Premiären- Lite fucked up???

Goförmiddag bröder och systrar!

Har nu varit ute på morgonen och bränt av ett fint pass på de klassiska laggen i distansfart med 15 impulser, 1,10 var jag ute i och det var nayz. Men under passet flöt tankarna iväg lite och jag kom att tänka på ett rätt så intressant ämne som pågår just nu, nämligen premiärhelgen i Bruksvallarna.

Är inte den lite fucked up? Ja menar, inga fel på orten i sig( har ju själv bott där i 5år) och inte heller på tävlingarna eller distanserna. Men datumet???? Jag tänker nämligen såhär, att premiären är väldigt viktig på många sätt och vis, det är den första tävlingen för säsongen, många vill ha med sig ett bra resultat och den är dessutom grundande för kommande uttag till världscupen. Det jag funderar om är att om det är rättvist att ha den på ett såhär tidigt datum???

Jag tänker lite såhär, om vi ska ta denna höst till exempel som har varit extremt snöfattig och där kung bore tagit siesta borta i någon rysk förort, då är det extremt många av dom som startar i helgen i Bruksvallarna som haft extremt lite tid och snökänsla på skidorna. Det är många som inte är förberedda ordentligt och som har haft svårt att förbereda sig inför tävling pågrund av de dåliga omständigheterna som varit och att då ställa sig på startlinjen och dessutom veta att man måste prestera ifall man vill med på världscup eller bli upptäckt och kanske senare inslussad i någon av landslagsverksamheterna, är det helt rättvist? Fine, den som är med i leken få leken tåla, a part of the game liksom och dessutom är det rättvist för alla. Men varför lägga en premiär så tidigt när det knappt blivit vinter för att sedan avsluta säsongen när det är många fina vintermånader kvar???

Visst anser man sig vara satsande och siktar långsiktigt mot kanske världscup eller landslag, då ser man ju till att söka bra träningsförhållanden och snö för att få likgiltiga och bra förhållanden att ladda upp på, visserligen är jag långt ifrån någon blågul dräkt för tillfället men jag har själv sökt snö i Torsby för att jag vill ge mig själv goda förhållanden för att kunna satsa, och är man redan med i någon av träningsgrupperna i landslaget då är det ju lugnt. Då är det ju bara att glida räkmacka och se framemot några fina veckor på snö i alperna samtidigt som man avnjuter käk mellan passen på någon italiensk lyxkrog, ingen kritik i så mot dom, det är de ju värda eftersom de själva fått kämpa sig till den nivå de är idag.

För att komma till punkt, varför inte senarelägga premiären??? Vill man slå sig in i världcupslaget eller åka såpass bra så att man får vara gäst på ett läger eller liknande, eller kanske bara få ett bra första resultat,  DÅ MÅSTE man åka jävligt bra under premiärhelgen, och det trots att alla kanske inte fått en likvärdig eller bra uppladdning. Dom som redan är med i landslaget har ju redan innan start en fördel pga att de har varit på glaciär och fått snövana, det jag vill komma till är att man på ett enkelt sätt kan göra premiärhelgen lite rättvisare, flytta den ett par veckor och låt att ladda upp och få god snövana innan det ska presteras. Då får man ännu mer rättvisa tävlingar och dessutom tror jag fler skulle få ut mer av sitt tävlande under helgen, problemet dock är ju att man även får flytta WC premiären vilket kan bli svårt . . .

Inget gnäll från min sida utan bara en åsikt, som sagt är man med i leken får man leken tåla trots att man kanske har olika premisser. Dessutom är jag långt ifrån några förbundskapteners ögon för tillfället, men om några år kanske jag är den som vill ta mig in till världscupen och då vore det surt att inte få tävla/ladda upp på lika villkor.

Därför var det förbannat skönt att se Fredriksson åka bra igår, visserligen har väl han laddat upp på ett bra sätt med Team Exspirit men att någon utanför "familjen" i landslaget kunde åka såpass bra att han får åka världscup var roligt att se. För att avsluta det hela på ett fint sätt, det är ingen kritik mot landslaget, bruksvallarna eller förbundet, bara en tanke som är rätt logisk i sig, inte sant?Det var inte som bruks och snö idag, men det dög åt mig ;)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur fan ska dem kunna senarelägga uttagningstävlingar till WC-laget när WC-premiären är en vecka senare. Ska de ta ut laget efter att första WC-tävlingen har varit? Hur fan tänker du!

JH sa...

Jajemen givetvis! Klart man tar ut laget efter tävlingen ;) Näe såklart får man förankra det hela högre upp även i hela F.I.S, som det ser ut nu så får ju de knappt snö till första Världscupstävlingen så då får man även flytta den, bara en personlig tanke som sagt och du behöver inte läsa skiten om du inte vill.

JH sa...

Upprörda toner verkar det som =), slapp av nu och ta det hela med lite humor, det är bara ett blogginlägg.

Anonym sa...

Hej!

Tidig premiär tidigt avslutat säsong. Då finns det ännu fler anledninagr att inte köra femmilen och alla vårtävlingar för många är ju bara satsande elitåkare fram till vasan.

Bagarn

Joel Hultin sa...

Exakt, tyvärr är det ju så att en del avslutas säsongen tidigt trots att det finns mkt vinter kvar att tävla på. Sen att det kanske är en omöjlighet eller bara massa onödigt och krångligt snack att senarelägga en premiär, må så vara men det är en tanke iaf särskilt under snöfattiga vintrar. Sen som sagt de som verkligen satsar ser ju till att få en bra uppladdning inför säsongstart, egentligen kanske det inte är något större problem med tidig säsongstart men jag tror det är något man bör ha med i beräkningarna iaf,