Skejtspecialist?

Äntligen så har man då tävlat igen och det i Tour de KIFs 3e? deltävling över 10 kilometer klassiskt uppe i ånnaboda. Känslan på loppet var ok, öppnade lite väl hårt och plockade in 30 sekunder på framförvarande på ca 2 kilometer, något som jag sedan fick lida lite över samt att jag blev lite för bekväm och blev liggandes kvar i rygg lite för länge innan jag återigen höjde tempot.

Resultatmässigt vet jag ännu inte hur det har gått men är jag topp 5 så får det vara ok, jag är helt enkelt inte bättre i klassisk skidåkning utan upplever snarare att det är ljusår i känsla och fart mellan min klassiska åkning och den i den fria stilen. Jag får inte ut allt jag kan i det klassiska utan jag hamnar i något mellantempo där det sedan säger stopp, jag tror det är mkt den tekniska biten och smådetaljer jag har kvar att jobba med tillskillnad mot den fria stilen där jag känner en helt annan trygghet i både fin teknik och tempo, jag kan helt enkelt ta ut mig på ett lättare sätt där.

I den klassiska tekniken upplever jag att jag inte får till eller använder min bålstyrka fullt ut i stakningen utan istället hamnar lätt i en passiv position där jag mest sliter på armarna, som iof är starka men inte kan hålla tryck hur länge som helst. Dessutom får jag inte fram höften tillräckligt i diagonal åkningen utan glider ut fint och stort men hittar inte tryck. Grejer som jag nöter på dagligen men som inte förändras över en natt.

 I fristilen däremot så har jag hittat en väldigt god teknik och där det mest är minimala detaljer som jag slipar på hela tiden. Men en fulländad tekniker blir man aldrig och det blir ingen utan det finns alltid små saker att öva på anser jag. Nu idag ska jag köra ett lättare skejtpass för att skölja ur kroppen efter gårdagen för att sedan ikväll köra styrka, däremellan så ska jag ha 4 skidlektioner, kanske borde köra en med mig själv när jag ändå är igång ;-)

1 kommentar:

AndreasS sa...

Rent skitsnack! Du har mycket fin teknik i klassiskt och åker bra. Det är ditt syreupptag som begränsar allt. Mer långa intervaller och betydligt mindre distans, det skulle göra dig betydligt vassare...
Hör med Karlslundarna, Carlberg, Per, Simon m.fl., om du behöver träningstips. De verkar klara sig riktigt bra...