åker gärna fram för att sedan sänka farten , han kan bestämma farten medans de andra måste slösa energi för att ta sig framför honom. skapar oröra samtidigt som han känner att han har kontroll.
  • Målgång
Kommer allt som oftast med högre fart bakifrån, vilket får konkurrenterna att öka tempot för att komma ikapp, då sänker  petter tempot vilket får konkurrenterna att bromsa, skapar oröra igen.. Hämtar energi ett par sekunder och smäller sedan till.

Självklart är inte hans taktik helt avgörande till att han vinner såpass mkt, utan han är ju helt enkelt sjukt vältränad och har ett psyke som inte är att leka med samt att självförtroendet är på topp. Visst kan det vara lite larvigt att kartlägga eller utvärdera andra åkare såhär, men som sagt jag tror man kan lära sig något av det, för någonting måste han ju göra rätt.

Säger som elof gjorde igår " Man ska väl inte vara allt för hård efter dagens tävlingar men lite snack om taktik och ett par vänder med inspelat video material från dagen tävlingar kan nog göra gott!
Man lär sig så länge man lever ;-)!"

Inga kommentarer: