Fint i fjällen

 
 



STH SKICROSS COMPETITION EDIT from Joel Hultin on Vimeo.

Det rullar på häruppe i fjällen bland lämmlar och semestrande danskar, solen har börjat skina mer och mer de senaste dagarna och fjällen visar sig mer och mer från sin finaste sida. Den senaste veckan har blivit lite halvdan med en släng av en snabb magsjuka på 24 timmar och därefter en hel del jobb. Träningsmässigt så har jag tyvärr legat rätt lågt senaste tiden, mkt pga sjukdom men har de senaste dagarna varit ute och luftat kroppen ett par långa och lugna pass vilket har var varit skönt och har känts okey.

På måndag trycker vi så igång en 10 veckorsperiod med mkt betoning på intervall och A2 för att börja få lite fart på fläsket, ska bli kul att pressa kroppen och se ifall man kan få någon utveckling på det hela.

Framöver blir det tyvärr rätt dåligt med tävlande då det är jobb som gäller och eftersom jag befinner mig litegrann där jag befinner mig, rätt offside vad gäller skidtävlingar för tillfället, men det är så det är i vinter och bara acceptera. Vi tränar på och tar sikte på kommande tävlingar och säsonger!

7 kommentarer:

Anonym sa...

är det inte ett långlopp där i helgen? nordic ski marathon va?

Joel Hultin sa...

Stämmer bra, har varit osäkert om de kan genomföra det eller ej.

Anonym sa...

Vasaloppet?
Varför börja med intervall nu när säsongen snart är över?????

Joel Hultin sa...

För att börja bygga något mot nästa säsong =)

Anonym sa...

du har en annorlunda träningsfilosofi jh! normalt börjar man inte ett bygge mot kommande säsong med en 10 veckors fartperiod.. huvudet under armen!

Joel Hultin sa...

Tanken är väl snarare att träna på med mkt kvalité nu under våren, få ett par veckor efteråt med vila och lugn träning och sedan börja bygga upp på nytt mot kommande säsong i slutet av maj på ett "normalt sätt". Sen kan man väl diskutera om det är att ha huvudet under armen eller ej.

Anonym sa...

Hej!
Att du orkar träna ca 700-800 h per år med din resultat är beundransvärt. Hur orkar du fortsätta? Jag läste någonstans att du skulle vara som bäst 2015 på sm. Det är långt dit och det fick mig att tänka lite. Använder du det målet för att blunda för dina nuvarande prestationer och din träning. Att du skall vara som bäst på sm 2015 kan vara troligt, men du kommer inte att vara bra. Att bygga upp sin kropp mot långsiktiga mål innehåller naturligtvis motgångar, något som du har en hög av. En stadig utveckling borde ske i dina resultat. Se sanningen i vitögat, något är fel. Är det din träning som är den felande länken eller är det någon annan faktor som resulterar i dessa bedrövliga resultat. Hos de allra flesta skulle det ringa ett dussintal med varnings klockor. Att träna den mängd som du gör och uppvisa dessa resultat borde vara omöjligt, men tydligen inte. Du kommer inte att vakna upp på morgonen på sm 2015 och helt plötsligt vara en aspirant på en topp 20 placering om du aldrig varit i närheten av detta för, sluta att göm dig bakom dina långsiktiga mål.

Att jag skriver detta inlägg är för att SM 2015 är långt bort. Du har fortfarande chansen att visa skidsverige att du kan åka skidor på en anständig nivå. Med din träningsfilosofi och din nuvarande inställning kommer du att visa det motsatta.

Mina råd till dig är att du skall glömma alla dessa timmar, 500 väl genomförda timmar tar de allra flesta skidåkare relativt långt.

När jag hör att du ska vara som bäst på sm 2015 ställer jag mig frågan, vad är bäst? Skall du fortfarande vara sist eller ska du kämpa om en topp 20 placering? Att du med ditt tänk och din nuvarande riktning på karriären skulle uppnå något så respektabelt som en topp 20 placering är omöjligt.

Jag har följt dig på din blogg och snabbanalyserat din träning och dragit slutsatsen att timmarna innehåller mycket skräp och mycket träning med "huvudet under armen".

Att träna innovativt och testa nya saker är nyttigt för att lära känna sin kropp. Du verkar dock ha tagit detta till en helt ny nivå. Grunden i träningen ligger i den gamla tråkiga, vanliga träningen som alla gör.

Trots att din träning enligt mig är helt vansinnig kan det finnas en ytterligare faktor, det känns som om du är rädd för att bli trött/ att ta i. Du har hamnat i en lugn bekväm "lunk" där träningen inte ger resultat utan mest blir motion. Dina A1 pass består till stor del av fotosessioner och går i fel fart. A2 delen i din träning verkar "konkurrera" ut A3 passen, du orkar inte prestera på A3 passen pga att du inte är utvilad/ för sliten.

Du skriver på din hemsida att du är 174 cm lång och väger 78 kilo. Detta skulle ge dig ett BMI på ca 25,7. Längdskidor är en sport där ett högt test värde är av allra högst vikt. Kanske har mycket styrketräning resulterat i onödigt mycket muskler som skall bäras runt på.

Att dina resultat inte pekat spikrakt uppåt efter att du slutade på skidgymnasiet skulle kanske vara en ögonöppnare. Det finns oerhört många duktiga tränare i Sverige och någon av dessa skulle säkerligen vilja ta sig an en såpass träningsvillig och ambitiös adept som du. Om du fortfarande inte vill ha en tränare skulle jag råda dig till att skaffa dig lite kunskap och fakta kring längdskidåkningens grunder, en mycket bra kunskapskälla är H.C Holmberg och hans böcker som behandlar alla bitar.

Är mycket intresserad att veta vad du har för testvärde och övrig tester som du gjort (Golden 3, 3000m löpning mm).

Jag skriver detta inlägg i välmening och hoppas att du ska utvecklas som skidåkare.

/Löparen